raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odbačena Tanjugova tužba protiv urednika Fejk njuz tragača
02.04.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/N1
Treći osnovni sud u Beogradu odbacio je tužbu novinske agencije Tanjug protiv urednika Fejk njuz tragača, Stefana Janjića. Tužba je odbačena jer je Tanjug brisan iz registra privrednih subjekata (APR) i time je ovaj postupak zatvoren.
U saopštenju koje je juče objavio Fejk njuz tragač, navodi se da je punomoćnik tužioca sredinom marta obavestio sud da je Tanjug brisan iz registra privrednih subjekata, te je „sudija Vuk Đuričkovć nakon uvida u dokumentaciju doneo rešenje o odbacivanju privatne tužbe i otkazivanju ročišta koje je bilo zakazano za 23. april.”

Novinska agencija Tanjug je prošle godine tužila urednika Fejk njuz tragača, Stefana Janjića zbog izjave koju je u julu 2020. dao televiziji N1. Govoreći o viralnim vestima tokom pandemije virusa korona, Janjić je između ostalog rekao da je i Tanjug često izvor takvih informacija, o koroni i drugim temama, te da iako je „većina vesti na Tanjugu tačna, to odavno nije agencija kojoj se može verovati jedan kroz jedan”.

U tužbi navode da je Janjić takvom izjavom izvršio krivično delo narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, za koje je inače propisana novčana ili kazna zatvora od godinu dana.

Suđenje je počelo krajem novembra, pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu, a sudija Vuk Đuričković predložio je tadašnjoj direktorki Tanjuga, Branki Đukić i Stefanu Janjiću da spor reše „mirnim putem”, tj. izvan suda.

U međuvremenu je firma „Tačno”, u vlasništvu Radojice Milosavljevića, pevača Željka Joksimovića i Manje Grčić, od vlade Srbije je dobila pravo na korišćenje Tanjugovog logoa, slogana i dela arhive, za 628 hiljada evra, u narednih deset godina. Nacrtom ugovora predviđeno je da ova firma preuzme i stotinak zaposlenih u Tanjugu, o čemu je Raskrikavanje pisalo.

Suđenje koje je bilo zakazano u februaru nije održano jer se Đukić se nije pojavila zbog bolesti, a sudija je ponovo dvema stranama dao mogućnost izmirenja.

U međuvremenu je Branku Đukić na poziciji direktora Tanjuga zamenila Manja Grčić, dok je glavna i odgovorna urednica postala Jovana Joksimović.
  Dezinformacija
Tanjug pogrešno izvestio da EP nije uslovio novčanu pomoć Srbiji
Poslanici Evropskog parlamenta (EP) su danas https://www.europarl.europa.eu/news/pt/press-room...
  Vest
Evropska komisija za Raskrikavanje: Nismo mi odabrali Tanjug za novu redakciju
Nakon vesti da Evropska komisija (EK) sledeće godine pokreće panevropsku redakciju u kojoj će me...
  Vest
Tanjug deo „evropske redakcije“, Koalicija za slobodu medija protestuje
Iz Evropske komisije u ponedeljak je saopšteno da će od sledeće godine početi sa radom panevrops...
Tanjug
Fake news tragač
Tužba
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: