raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 05.02.2024. (Nulta tačka)
Simpsonovi kao večiti proroci – predvideli tehnologiju koja je već postojala
07.02.2024.    Stefan Kosanović    Foto: apple.com
Teoretičari zavere godinama seriju Simpsonovi smatraju proročanskom, gde scene iz ove kultne animirane serije povezuju sa stvarnim aktuelnim događajima. Mnogo puta su takve konekcije dekonstruisane i dokazano je da ne postoje, međutim svetski i domaći portali su juče opet objavili jednu takvu priču. Po njoj su Simpsonovi predvideli „Apple Vision Pro”, najnoviji Eplov uređaj za virtuelnu realnost (VR), sa kojim čovek kroz „naočare” u isto vreme vidi i svet oko sebe, ali i virtualno okruženje sa kojim može da stupi u interakciju. Epizoda Simpsonovih na koju se portali pozivaju je iz oktobra 2016. godine kada su uređaji za VR već bili u komercijalnoj upotrebi.
Početkom februara kompanija Epl je na tržište izbacila svoj novi uređaj za VR koji čoveku omogućava da u isto vreme vidi i stvarni svet i aplikacije koje koristi, kao i da čuje zvukove oko sebe, ali i zvuke iz virtuelnog okruženja. To je korisnicima VR-a dalo više slobode da sa njim izađu u javnosti, budu snimnjeni, a zatim postanu viralni na društvenim mrežama s obzirom da takav prizor zaista deluje futuristički.

   Foto: apple.com


Portal Nulta tačka komentarisao je novi uređaj i video-snimke sa Tvitera, a na početku teksta izdvojio: „Počnimo sa Simpsonovima, koji su još jednom uspešno predvideli budućnost”.

U isečku epizode Simpsonovih „Friends and Family” iz oktobra 2016. godine zaista se mogu videti mnogi građani Springfilda koji šetaju po ulicama sa VR naočarama, a koje podsećaju na novi Eplov uređaj – glavna razlika je ipak što junaci animirane serije kroz naočare ne vide stvaran svet, već samo virtuelni, pa se tako sudaraju sa banderom, upadaju u šaht, provode vreme na drugoj lokaciji sa ljudima koji zapravo nisu uz njih itd.

Portal VirtualSpeech navodi se da su prvi koraci ka razvitku VR tehnologije napravljeni još 1838. godine kada je ser Čarls Vitston prvi opisao stereopsiju, a dve godine kasnije dobio nagradu Kraljevskog društva za svoje objašnjenje binokularnog vida. U daljem tekstu navode čitav razvoj VR-a hronološki, a za 2016. godinu, kada je epizoda Simpsonovih nastala, između ostalog piše da već stotine kompanija razvija raznovrsne VR proizvode.

Primer jedne takve kompanije je Oculus VR koju je Fejsbuk kupio 2014. godine za 2 milijarde dolara. Ova kompanija je početkom 2016. godine u prodaju pustila Oculus Rift, popularne VR naočare popularizovane u sferi video-igara.

Humoristična animirana serija Simpsonovi obično prati aktuelna dešavanja u svetu, a i pored te činjenice prikazani su kao proroci više puta. Portal za proveru činjenica Snopes je više puta pisao o tome – pa tako Simpsonovi nisu predvideli da će Donald Tramp postati predsednik, kao ni to da će se dogoditi velika eksplozija u Bejrutu 2020. godine, ali ni epidemiju virusa korona.
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
  Lažna vest
SZO ima ovlašćenja da hapsi ljude koji se protive vakcinama? Netačno
„194 zemlje Svetske zdravstvene organizacije pristale su da hapse građane koji se protive vakcini...
  Vest
Raskrikavanje u finalu za prestižnu globalnu nagradu za proveru činjenica
Analiza Raskrikavanja u kojoj smo izbrojali više od 1.150 manipulacija na naslovnicama šest dnevni...
Simpsonovi
VR
Virtuelna realnost
Epl
Naočare
Predviđanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: