raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 21.04.2024. (Nulta tačka)
UN ne zagovara legalizaciju pedofilije
26.04.2024.    Stefan Kosanović    Snimak ekrana
„Izveštaj Ujedinjenih nacija zagovara legalizaciju PEDOFILIJE”, glasi senzacionalistički naslov teksta na portalu Nulta tačka, poznatom po promovisanju teorija zavere. U njemu se navodi da „alternativni mediji sa Zapada” prenose uznemirujući izveštaj koji su „Ujedinjene nacije donele”, a u kom se insistira na dekriminalizaciji pedofilije. Međutim, publikaciju nije objavio UN, što u njoj i jasno piše, a za Raskrikavanje to dodatno potvrđuju iz ove organizacije. I nevladina organizacija za ljudska prava, koja je sastavila sporni izveštaj, saopšila je da ne poziva na dekriminalizaciju pedofilije.
Već na početku teksta Nulta tačka prilaže link ka izveštaju koji je navodno napisao UNAIDS-a (Zajednički program Ujedinjenih nacija za borbu protiv HIV-a i AIDS-a).

U pitanju je publikacija namenjena pravnicima, sudijama i vladama, koja razmatra na koje sve načine primena krivičnih zakona može kršiti ljudska prava. Skreću pažnju na ono što smatraju nepravičnom kriminalizacijom praksi i situacija poput posedovanja droge za ličnu upotrebu, abortusa, seksualnih aktivnosti za koje postoji saglasnost, istopolnih odnosa, beskućništva itd.

Pažnju pojedinih medija u svetu, pa i Nulte tačke, privukao je jedan pasus u kome se razmatraju seksualni odnosi uz pristanak, pa i oni u kojima učestvuju maloletnici.

Spornim se smatra to što izveštaj ne raspravlja o tome koliko godina treba da ima osoba da bi se smatrala dovoljno starom za pristanak za stupanje u seksualni odnos. Nulta tačka iz ovoga zaključuje da izveštaj sugeriše da deca mogu pristati na seks sa odraslom osobom, iako se tako nešto nigde ne navodi.

Ovu publikaciju, pre svega, nisu napisale UN, već nevladina organizacija Međunarodna komisija pravnika (ICJ) koja svoju centralu ima u Švajcarskoj, a bavi se zaštitom ljudskih prava i vladavine prava širom sveta.

Štaviše, jasno je istaknuto na samom početku izdanja da je ICJ autor izdanja. Raskrikavanje je iz Ujedinjenih nacija dobilo dodatnu potvrdu da UN nisu izdavač pomenute publikacije.

„Ne postoji takav dokument UN-a. Međunarodna komisija pravnika je nevladina organizacija i nije telo Ujedinjenih nacija”, navodi se u odgovoru za Raskrikavanje.

Na kraju dokumenta se nalazi i lista onih koji su podržali ove principe iz izveštaja i ona uključuje nekoliko ljudi koji rade ili su radili za UN. Ipak, jasno je naznačeno da sadržaj dokumenta podržavaju isključivo kao pojedinci.

Zagovara li publikacija legalizaciju pedofilije?

U delu o seksualnim aktivnostima za koje postoji saglasnost, razmatra se pitanje odnosa u kojima učestvuju osobe koje imaju manje godina od onoga što domaći zakoni propisuju kao starosnu granicu za pristanak.

Ipak, ne poziva se na ukidanje starosne granice niti se normalizuje pedofilija.

„U ovom kontekstu, primena krivičnog zakona treba da odražava prava i sposobnost osoba mlađih od 18 godina da donose odluke o tome da li će učestvovati u seksualnim aktivnostima, kao i njihovo pravo da budu saslušani o pitanjima koja ih se tiču (..) uzimajući u obzir njihov uzrast, zrelost i najbolje interese”, navodi se u izveštaju.

ICJ je objavila publikaciju u martu prošle godine, a samo mesec dana kasnije izdala je saopštenje zbog medijskih tekstova koji su dokument, zbog ovoga, predstavili kao promovisanje pedofilije.

„Principi od 8. marta (skraćeno ime publikacije, prim. aut) ne pozivaju na dekriminalizaciju seksa sa decom, niti pozivaju na ukidanje minimalne zakonske starosne granice za saglasnost na seksualne odnose. Zapravo, ICJ naglašava da države imaju jasnu obavezu prema međunarodnom pravu da zaštite decu od svih oblika zlostavljanja, poput seksualnog zlostavljanja dece, uključujući kriminalizaciju takvog ponašanja”, stoji u saopštenju ICJ.

Domaći mediji su proteklih godina širili brojne slične dezinformacije, pa se tako potencijalno zakonsko regulisanje istopolnih zajednica u Srbiji poistovećivalo sa legalizacijom pedofilije. Naš portal je više puta prethodnih godina pronalazio takve narative na portalima i durštvenim mrežama.

Prošlog meseca pojavile su se tvrdnje da je Centar za socijalni rad u Novom Sadu možda prodao troje dece članovima lanca pedofilije. Takođe, Nulta tačka je krajem meseca pisala da „Svetski ekonomski forum poziva na hitnu legalizaciju i zaštitu pedofila”. Iz ove organizacije su za Raskrikavanje potvrdili da su takve tvrdnje neosnovane i lažne.
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
  Lažna vest
Ruska pravoslavna crkva: Ne znamo za naredbu patrijarha Kirila za molitvu za srpski narod
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, sa 84 glasa „za”, 1...
  Dezinformacija
Ujedinjene nacije ne zahtevaju digitalne lične karte „za učešće u društvu”
Da biste „učestvovali u društvu” moraćete da imate digitalnu ličnu kartu tvrdi Nulta tačka....
Ujedinjene nacije
pedofilija
Međunarodna komisija pravnika
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: