raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
08.04.2024.    Stefan Kosanović    Skrinšot
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezinformacijama i manipulacijama koje teoretičar zavere Saša Borojević iznosi na gostovanjima po televizijama, podkastima i na društvenim mrežama. Javnost su nedavno uzburkale i neproverene informacije koje je širio u slučaju nestale devojčice u Boru, gde je insistirao da je istina potpuno drugačija od one koju saopštavaju nadležni organi. Najveća vladajuća partija, SNS, ovo je očigledno pozitivno pozdravila jer je Borojevića stavila visoko na listu kandidata za odbornike u Beogradu. Borojević je na poziciji koja ga vodi u skupštinu grada, ukoliko posmatramo dosadašnje rezultate SNS-a, te deluje da dobija novi poligon za širenje teorija zavere.
Gradska izborna komisija proglasila je juče prvu izbornu listu za odbornike skupštine Beograda „Aleksandar Vučić – Beograd sutra” koju čini koalicija jednog udruženja građana i čak 13 političkih partija. Jedino udruženje sa liste nosi naziv Porodični alarm i predvodi ga poznati teoretičar zavera Saša Borojević.

Na veb-sajtu Porodičnog alarma piše da se udruženje zalaže za ukidanje društvenih mreža Tiktok i Snepčet, stavljanje Jutjuba pod kontrolu REM-a, zabranu ulaska svim nevladinim organizacijama u škole i predškolske ustanove i još dosta toga.

Borojević se nalazi na 21. mestu na listi za odbornike Beograda, kao kandidat koga je predložila Srpska napredna stranka. Ukoliko poredimo prethodne izbore, ova pozicija će ga odvesti i u skupštinu grada.

Nije jasno šta je to tačno kandidovalo Borojevića za odbornika, ali to može biti broj pratilaca na mrežama koji nije mali. Njegove ideje uspevaju da okupe, čini se, veliki broj ljudi.

Borojević će ipak svoj politički život najverovatnije iskoristiti kao novu platformu za širenje opskurnih i obmanjujućih teorija. Osvrnimo se samo na neke od konspirativnih tema kojima se Borojević do sada bavio.

Saša Borojević je veliku popularnost na mrežama stekao tokom pandemije virusa korona, koju je on više puta nazivao plandemijom insinuirajući da iza nje stoji neka veća ideja i da nije slučajna.

Tada je iznosio dezinformacije da se vakcinisanima ne preporučuje da lete avionom zbog opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka, zatim da je predsednik Haitija ubijen zbog odbijanja da primi vakcinu, bio je glasan i u promociji leka ivermektin za koji je tvrdio da je rešenje u borbi protiv virusa korona, a iznosio je i još niz lažnih vesti u vezi sa pandemijom.

Portal FakeNews Tragač objavio je devet nastavaka opširne analize izjava Branimira Nestorovića i Borojevića, sa konferencije za štampu održane krajem 2021. godine, kada su predstavljali Udruženje za zaštitu dece „Vitezovi reda zmaja”. Tom prilikom su izneli veliki broj netačnih i manipulativnih tvrdnji u vezi sa suicidom, promenom pola, društvenim mrežama, pedofilijom, seksualnim obrazovanjem i mnogim drugim senzitivnim temama.

Zatim, manipulisao je i da se u Francuskoj legalizuje pedofilija, kao i da iza Amber Alert sistema zapravo stoje pedofili. Početkom godine tokom gostovanja u emisiji Glasa-javnosti izneo je šet manipulacija u samo tri minute, o čemu je Raskrikavanje već pisalo.

Pre manje od dva meseca Borojević je objavio video u kom je targetirao vrtić u Temerinu zbog projekta o rodnoj ravnopravnosti, danima iznosio veliki broj dezinformacija, nakon čega je zaposlenima u ovoj ustanovi stiglo mnogo uvreda i pretnji.

Poslednje dve nedelje u fokusu Borojevićevog interesovanja je nestanak dvogodišnje devojčice iz Bora. „Građani Bora su danima objavljivali upozorenja o vozilu čiji su putnici navodno nudili deci slatkiše, crveni pikap sa zaječarskim tablicama”, napisao je Borojević na Fejsbuku dan nakon nestanka devojčice. Alo je proverio ovu tvrdnju u policiji odakle su im rekli da nikakvih prijava nije bilo.

On je sa druge strane izdvojio da misli da je porodica umešana u nestanak deteta, da je navodni snimak deteta iz Beča zapravo diverzija, kao i da je najverovatnije u pitanju otmica.

Uzburkale su se društvene mreže, čiji su pojedini korisnici nakon što su saznali da je devojčica ubijena, zahtevali da se Borojević uhapsi zbog lažnih i uznemirujućih informacija koje je danima širio.

„Čujem da me pominju baš takve botovske hijene, kao i korporativni botovi, LGBT NVO, SAD ljubimci Amber alert, promoteri čipovanja dece, ovi što bi legalizovali pedofiliju. Drage hijene, žao mi što moram da vas razočaram. Svako mišljenje koje sam izneo pokazalo se tačnim”, rekao je Borojević za Republiku tokom komentarisanja ovog slučaja. Nije objasnio kako se to tačno pokazalo tačno ono što je govorio, kada je realnost potpuno suprotna.

Borojevićev poslovni profil je veoma bogat.

Na veb-sajtu udruženja Srpski krivak čiji je cilj, kako kažu, okupljane, druženje i saradnja slobodno mislećih, uglednih i uspešnih ljudi, navodi se njegova biografija.

Piše da je rođen 1973. godine u Beogradu, a da je u Novom Sadu završio fakultet za uslužni biznis Fabus. U ovoj biografiji se navodi da je vlasnik destak kompanija.

Zanimljiv Borojevićev poslovni partner je Željko Mitrović sa kojim već godinama ima firmu United games. Kompanija se bavi trgovinom i uslugama u industriji medija, ali ne ostvaruje zavidan poslovni uspeh. Naprotiv, u blokadi su od sredine 2016. za iznos nešto veći od 530 hiljada dinara.

Do 2022. godine bio je suvlasnik i direktor turističke agencije Sasara SAS, a koja je takođe u blokadi, još od 2019. godine.

Od 12 preduzeća u kojima je Borojević obavljao neku funkciju po podacima poslovnog registra pet su u prinudnoj likvidaciji, a tri aktivna su u blokadi.

Saša Borojević je, inače, po sopstvenim tvrdnjama „borac za prava deteta”, a ujedno i osnivač UMS škole za talente i srednje škole Art i Media.
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Manipulisanje činjenicama
Saša Borojević - Šest manipulacija u tri minuta
Na TikTok nalogu Glasa javnosti više od 48.000 pregleda za jedan dan sakupio je trominutni video na...
Saša Borojević
Izbori
Beograd
SNS
Porodični alarm
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: