raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Potpredsednik kompanije Fajzer nije uhapšen, ova tvrdnja potiče iz satirične vesti
13.05.2022.    Milica Ljubičić    Foto:vancouvertimes.org
Lažna vest da je izvršni potpredsednik američke kompanije Fajzer uhapšen nakon što su objavljena dokumenta koja prikazuju realne opasnosti od Fajzerove vakcine protiv kovida ovih dana je stigla i na domaće društvene mreže. Ova tvrdnja potiče sa sajta „Vankuver tajms” koji u svojim člancima jasno ističe da objavljuju neistine, odnosno, kako oni to kažu „satiriičan sadržaj”. Ova dezinformacija je zbog svoje „viralnosti” naterala i kompaniju Fajzer da demantuje tvrdnje o hapšenju.
„Rady Johnson, izvršni potpredsjednik Pfizera, uhapšen je u svojoj kući i optužen za višestruke optužbe za prevaru od strane federalnih agenata. On je priveden i čeka ročište za jemstvo. Ovo dolazi nakon što je objavljeno 1000 povjerljivih dokumenata iz Pfizera, koji pokazuju prave rizike eksperimentalne vakcine. Kao rezultat Radyjevog hapšenja, hashtag pfizerdocuments počeo je da se pojavljuje na Twitteru. Više poznatih ličnosti sada poziva na hapšenje drugih zaposlenih u Pfizeru.”

   


Ovo je deo objave koja se ovih dana pojavila na društvenim mrežama uz link portala „Vankuver tajms”, koji je izvor tvrdnji o hapšenju.

Reč je međutim o portalu koji se bavi „satirom”, te su 6. maja objavili upravo vest da je Džonsonovo hapšenje usledilo nakon što je objavljeno „1000 poverljivih dokumenata kompanije Fajzer koji pokazuju prave rizike eksperimentalne vakcine”.

Iako je već na početku originalnog članka napomenuto da je reč o satiri, odnosnoj lažnoj vesti, mnogi su tu informaciju zanemarili i poverovali da je Džonson zaista uhapšen.

Ova tvrdnja se pojavila u stranim medijima i na društvenim mrežama uz hešteg „pfizerdocuments” zbog čega je Tviter cenzurisao originalan članak.

Kako bi rešio dilemu „Vankuver tajms” je „apdejtovao” članak, ukazujući da su njihovi prijatelji iz Snopes-a odvojili vreme da „raskrinkaju” ovu lažnu vest.

„Ovo nije prava vest i glavna tvrdnja je lažna. Redi Džonson nije uhapšen, niti optužen za prevaru ili bilo kakav zločin. Nijedan legitiman izvor nije prijavio takav slučaj”, naveo je Snopes.

I portparol Fajzera je za Rojters rekao da su tvrdnje o hapšenju Džonsona „lažne”.

Da „Vankuver tajms” objavljuje lažne vesti jasno je i ukoliko se pogleda odeljak sajta „o nama” u kojem se navodi da „pišu satirične priče o pitanjima koja utiču na konzervativce”.

„Nismo povezani sa mejnstrim medijima i sve sličnosti između našeg sadržaja i rada mejnstrim medija su sasvim slučajne”.

Inače, vesti ovog portala, iako predstavljene kao satira, to uglavnom nisu. Najnovija je, na primer o tome, da je Džek Dorsi, bivši direktor kompanije Tviter uhapšen zbog dečije pornografije. Ova vest više služi da privuče pažnju i klikove, nego što je reč o satiri - koja služi da kritički sagleda ili opiše neku situaciju, pojedinca, državu itd.

Slične tvrdnje da je uhapšen izvršni direktor kompanije Fajzer, Albert Burla, kružile su medijima i društvenim mrežama u novembru prošle godine. Kako je tada naveo crnogorski portal za proveru činjenica Raskrinkavanje.me - to je bila lažna vest koja je potekla sa kanadskog portala koji inače plasira teorije zavera.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Fajzer
Koronavirus
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: