raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Suprotno tvrdnjama, logo medicine i satanistički idoli nisu povezani
30.03.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Viber/LRNE
Satanistički idol na slici sa leve, medicinski simboli na slici sa desne strane, a na oba su prikazane zmije uvijene oko štapa. Uz komentar „slučajnosti ne postoje” ova slika se deli na društvenim mrežama, odakle je stigla i na popularnu Vajber grupu „LRNE - roditeljski sastanak za opstanak”. Poređenjem dve slike se implicira da je farmacija povezana sa satanizom, iako takve tvrdnje nisu utemeljene. Kaducej - štap oko kojeg su simetrično uvijene dve zmije sa krilima iznad njih, koji je prikazan na obe slike, inače je simbol trgovine i pregovora i nema satanističko značenje.
Sa namerom da farmaciju povežu sa satanizmom, društvenim mrežama i viber grupama kruži objava kojom se ukazuje da kaducej (štap oko kojeg su simetrično uvijene dve zmije, dok se iznad njega mogu nalaziti dva krila) koji se vezuje za farmaciju potiče od satane.

Takva objava, bez ikakvog konteksta, nedavno je sa fejsbuka dospela na Vajber grupu „LRNE - roditeljski sastanak za opstanak”. Ispod objave piše „slučajnosti ne postoje”, čime se implicira da farmacija koristi satanistički znak.

   


Na slici sa leve strane nalazi se satanistički idol - Bafomet, poznat i kao „Mendesov jarac”. Prikazan u 19. veku u knjizi „Transcedentalna magija: doktrina i ritual visoke magije”, čiji je autor francuski okultista Elifas Levi. Na Bafometovom stomaku se vidi kaducej.

Na slici sa desne strane nalaze se dva simbola - kaducej i Asklepijev štap, iznad njih piše da su to simboli farmacije.

Levi je u 19. veku, Bafometa prikazao kao krilatog hermafrodita (muškarac i žena u jednom telu), koji ima rogove, glavu životinje, ženske grudi, dok „krilata stvar između Bafometa predstavlja muški polni organ”, navodi se u knjzi „Masonski i okultni simboli”. Drugim rečima, kaducej je prikaz Bafometovog falusa.

Kaducej (naziva se i Hermesov kaducej) je stari simbol, u grčkoj mitologiji se vezuje za Hermesa - glasnika bogova u antičkoj Grčkoj, odnosno Merkura - glasnika rimskih bogova.

Kaducej je, prema grčkoj mitologiji, nastao kada je Hermes, kako bi sprečio borbu između dve zmije, bacio štap, nakon čega su one prestale da se bore i uvile su se oko tog štapa, stoga simbolizuje pomirenje. Osim toga, kaducej je simbol trgovine, pregovora, reciprociteta.

Iako sličan, Asklepijev štap (poznat i kao Eskulapov štap) - zmija koja je umotana oko štapa, od davnina predstavlja simbol medicine i izlečenja.

Kako se navodi na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Asklepije je u staroj Grčkoj poštovan kao bog medicine, a u lečenju je koristio zmije. Navodno je bio toliko uspešan u spašavanju života, da ga je iz straha da će ljude učiniti besmrtnima, Zevs ubio udarom groma.

Asklepijev štap je izabran za logotip SZO-a na Prvoj svetskoj zdravstvenoj skupštini, 1948. godine. Osim SZO-a, Asklepijev štap je danas deo logotipa Kraljevskog udruženja farmaceuta Velike Britanije i Medicinskog saveta Indije.

Međutim, drugi štap - kaducej je u modernom dobu po svemu sudeći greškom počeo da se vezuje za medicinu, nakon što su ga u 20. veku usvojili Medicinski korpus američke vojske (1902.), Služba javnog zdravlja, Američka marinska bolnica. Medicinski časopis Pub Med, međutim navodi da kaducej simbolizuje administrativni amblem, koji ukazuje na neutralan i neborbeni status.

Istraživanje koje je devedesetih sprovedeno u Americi pokazalo je da je 62% profesionalnih udruženja koristilo Asklepijev štap, dok je njih 37% na amblemu sadržalo kaducej.

Iako se za nju vezuju različita značenja, zmija se kao simbol medicine koristi više od dve hiljade godina. Neki od razloga su predanje da je Mojsije zmijom od bronze, koja se nalazila na vrhu štapa, lečio ljude od ujeda zmija. Takođe, mogućnost „presvlačenja” tela kod zmija ukazuje na večost i besmrtnost. Zmije su bile podvrgnute istraživanjima, te se utvrdilo da mogu pomoći u lečenju nekih bolesti, zbog čega simbolizuju i izlečenje.

Slična objava, u kojoj se implicira da su satanistički idoli povezani sa medicinskim simbolima, pojaviljivala se se tokom prethodnih meseci na društvenim mrežama, a zbog čega to nije tačno ranije je objasnio i crnogorski portal za proveru činjenica raskrinkavanje.me.
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
  Lažna vest
Holandija ne odobrava eutanaziju ljudima sa blagom depresijom
Portal Nulta tačka ponovo je nepotpuno i obmanjujuće pisao o procesu eutanazije i mentalnim obolje...
  Lažna vest
Nije istina da Japan zabranjuje upotrebu kovid vakcina
Poslednjih dana društvenim mrežama se dele netačne tvrdnje da Japan zabranjuje vakcine protiv kov...
kadeus
medicina
simboli
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: