raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Raskrikavanje postalo deo Evropske mreže za proveru činjenica
31.10.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Twitter/EFCSN
Portal Raskrikavanje je u oktobru postao član Evropske mreže za proveru činjenica (EFCSN) koja na nivou Evrope okuplja organizacije koje se bave proverom tvrdnji, a za koje je ta mreža ocenila da ispunjavaju standarde o nepristrasnosti i transparentnosti u radu.
Članice Evropske mreže fektčekera (EFCSN) se u svom radu pridržavaju Evropskog kodeksa za proveru činjenica, koji je usvojen u septembru prošle godine. U njegovoj izradi je učestvovalo preko 40 organizacija, među kojima je bio i KRIK, sa ciljem da Kodeks obezbedi rad u najboljem interesu javnosti.

Kodeks predstavlja temelj za učlanjenje u ovu mrežu i skup je kriterijuma kojima se osigurava da se organizacije koje se bave proverom tvrdnji i dezinformacija pridržavaju najviših standarada kada je reč o metodologiji, etici i transparentnosti.

Metodološki standardi se odnose na korake koje članovi „moraju preduzeti kako bi osigurali da su njihova istraživanja transparentna, profesionalna i na najvišem nivou činjenične tačnosti“. U poglavlju Kodeksa o etici su navedeni kriterijumi koji garantuju nepristrasnost, transparentno objavljivanje ispravki i brigu o sigurnosti i privatnosti subjekata. Pod standardima transparentnosti se podrazumeva dostupnost informacija o samoj organizaciji i njenom finansiranju.

Članice Evropske mreže dobijaju poseban pečat EFCSN-a, koji se nalazi na njihovim sajtovima. Pečat pokazuje da je organizacija prošla rigoroznu proveru i da se pridržava najstrožijih standarda propisanih Evropskim kodeksom.

Nakon usvajanja Kodeksa, u novembru prošle godine su održani i izbori za prvo upravno telo EFCSN-a koje će ocenjivati usklađenost organizacija sa Kodeksom, pomagati organizacijama da dosegnu standarde propisane Kodeksom i koje će predstavljati ovu zajednicu u Evropi i svetu. Naš region u ovom telu predstavlja Ana Brakus iz hrvatskog Faktografa.

Ceo projekat je podržala Evropska komisija i predvodi ga šest evropskih organizacija koje se bave borbom protiv dezinformacija: Fondacija Maldita iz Španije, AFP iz Francuske, CORRECTIV iz Nemačke, Demagog iz Poljske, Pagella Politica/Facta iz Italije i EU DisinfoLab iz Belgije.

Portal Raskrikavanje je projekat KRIK-a, a pokrenut je u decembru 2017. godine. Raskrikavanje je verifikovani član Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN) kao i deo regionalne mreže organizacija koje se bave fektčekingom - See Check.
  Dezinformacija
Sneg koji je prošlog vikenda pao u Srbiji ne negira postojanje globalnog zagrevanja
Sneg koji je u delovima Srbije pao prošlog vikenda, naveo je portal Nulta tačka, da dovede u pitan...
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Manipulisanje činjenicama
Srbija Danas hvali vlast zbog EU integracija, a za deset godina zatvorena dva poglavlja
U nameri da da svoj doprinos izbornoj kampanji, prorežimski portal Srbija Danas odabrao je da nahva...
Evropska mreža za proveru činjenica
EFCSN
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: