raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 26.11.2021. (Twitter)
Srbija nije uvezla 500 tona banana iz Somalije
30.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/StockSnap
Tviterom proteklih dana kruži video u kojem su prikazane poluoljuštene banane uz tvrdnje da je iz Somalije stiglo 500 tona banana koje sadrže „glistu Heliko bakterije" i koje izazivaju moždanu smrt. Heliko bakterije su međutim bakterije, a ne gliste, znatno su manje od glista iz videa i nisu smrtonosne. Takođe, dostupni podaci pokazuju da Srbija nije uvozila banane iz Somalije.
U opisu videa koji se ovih dana deli na Tviteru na srpskom jeziku navodi se da je „nedavno na pijace stiglo 500 tona banana iz Somalije, koje sadrže glista Helikobakter koje ispoljavaju sledeće simptome (proliv, povraćanje, mučnine, glavobolja) i posle 12 sati osoba umire od moždane smrti.”

Na nekoliko komentara tviteraša da je u pitanju lažna vest, osoba koja je podelila video je napisala da je tvrdnju „dobila na viber”.

Video međutim ne sadrži bilo kakve dokaze za ove tvrdnje.

Jednostavnom pretragom smo utvrdili da su se identičan video i tvrdnje pojavili početkom novembra i u drugim državama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija je Uprava za bezbednost hrane na Tviteru demantovala ove navode.

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je inače vrsta bakterije (a ne glista) koja se nastanjuje u sistemu organa za varenje kod ljudi i prema procenama je ima oko 50 odsto populacije na svetu. Mnogi ne znaju da imaju ovu bakteriju jer nemaju simptome infekcije.

S obzirom na to da je reč o bakteriji, ona je isuviše mala da bi se videla golim okom. Može se prenositi sa osobe na osobu između ostalog preko pljuvačke, ali i preko zagađene hrane ili vode.

Upitne su i tvrdnje da je 500 tona banana u kratkom periodu uvezeno iz Somalije u Srbiju.

Poslednji dostupni podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tokom prošle godine ukupno uvezeno oko 96,3 tona banana, što je pet puta manje od količine koja se navodi u tvitu.

Takođe, prema podacima iz baze Međunarodnog trgovinskog centra, Somalija nije izvozila banane u Srbiju, bar ne u protekle tri godine. U poslednjih nekoliko godina, Srbija je najveće količine banana uvozila iz Ekvadora, Kolumbije i Kosta Rike.

Ove tri države su tokom prošle godine bile među najvećim izvoznicima banana, a tu su još Filipini i Gvatemala.

Tvrdnje da banane iz Somalije sadrže glistu Heliko bakterije koja izaziva moždani udar nakon 12 sati osporile su i druge fektčekerske organizacije.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere
U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
Banane
Somalija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: