raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
„United Group“ ukrupnjava medijski biznis kupovinom bivše Đilasove kompanije
06.06.2018.    Vesna Radojević    Printscreen YouTube / Dragan Šolak
Kompanija „United media“ planira da kupi 100 odsto udela u kompaniji „Direct media“ na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ali i televizijske stanice Pink BiH i Pink Crna Gora. Do kupovine ih deli odobrenje Komisije za zaštiitu konkurencije Srbije kojoj je, prema pisanju agencija „United media“ predala zahtev za odobrenje kupovine. Istraživanje KRIK-a ranije je pokazalo da je vlasništvo nad „Direct media“ sakriveno iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija.
U saopštenju koje su dve kompanije poslale medijima, izjavu je dao i predsedavajući kompanije „Direct Media“ Krasimir Guergov koji je rekao da je ova kompanija „skoro dve decenije regionalni lider na tržištu medijskih i komunikacijskih agencija, kao i važan partner u produkciji televizijskog sadržaja“.

„Drago nam je da je United Medija prepoznala vrednosti Direct Medije, i verujem da će naše udruživanje biti ključni faktor transformacije regiona ka budućnosti televizijskog oglašavanja u novom digitalnom dobu“, istakao je Guergov.

Bugarski biznismen Krasimir Guergov bio je upravnik holandske fondacije „CEE Media“ koja je osnovana samo mesec dana pre nego što je u aprilu 2014. od Dragana Đilasa kupila kompaniju „Direct media“ za 17,7 miliona evra.

Kako je KRIK već ranije objavio, u julu 2015. ova fondacija besplatno je prebacila vlasništvo nad „Direct media“ na firmu „Ascanius Netherlands B.V“. Istraživanje je pokazalo da je vlasništvo nad „Direct media“ sakriveno iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija – Holandiji, Luksemburgu, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Samoi, Hong Kongu.

Kompaniju „Direct media“ u aprilu 2001. godine osnovali su Mlađan Đorđević, Egon Franičević i Milan Krstić, a Đilas je kupuje 2004. godine posredstvom svoje kompanije „Multikom group“ za 10 hiljada dolara. Đilas u intervjuu za KRIK otkriva da je on bio vlasnik od početka, ali da nije želeo da se firma u papirima vodi na njega.

„Mi smo tada razmišljali kako da preživimo sankcije, Miloševića. Ja sam bio u BBDO (svetska reklamna agencija) i bilo je tako da ne možete u isto vreme da budete i vlasnik kompanije koja se bavi tv pravima. Dogovorio sam se Mlađanom Đorđevićem da on bude osnivač firme.“

Đilas je proširio posao i posredstvom „Directa“ osnovao šest ćerki firmi u zemljama regiona. Za deset godina, od kojih je većinu bio na vlasti, Đilas je napravio poslovnu imperiju i kompaniju 2014. prodao za više od 17 miliona evra.

Poslednja u nizu kompanija do koje je moguće doći je „HPMC1 - N Capital LTD“ prvobitno registrovana u Luksemburgu, a početkom 2014. preregistrovana na Britanska Devičanska Ostrva.

Dragan Đilas je KRIK-u rekao da mu ove informacije nisu poznate. „Mene to ne interesuje, ja sam sav novac uneo u Srbiju, sav novac je legao na Beograd, platili smo porez na kapitalnu dobit preko dva miliona evra što je najveći porez plaćen u Srbiji.“

Kao manjinski suvlasnici u „Direct media“ ostali su dugogodišnji Đilasovi saradnici - Jovan Stojanović, Jadranka Drinić i Silvana Pandurević.

Nekoliko dana nakon što je poklonjena holandskoj firmi, čiji je krajnji vlasnik ostao sakriven iza nekoliko ofšor kompanija, „Direct media“ postala i suvlasnik 10 odsto udela u vlasništvu kompanije Željka Mitrovića „Pink International“ i to zbog zaostalih dugovanja.

„United Media“ koja u svom sastavu poseduje i Televiziju N1, deo je regionalne „United Group“ koja je u većinskom vlasništvu investicione kompanije KKR. Deo „United Group“ koja posluje u šest zemalja bivše Jugoslavije je i kompanija SBB.

Osim N1, kompanija poseduje i Sport klub (osam različitih kanala), Sinemanija, Mini ultra, Ultra, Grand, Grand 2, Lov i ribolov, Orlando Kids, OK Bambino, Fight channel, IDJ Digital, IDJ TV, Fortuna, LR.

Osnivač i predsednik Upravnog odbora United Grupe je Dragan Šolak. Prema pisanju BIRN-a,
Šolak je poznat kao vlasnik SBB, vodećeg kablovskog operatera u Srbiji koji je pokrenuo 2002. godine, a koji je sad deo United Group-a. Aktivno učestvuje u svim poslovnim aspektima i odgovoran je za celokupno strateško liderstvo Grupe.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
  Vest
Legalizacija nelegalnog - država bi da se vrati u medijsko vlasništvo preko Telekoma
Bezmalo je prošla decenija otkako se država zakonom obavezala da će izaći iz vlasništva nad med...
mediji
N1
Dragan Šolak
Pink
SBB
Direct media
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: