raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
SZO ima ovlašćenja da hapsi ljude koji se protive vakcinama? Netačno
15.06.2024.    Milica Ljubičić    Foto: Commons.wikimedia
„194 zemlje Svetske zdravstvene organizacije pristale su da hapse građane koji se protive vakcini protiv ptičijeg gripa”, tvrdi se u Vajber grupi „Kovid biblioteka” koja trenutno broji preko 2.700 članova. Mediji, kažu, o ovom ništa ne izveštavaju. Reč je o tvrdnji koja je preuzeta sa jednog američkog sajta već dobro poznatog po stalnom širenju dezinformacija. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je za Raskrikavanje navela da ove tvrdnje nisu tačne i da oni niti podržavaju, niti imaju nadležnost da hapse bilo koga zbog protivljenja vakcinama.
Izmene Međunarodnih zdravstvenih propisa koje je nedavno usvojila skupština SZO sa ciljem da države u budućnosti efikasnije reaguju na potencijalne pandemije poslednjih meseci koriste desno orijentisani portali za iznošenje raznih manipulativnih i netačnih tvrdnji. Upravo smo na jednu takvu tvrdnju naišli na Vajber grupi „Kovid biblioteka”, u kojoj se navodi da SZO zahvaljujući ovim izmenama ima mogućnost da hapsi protivnike vakcinacije.

„194 države članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) složile su se da počnu da hapse i krivično gone građane koji govore protiv vakcina protiv ptičjeg gripa, kao deo novih oštrih mera smišljenih da suzbiju takozvane dezinformacije”, piše u poruci na Vajber grupi koja trenutno ima 2.700 članova.

Navodi se i da je ove „činjenice proverio sajt The People’s Voice”, a njihove tvrdnje su zapravo prevedene na srpski jezik.

U tekstu koji je objavljen 6. juna, pomenuti sajt - The People’s Voice, zaista iznosi ove optužbe na račun Svetske zdravstvene organizacije, ali za njih ne daje konkretne dokaze.

Ovaj američki sajt tvrdi da SZO ima ovlašćenja da hapsi ljude i to na osnovu izmena Međunarodnih zdravstvenih propisa jer se njima „ukida nacionalni suverenitet zemalja i daju SZO široka ovlašćenja da donosi zakone”.

Svetska zdravstvena organizacija je za Raskrikavanje navela da su tvrdnje iznete u poruci netačne.

„Izmenjeni zdravstveni propisi ne mogu, niti propisuju hapšenje ili krivično gonjenje pojedinaca ili grupa po bilo kom osnovu. Ni Međunarodni zdravstveni propisi, niti amandmani koje je skupština SZO usvojila 1. juna, ne razmatraju hapšenje ili krivično gonjenje ljudi zbog protivljenja bilo kojoj vakcini”, navodi SZO u odgovoru Raskrikavanju.

„Svetska zdravstvena organizacija nije i nikada neće podržavati ili preporučiti hapšenje bilo koga zbog odbijanja vakcine jer to nije u njenoj nadležnosti. Ni SZO, niti dokumenti poput Međunarodnih zdravstvenih propisa, nemaju mogućnost da preduzimaju akcije poput hapšenja ili krivičnog gonjenja”.

Tvrdnje da se izmenama Međunarodnih zdravstvenih propisa ukida suverenitet država takođe nisu tačne, o čemu je Raskrikavanje nedavno pisalo.

The People’s Voice, inače američki sajt, na početku svake vesti manipulativno stavlja oznaku da je ona proverena (fact checked), ali se u više navrata ispostavilo da objavljuju dezinformacije i teorije zavere. Ovaj sajt je na primer netačno tvrdio da je Bil Gejts dobio dozvolu da mRNA vakcinama zaprašuje ljude iz vazduha, kao i da Ujedinjene nacije zahtevaju digitalne lične karte „za učešće u društvu”. U odeljku „o nama” navode da izveštavaju o temama „od kojih mejnstrim mediji zaziru”.

Međunarodni zdravstveni propisi su prvi put usvojeni na skupštini Svetske zdravstvene organizacije 2005. godine od strane 196 zemalja. Reč je o pravilima koja su obavezujuća za 196 država u slučajevima kada postoji opasnost za širenje zaraznih bolesti izvan nacionalnih granica. Ove poslednje izmene, usvojene 1. juna 2024, delimično su podstaknute i sa namerom da se uklone manjkavosti primećene tokom pandemije koronavirusa.

Kako je Raskrikavanje nedavno pisalo izmene uključuju uvođenje definicije pandemijskog vanrednog stanja, posvećenost solidarnosti i pravičnosti u poboljšanju pristupa medicinskim proizvodima i finansiranju, osnivanje Komiteta država potpisnica radi olakšavanja efikasne primene izmenjenih propisa, kao i stvaranje nacionalnih.

Cilj izmena je da ojačaju sposobnost država da otkriju i reaguju bolje na buduće pandemije i epidemije, ali i koordinacija među državama u pogledu nadzora bolesti, razmene informacija i odgovora.

Osim toga, države članice SZO su 2021. započele proces za razvoj prvog Sporazuma o pandemiji u svetu, kako bi se sprečilo ponavljanje globalnih pandemija poput kovida. Na skupštini SZO je 2025. godina postavljena kao rok za zaključivanje pregovora o pomenutom Sporazumu.
  Manipulisanje činjenicama
SZO: Sporazum o pandemiji jača sigurnost, ne ukida suverenitet
Portal Nulta tačka tvrdi da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodno objavila da će suver...
  Manipulisanje činjenicama
Peticiju protiv naučnog istraživačkog centra potpisalo skoro tri hiljade građana
Srbija je ovih dana intezivirala projekat „BIO4“ zatraživši kredit od 200 miliona evra od Bank...
  Manipulisanje činjenicama
SZO ne daje detaljna uputstva deci kako da masturbiraju
Informer je juče napao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je „dala detaljno upustvo kako d...
Svetska zdravstvena organizacija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: