raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
TOP sedam lažnih videa 2021. godine
10.01.2022.    Marija Vučić    Foto: Youtube Screenshot
Osim lažnih vesti, izmišljenih izjava i montiranih fotografija, prošle godine zabeležili smo i nekoliko problematičnih video-snimaka koji su kružili društvenim mrežama i medijima. Raskrikavanje vam donosi listu od sedam najinteresantnijih video manipulacija kojima smo se bavili.

1. Ovo nisu Veljko Belivuk i njegova ekipa, već statisti na snimanju serije „Tajkun“

Snimak trojice muškaraca kojima se vide samo oči, u crnim uniformama i sa puškama, dok u automobilu slušaju Cecinu pesmu „Nevaljala“, pojavio se u februaru u nekim domaćim medijima - poput tabloida ali i na N1. Mediji su su tvrdili da su na njemu vođa navijačke grupe Principi Veljko Belivuk i članovi njegove ekipe, koji su uhapšeni neposredno pre toga.

Raskrikavanje je uspelo da ustanovi da je video nastao krajem 2019. godine na snimanju domaće serije „Tajkun“, a muškarci na snimku su bili statisti u pauzi višečasovnog snimanja.
    


2. Snimak koji „dokazuje“ da je pandemija režirana je zapravo promo-video za bolnicu

Režiser, kamera, nekoliko ljudi u zaštitnim medicinskim odelima, „pacijentkinja“ na nosilima - to je bila ekipa na viralnom snimku koji se prošlog marta širio društvenim mrežama kao dokaz da je pandemija koronavirusa režirana.

Nakon što režiser kaže „akcija“, dvojica medicinara provoze pacijentkinju kroz prostoriju koja liči na improvizovanu bolnicu. Sve zaista izgleda kao na filmskom setu.

Ipak, u pitanju je bilo snimanje promotivnog videa za jednu izraelsku bolnicu iz koje su za Raskrikavanje rekli da se ograđuju od ovih teorija zavere.3. Kako je Orbanov promo-video postao „dokaz“ da je pandemija režirana

Još jedan slučaj koji je navodno dokazivao režiranje pandemije. U novembru se, takođe na društvenim mrežama, pojavio snimak zabeležen sa prozora zgrade - prikazivao je ekipu sa kamerama i mikrofonima kako prati troje medicinskih radnika i ambulantna kola. Svi prolaze trotoarom gurajući bolnička kolica.

Laž je krenula od Tviter naloga „Inforatnik“ koji je video podelio uz natpis „Sve je Holivud“. Međutim, nije bila reč o zaveri, već je sniman promo-video za kampanju Viktora Orbana.4. Srbija nije uvezla 500 tona banana iz Somalije

Na domaćem Tviteru se tokom novembra pojavio video u kojem čovek ljušti banane i u njima pokazuje nešto što liči na bele crve. Snimak je podeljen uz tvrdnju da je iz Somalije stiglo 500 tona banana koje sadrže „glistu Heliko bakterije“ i koje izazivaju moždanu smrt.

Heliko bakterije su bakterije, a ne gliste, znatno su manje od glista iz videa i nisu smrtonosne. Takođe, dostupni podaci do kojih je Raskrikavanje došlo, pokazuju da Srbija prošle godine nije uvozila banane iz Somalije.5. Ne, video snimak sa tvitera nije poseban karantinski objekat za nevakcinisane

Krajem godine pojavila se i tvrdnja da su u Australiji izgrađeni karantinski objekti za „držanje“ nevakcinisanih, omeđeni duplom električnom žicom. Laž je ponovo plasirao Tviter profil „Inforatnik“.

Međutim, objekat koji se vidi na snimku zapravo je deo imigracionog centra u Brizbejnu i ne koristi kao karantin za nevakcinisane.6. Video „Bogorodice sa Svete gore“ niti pokazuje Bogorodicu niti je nastao na Svetoj gori

Portal Srbijadanas.com objavio je krajem godine „šok video za koji se tvrdi da pokazuje Bogorodicu na Svetoj gori“. Video je preuzet sa jednog Fejsbuk profila i na njemu se vidi čovekolika senka u magli na vrhu planine.

Kako smo utvrdili, video nije nastao na Svetoj gori već najverovatnije negde u Rusiji, a u prizoru nema ničeg natprirodnog - reč je o atmosferskom fenomenu koji se zove „Brokenski spektar“ („Brokenska avet“) kada se senka posmatrača ocrtava na magli ili oblaku.7. Vučićev lik se NIJE ukazao na kuli u Beogradu na vodi

Desetine hiljada pregleda dobio je lažni video koji je 30. decembra okačio tviteraš Marko Dragoslavić. Na snimku iz vazduha vidi se novoizgrađena kula Beograd sa koje isijavaju laseri i razni svetlosni efekti, a iza njih se preko čitave zgrade nazire lik Aleksandra Vučića. Ispod videa je bilo na stotine komentara - neki se pitaju da li je video montiran, ali mnogo je više onih koji su na prvu loptu naseli i uporedili Srbiju sa Severnom Korejom.

Reč je o montaži - Vučićev lik ne postoji na originalnom snimku.


   
  Lažna vest
Video „Bogorodice sa Svete gore“ niti pokazuje Bogorodicu niti je nastao na Svetoj gori
Portal Srbijadanas.com objavio je „šok video za koji se tvrdi da pokazuje Bogorodicu na Svetoj go...
  Lažna vest
Kako je Orbanov promo-video postao „dokaz“ da je pandemija režirana
Društvenim mrežama kruži video snimljen sa prozora zgrade kako na ulici ekipa sa kamerama i mikro...
  Lažna vest
Užičko kolo ispred Skupštine: Niti je to preneo CNN, niti su to pristalice SNS
Tviteraš pod nadimkom „Bega bez ega“ objavio je snimak navodnog priloga televizije CNN na kome ...
Video
Manipulacije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: