raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 21.06.2018. (UNS)
Prekršili kodeks više od 3.000 puta, „nagrađeni” milionima
21.06.2018.    ---    Foto: Raskrikavanje
Uprkos tome što su, prema podacima Saveta za štampu, tokom 2017. prekršili Kodeks novinara više od 3.000 puta, tabloidi Informer, Srpski telegraf i portal Srbija Danas su tokom prvih šest meseci ove godine na konkursima širom Vojvodine dobili više od 13 miliona dinara, piše Udruženje novinara Srbije.
UNS podseća da su ovi mediji do kraja maja u 12 opština za medijske projekte dobili 6.650.000 dinara, da bi u prethodnih mesec dana dobili još 6,4 miliona na konkursima u Novom Sadu, Kovačici, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Novom Bečeju.

Izdavaču Informera, firmi IT Media, u Novom Sadu dodeljeno je milion dinara, dok je Medijska mreža kao izdavač Srpskog telegrafa dobila pola miliona za projekat „Javno informisanje u Novom Sadu”.

Isti iznos dobila je i firma AB media, koja se, kako piše ovo udruženje, pojavljuje na konkursima sa projektima za medijski sadržaj koji će biti objavljen na portalu srbijadanas.com.

Na pitanje ovog udruženja zašto je novac dodeljen medijima koji krše kodeks, predsednica petočlane komisije Biljana Ratković Njegovan rekla je da bi došlo do diskriminacije tih medija ako bi se komisija time vodila time, te da bi „doveli u pitanje i opstanak nekih medija koji su konkurisali”. Ona tvrdi da nije bilo političkih pritisaka na komisiju da da novac ovim tabloidima.

Na konkursu u Sremskoj Mitrovici, Info IT i Medijska mreža dobile su po 400.000 dinara, a milion dinara je pripalo firmi „News media team” čiji je vlasnik Strahinja Vujadinović. On se, podseća UNS, pojavljuje sa projektima za sadržaje koji će biti objavljeni na portalu Srbijadanas.com.

Projektima koji će svoje sadržaje objaviti u ovim medijima u Rumi je pripalo 1,5 miliona dinara, a u Kovačici 900.000 dinara.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu UNS-a.
  Vest
UNS i NUNS: očekujemo da Apelacioni sud potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije
23 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, dva najveća novinarska udruženja u Srbiji pozvala ...
  Analiza
Sejdinović: Držaće porobljene medije do poslednjeg trenutka
Za tri godine, koliko traje donošenje nove medijske strategije, ništa se nije promenilo, osim neko...
  Vest
UNS: Šampioni u kršenju Kodeksa dobili milione na konkursima
Uprkos tome što prednjače u kršenju Kodeksa novinara Srbije, listovi Informer, Srpski telegraf i ...
UNS
Projektno sufinansiranje
Informer
Srpski telegraf
Srbija Danas
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: