raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
27.02.2020.    Vesna Radojević    Foto: mod.gov.rs
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je ministar odbrane Aleksandar Vulin nezakonito došao do elektronske prepiske između urednika Nedeljnika Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Lalić za Raskrikavanje kaže da ga do sada niko iz ovog tužilaštva nije pozvao da da izjavu.
„Posebnom tužilaštvu za VTK je dostavljena krivična prijava protiv Aleksandra Vulina povodom medijskih natpisa u vezi odredjenih elektronskih komunikacija, povodom koje je tužilaštvo preduzelo radnje i mere radi provere navoda prijave, o čijim rezultatima će javnost biti blagovremeno obaveštena“, stoji u pisanom odgovoru tužioca Branka Stamenkovića.

Ko je i kada podneo krivičnu prijavu, kao i da li je do sada neko saslušan Stamenković nije želeo da komentariše.

Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin je pre desetak dana komentarisao autorski tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca za Nedeljnik, koji nikada nije objavljen. O tom tekstu su Dragan Šutanovac i urednik Nedeljnika Veljko Lalić samo razmenjivali mejlove.

Nakon što je o tome list Nedeljnik obavestio javnost, Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kome priznaju „grubu grešku“ jer su, kako su naveli, pomešali Nedeljnik i list Kurir.

Ovo objašnjenje nije bilo suvislo redakciji Nedeljnika jer se u vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno kaže „naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“.

„Tekst u Kuriru nije bio tekst o srpsko-ruskim odnosima, i ne pominje se ministar Ruske Federacije Sergej Šojgu, na šta je reagovao ministar Vulin“, objašnjava Nedeljnik u čemu je nelogičnost pravdanja ministarstva odbrane.

Nedeljnik traži nezavisnu komisiju


List Nedeljnik je danas saopštio da se u proteklih deset dana, od odgovora Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku, čuo „čitav spektar uvreda, zamena teza, poluistina, pokušaja da se sve zataška, krivičnih prijava protiv samih sebe, nereagovanja tužilaštva i ekspresnog reagovanja Odbora za bezbednost, koji je od četiri agencije, postavio pitanje samo jednoj obaveštajnoj službi.“

„Jedino nismo mogli da dobijemo odgovor na prosto pitanje: odakle ministru odbrane Aleksandru Vulinu tekst koji nikada nije objavljen“, kaže se u tekstu Nedeljnika.

Kako navode, nakon što su videli ćutanje institucija u ovom slučaju, rešili su da sa svojim advokatima pokrenu tužbu Republičkom javnom tužilaštvu, „kao i da se direktno obratimo Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja, BIA, VBA, VOA, MUP-u, Radnoj grupi za zaštitu novinara i medijskim udruženjima“.

Nedeljnik traži da se formira i nezavisna komisija, a tu ideju su podržala i dva najveća udruženja novinara, kako bi se ispitalo da li ima praćenja i prisluškivanja novinara u Srbiji.

„Mislimo da je to u najvažnijem interesu za sve novinare u Srbiji, kao i za Vladu koja treba da otkloni sumnje da se to dešava“, kaže se u tekstu Nedeljnika.
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
  Vest
Lalić: Sada se shvata obim prisluškivanja
Nakon što je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao „autorski tekst Dragana Šutanovca u ...
  Cenzura
Ćutanje Er Srbije o zabrani nedeljnika podgreva sumnje o cenzuri
Nakon što je na Tviteru procurila naredba zaposlenima u Er Srbiji da u svom salonu na aerodromu nip...
Nedeljnik
Dragan Šutanovac
ministarstvo odbrane
Aleksandar Vulin
Reporteri bez granica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: