raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 13.06.2019. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf slagao da Britanci zahtevaju povlačenje NATO sa Kosova
13.06.2019.    Marija Vučić    Foto: archive.defense.gov, CC
Pozivajući se na britanski Gardijan, Srpski telegraf piše da su Britanci najavili povlačenje NATO trupa sa Kosova, „jer nemaju više tamo šta da rade“. Ako se to desi, poručuje se u tekstu, Srbi ostaju „na milost i nemilost Albancima“. Nekoliko klikova je, međutim, dovoljno da se raskrinka ova laž jer niti su Britanci najavili povlačenje trupa niti Gardijan tvrdi tako nešto.
U tekstu se iznosi nekoliko lažnih tvrdnji.

„London zahteva povlačenje NATO snaga s Kosova, čime bi prepustili na milost i nemilost Srbe albanskim vojnim i policijskim snagama“, navodi se u prvoj rečenici teksta, a onda se nastavlja:

„Naime, u tekstu koji je objavio Gardijan, a koji slovi za list blizak britanskoj vladi, objavljena je analiza u kojoj se zaključuje da je vreme za kraj misije NATO“.

Međutim, u tekstu Gardijana „Still needed: NATO marks 20 years in Kosovo“ („Još uvek potrebni: NATO obeležava 20 godina na Kosovu“) se ne iznose bilo kakva saznanja, pa čak ni glasine, da zvanični London zahteva da se NATO povuče.

Čak i sam naslov vrlo jasno implicira da je NATO i posle 20 godina, po svemu sudeći, „still needed“, odnosno „još uvek potreban“.

Ugledni britanski list zaista preispituje opravdanost daljeg angažmana alijanse na Kosovu, navodeći da je tamo relativni mir pa NATO vojnici uglavnom patroliraju nenaoružani, rade nezahtevne poslove poput merenja temperature u Prištini, a u Dečanima koje čuvaju poslednji incident se desio pre tri godine.

Autor teksta jednostavno suočava različite stavove o ovom pitanju, a na samom kraju zaključuje da je, uprkos izjavama vojnih zvaničnika da NATO treba da ostane tamo, i dalje nejasno još koliko tugo će to želeti zapadne vlade.

Drugim rečima, u tekstu Gardijana nema nedvosmislenih odgovora i decidiranih tvrdnji, informacija, saznanja niti glasina, već je reč o jednoj izbalansiranoj analizi koja ostavlja pitanja otvorenim.

To, međutim, Srpskom telegrafu nije bilo relevantno. Ne samo da su ustvrdili da je baš ovo zaključak Gardijanove analize, već su iz teksta manipulativno izmenili kontekst pojedinih izjava i stavove predstavili kao činjenice.

„Alijansa je već 20 godina na Kosovu i nema više šta da radi - jedan je od zaključaka teksta“.

Ovo međutim nije „jedan od zaključaka teksta“, već anonimna izjava vojnika NATO.

Kao što je britanski autor preneo njegov stav o tome, tako je preneo i suprotstavljenu izjavu nepotpisanog visokog zapadnog zvaničnika:

„Povlačenje bi bilo suludo. U Srbiji zbrajaju trupe. Ovo (Kosovo prim. aut) je zemlja od 1,8 umerenih muslimana. Posle Avganistana i Iraka, potrebni su nam rezultati. Ovo bi mogla da bude naša strateška pobeda“, citira novinar svog sagovornika i potom nastavlja svojim rečima:

„Suočene sa takvim argumentima, SAD su odlučile da ne menjaju broj trupa - za sad“.

Ova konstatacija je, međutim, u Srpskom telegrafu izostavljena, a iz izjave stranog zvaničnika je izostavljena prva, ključna rečenica „Povlačenje bi bilo suludo“, verovatno jer se direktno kosi sa tezom teksta.

Takođe, u antrfileu koji je naslovljen sa „Stavovi Londona“ ređa se taksativno pet navodnih razloga „zbog kojih KFOR treba da spakuje kofere i ostavi Srbe nezaštićene u pokrajini“ - gorepomenuto patroliranje bez oružja, merenje temperature i slično. To, međutim, nisu nikakvi „stavovi Londona“ veĆ reči samog novinara, koji nabraja argumente za preispitivanje daljeg prisustva NATO-a na Kosovu.

Uzimajući laž kao početnu premisu, Srpski telegraf nastoji da je učini „istinitom“, između ostalog i kroz izjave sagovornika koji je komentarišu i govore kako bi za Srbe na Kosovu bilo bolje kada bi NATO ostao.

O tome govore Miroslav Lazanski i Milovan Drecun kao gotovo svakodnevni sagovornici prorežimskih tabloida na temu Kosova, kao i Srđan Perišić, potpisan kao profesor međunarodnog prava. Perišić je, inače, deo „istraživačkog tima“ Instituta za azijske studije, koji je registrovan kao udruženje građana.

Perišić je u javnosti predstavljan i kao savetnik Milorada Dodika, a maja 2019. mediji su preneli da je razrešen sa dužnosti.

Često se pojavljuje kao komentator, posebno u Srpskom telegrafu, za koji je izjavio prošle godine da iza ubistva Olivera Ivanovića stoji CIA.

„Ja nemam dokaze, ali sam ubeđen da je to tako“, rekao je tada za Raskrikavanje.

Na osnovu čega je zaključila da Gardijan tvrdi da se NATO povlači sa Kosova i zašto je manipulisala izjavama iz njihovog teksta, Raskrikavanje nije uspelo da sazna od autorke teksta Marije R. Ilić, jer nije odgovarala na pozive i poruke.
   
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih od...
  Manipulisanje činjenicama
Crno-beli svet: NATO nam je neprijatelj, Rusija prijatelj
U konfuznom tekstu „NATO licemeri“ jučerašnjeg Informera navodi se da je NATO u poslednjih 12 ...
  Manipulisanje činjenicama
Istrajnost u odbrani ratnih zločina
U jučerašnjem izdanju Večernjih novosti u rubrici „Komentar dana“ reditelj Božidar Zečević...
NATO
KFOR
Kosovo
Velika Britanija
Gardijan
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: