raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tviter briše hiljade naloga povezanih sa pristalicama „QAnon“ teorija zavera
22.07.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay
Kompanija Tviter objavila je da će u narednom periodu trajno ukloniti hiljade naloga koji su povezani sa grupom „QAnon“ koja već niz godina širi različite teorije zavera o uroti „duboke države“ protiv aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.
Kako su iz kompanije Tviter najavili, trajno će biti uklonjeni svi nalozi koji su povezani sa grupom „QAnon”, dok će na samoj mreži biti onemogućeno i deljenje sadržaja u vezi sa ovom grupom.

Kako je objavljeno, do sada je obrisano oko 7.000 naloga povezanih sa ovom grupom, a još oko 150.000 naloga biće pogođeno različitim restrikcijama i to zbog nepoštovanja pravila i manipulisanja platformom, širenja dezinformacija i uznemiravanja drugih korisnika.

„Prošle nedelje, Tviter je počeo da blokira veb lokacije QAnona i nastaviće da sprečava distribuciju linkova koji su u vezi sa QAnonom”, rekao je portparol ove kompanije za „NBC News”.

Kako se navodi na sajtu BBC-a, grupa „QAnon” poznata je po širenju neosnovanih teorija zavere o navodnoj borbi američkog predsednika Donalda Trampa protiv „duboke države”, u koju su uključene različite političke, poslovne, kao i elite iz industrije medija i zabave.

Članovi „QAnona” za širenje uticaja koriste društvene mreže, preko kojih pozivaju svoje sledbenike da „sami rade istraživanje”, tj. da gledajući video snimke na jutjubu i kroz razgovor sa drugim pristalicama, rešavaju zagonetke ove grupe.

Za tri godine postojanja, grupa „QAnon” stekla je veliki broj pratilaca i sledbenika na fejsbuku, instagramu, jutjubu i reditu, a među njima su i poznate ličnosti i ovogodišnji kandidati za američki Kongres.

Tokom pandemije virusa korona, ova grupa širila je neutemeljene teorije o ovom virusu, nazivajući ga obmanama „duboke države”, te su promovisali i dezinformacije o zaštitnim maskama i vakcinama.

Prošle godine je i američki FBI izdao upozorenje o „teorijama zavere domaćih ekstremista”, gde je između ostalog i grupu „QAnon” označio kao potencijalnog domaćeg ekstremistu, podseća BBC.
  Vest
Novi „bot“ nalozi SNS-a u akciji za vreme pandemije
Iako je, kako je Raskrikavanje već pisalo, Tviter nedavno uklonio više od 8.500 naloga koji su pro...
  Vest
Tviter izbrisao više od 8 i po hiljada „bot” naloga koji su promovisali Vučića i SNS
Kompanija Tviter danas je objavila da je izbrisala hiljade takozvanih „bot“ naloga povezanih sa ...
  Vest
Vučić o „bot“ nalozima na tviteru: Ne znam da je iko tamo rekao lepu reč za mene
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbegao je danas da odgovori na pitanje novinarke KRIK-a o tome...
tviter
lažne vesti
QAnon
teorije zavera
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: