raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Objektiv u blokadi zbog duga od 15 miliona, zaposleni tvrde da su dva meseca bez plata
10.11.2022.    Marija Vučić i Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje
Nepune dve godine od početka distribucije najmlađeg prorežimskog tabloida Objektiv, od sredine oktobra on se više ne može naći u prodaji. Njegova distribucija je iznenada stala, a uredništvo ovih novina nije želelo da razgovara sa Raskrikavanjem o tome. Jedan od urednika, Duško Vukajlović, krajem oktobra je za list Danas rekao da je „navodno novi vlasnik štamparije stopirao štampu” ali da nema dodatnih detalja. „Detalji” su, međutim, ubrzo postali nešto jasniji - Objektiv duguje 15 miliona dinara štampariji „APM Print”, zbog čega su računi ovih novina blokirani već dve nedelje. U međuvremenu, danas su se Udruženju novinara Srbije obratili zaposleni u ovom tabloidu, navodeći da dva meseca nisu primili plate, da im se doprinosi ne uplaćuju već godinu dana i da ne znaju šta će dalje.
O blokiranim računima, neplaćenim dugovima prema štampariji „APM Print” koja štampa ove novine, kao i o daljim planovima za štampano izdanje, urednici Objektiva - glavni urednik Duško Vukajlović i odgovorni urednik Dejan Vukelić - nisu želeli da govore za Raskrikavanje. Obojica su rekla da nemaju vremena za telefonski razgovor, a nisu želeli da odgovore ni na poslata pitanja.

Vukajlović je 24. oktobra, nekoliko dana nakon što je primećeno da Objektiva više nema na kioscima, u izjavi za Danas rekao da je „navodno novi vlasnik štamparije stopirao štampu novina” ali da nema detaljne informacije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun firme „Elektronski portal Objektiv DOO”, koja je izdavač ovog lista, u blokadi je od 26. oktobra zbog duga od nešto više od 15 miliona dinara. Dostupni podaci iz registra Privrednog suda u Beogradu kao i registra javnih izvršitelja, pokazuju da je „APM Print” prošle godine pokrenuo sudski postupak protiv Objektiva zbog duga od oko 30 miliona dinara. Podaci takođe pokazuju i da je u septembru prošle godine, tokom trajanja sudskog postupka, Objektiv platio 15 miliona, ali je ovih dana izvršitelj pokrenuo blokadu računa zbog preostalog iznosa.

Ovo, inače, nije prvi put da su računi Objektiva u blokadi - firma je, recimo, i u maju ove godine bila blokirana 11 dana zbog poreskih dugovanja.

Ni u štampariji „APM print” nisu hteli da govore za Raskrikavanje o dugovima koje Objektiv ima prema njima, kao ni o tvrdnji urednika Duška Vukajlovića da je razlog stopiranja štampe - promena vlasništva. Nisu odgovorili ni na pitanja poslata mejlom, a u telefonskim razgovorima nam je u nekoliko navrata rečeno da su „direktori na sastanku”.

Štamparija „APM print”, inače, štampa više dnevnih novina među kojima su Blic, Kurir, Srpski telegraf, Alo. Štamparija se od sredine septembra ove godine nalazi u vlasništvu čačanke kompanije „Ferro Čačak”, čiji je vlasnik Goran Šević. Delatnost ove firme, osnovane 2013. godine, jeste „trgovina na veliko otpacima i ostacima”. Pomenuta štamparija je prethodno bila deo švajcarske medijske grupe „Ringijer", koja je ujedno izdavač dnevnih novina Blic i nedeljnika NIN.

Po svemu sudeći, ništa konkretnije informacije nemaju ni sami novinari Objektiva. Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je pismo zaposlenih u ovom tabloidu koji su naveli da dva meseca nisu primili plate, da im doprinosi nisu uplaćivani od prošlog novembra i da nemaju nikakvu informaciju od menadžmenta u vezi sa svojim daljim statusom.

„Kao odgovor na naše zahteve za isplatu zaostalih zarada dobili smo predlog aneksa ugovora o radu, po kojem bi svi zaposleni, najverovatnije od 1. novembra, s obzirom na to da nije naveden tačan datum stupanja na snagu pomenutog dokumenta, trebalo da prihvate minimalnu zaradu u neodređenom trajanju”, navode zaposleni i dodaju da je „ugrožena gola egzistencija nas i naših porodica”.

Mašinerija za obračun


Prema Agenciji za privredne registre, zvanični vlasnik Objektiva je izvesni Boško Milosavljević, preko druge firme Objektiv, registrovane u Trebinju. Milosavljević je u Srbiji i suvlasnik jednog restorana kineske kuhinje i fitnes kluba, a nekada je imao i frizersku radnju.

Ipak, ono što se od osnivanja Objektiva spekulisalo u javnosti - da iza ovog portala stoji biznismen Aleksandar Papić - potvrdio je on sam u oktobru 2021, u tekstu na sajtu ovog tabloida.

Papić je godinama bio blizak prijatelj bivšeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Sve do prošle godine, u Objektivu su se mogli pročitati pozitivni tekstovi o Stefanoviću, intervjui sa njim, pa i jedna topla ljudska priča o tome kako ministar proslavlja Svetog Jovana skromno i u krugu porodice.

„Osmeh na njihovim licima i topla, slavska atmosfera govore dovoljno o tome da im je za sreću dovoljno samo to da na ovaj dan budu zajedno”, pisao je Objektiv u januaru 2021.

Nekoliko meseci kasnije, ovaj tabloid „menja ploču”. Naročito tokom druge polovine prošle godine, a nakon što je Stefanović u maju dao ostavku u SNS posle afere „prisluškivanje”, Objektiv počinje sa iznošenjem raznih optužbi na njegov račun. Tada je, između ostalog, pisao da je Belivuk „radio za Nebojšu”, da Stefanović „pljačka Ministarstvo odbrane”, te da je „vrbovan da sruši Vučića”. Isti, negativan narativ prema Stefanoviću, Objektiv je nastavio da plasira i ove godine.

U autorskom tekstu iz oktobra, Papić mu je poručio: „Razumem Stefanovića kada pokušava raznim lažima da diskredituje Objektiv, jer je svestan da je istraživački tim Objektiva došao do nepobitnih dokaza o njegovim zloupotrebama kojima se enormno obogatio. Građanine Stefanoviću, nećete me uplašiti i nećete me zaustaviti u razotkrivanju vaših zlodela koja su kulminirala vašom željom za neograničenom moći”.

Stefanović nije ostao dužan svom bivšem prijatelju. U junu ove godine, u video obraćanju javnosti, tvrdio je da je Aleksandar Papić navodno odavao informacije iz policije Veljku Belivuku, te da isplaćuje „mesečnu apanažu od 240.000 dinara” advokatu i članu Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću, kako bi ovaj intervjuisao one koji će reći nešto loše protiv njega.

Vladimir Đukanović je, inače, u okviru produkcije Objektiv TV imao autorsku emisiju „Ozbiljno sa Đukom”.

Stefanovićevo obraćanje je bilo reakcija na intervju koji je tih dana, upravo za Objektiv, dala bivša državna sekretarka MUP-a, Dijana Hrkalović u razgovoru sa urednikom Dejanom Vukelićem. Ona je tada optužila Nebojšu Stefanovića za prisluškivanje Aleksandra Vučića, aferu „Jovanjica”, kao i da je štitio Veljka Belivuka.

Nije poznato iz kog razloga je Hrkalović odabrala da da intervju baš Objektivu, koji ju je u toku 2021. godine više puta diskreditovao. Ovaj tabloid je na naslovnim stranama tvrdio za nju da je „školski primer psihopate”, da je „nezakonito uhodila Andreja i Danila Vučića”, te da je „pukla”.

Još jedna od kontroverzi koja je pratila ovaj tabloid ticala se i slučaja bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije Ilije Milačića. Njega je prošlog marta Viši sud u Beogradu osudio na sedam meseci kućnog zatvora jer je ovom tabloidu odavao službene tajne u periodu od aprila 2020. godine do februara 2021. godine. Kako je Raskrikavanje tada pisalo, Milačić je imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije koje je prosleđivao glavnom uredniku portala Objektiv. U presudi je navedeno da je time ugrozio nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela, a u medijima je njegovo hapšenje prikazivano kao deo obračuna države sa kriminalom.

Objektiv je, osim za razračunavanje sa pojedinim funkcionerima, služio i za obračun sa nezavisnim medijima poput KRIK-a. U martu prošle godine, KRIK je objavio tekst o vezama Belivukovog klana sa državom, kada je usledila prva tabloidna kampanja u kojoj je učestvovao i Objektiv. Urednik tog glasila Dejan Vukelić, tada je za TV Pink napravio paralelu između medijske pripreme za ubistvo Zorana Đinđića i istraživanja KRIK-a, implicitno optužujući KRIK da radi na pripremi terena za ubistvo Aleksandra Vučića.Drugi napad je usledio u julu, nakon teksta o Belivukovom iskazu u tužilaštvu o tome kako se susretao sa Vučićem i navodno mu činio razne usluge. KRIK je to preneo, a prorežimski tabloidi su krenuli u žestoku hajku, optužujući redakciju da sarađuje sa kriminalcima i poziva na državni udar. Jedan od najbrutalnijih je bio upravo Objektiv, koji je KRIK nazvao „mafijaško-koljačkim portalom”. Zbog takvih optužbi urednik Stevan Dojčinović je početkom ove godine tužio prorežimske tabloide, uključujući i Objektiv.

Mašinerija za propagandu i lažne vesti


U toku svog relativno kratkog postojanja, Objektiv se „dokazao” kao veran Aleksandru Vučiću - razračunavao se sa svima koji su pokušavali da ga navodno sruše, dok su o njemu pisali isključivo pozitivno.

Osim državne propagande, istakao se i u širenju laži - u toku prošle godine samo na naslovnim stranama objavio je najmanje 130 lažnih, neutemeljenih i manipulativnih vesti, pokazala je analiza Raskrikavanja. Monitoring Saveta za štampu pokazuje da je od jula do decembra prošle godine ovaj tabloid prekršio Kodeks gotovo 700 puta, a portal Fake News tragač je zabeležio i raskrinkao 44 lažne vesti koje su objavljene što u štampanom izdanju što na istoimenom portalu.
  Vest
Objektiv za 20.000 dinara prebačen na direktora marketinga, stari izdavač dužan pola miliona evra
Portal Objektiv i istoimene novine je za 20.000 dinara tokom marta preuzeo Strahinja Đaković, dire...
  Analiza
Na naslovnim stranama šest tabloida blizu 1000 manipulativnih vesti
Šest dnevnih listova - Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Večernje novosti i Objektiv su u 202...
  Analiza
Milion evra iz budžeta u 2021. otišlo proizvođačima lažnih vesti
Firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv kao i Večernje novosti...
Objektiv
tabloid
novine
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: