raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 04.03.2019. (Večernje novosti)
Novosti tvrde da dolazi Folksvagen, iz kompanije navode da još nisu odlučili
04.03.2019.    Marija Vučić, Jelena Đorđević    Foto: Raskrikavanje
Večernje novosti su „ekskluzivno“ objavile da nemačka kompanija Folksvagen planira da izgradi fabriku u Srbiji i da je investicija vredna 1,4 milijarde evra. Ovu bombastičnu informaciju su preneli brojni mediji kao da je u pitanju gotova stvar, iako čitav tekst Večernjih novosti počiva na jednom izvoru, i to anonimnom. Urednik ekonomske rubrike i autor teksta Dušan Stojaković u jutarnjem programu TV Prva tvrdi da je u pitanju „naš izvor, iz najvažnijih mogućih struktura“. Iz kompanije Folksvagen, međutim, za Raskrikavanje ističu da još uvek razmatraju različite opcije za novu fabriku u istočnoj Evropi i da nikakva odluka nije doneta.
Novembra 2018. godine Folksvagen je saopštio da trenutno traže novu lokaciju za fabriku u Istočnoj Evropi.

Nekoliko meseci potom, u februaru 2019. godine, predsednik Aleksandar Vučić je najavio mogući dolazak nekog velikog investitora o čemu se očekuje odluka do kraja aprila. To je ponovio i u subotu 2. marta u jutarnjem Dnevniku RTS-a, ali opet nije otkrio koja je to kompanija.

Međutim, Večernje novosti su „otkrile“ nešto kasnije tog dana da se radi o Folksvagenu, tvrdeći čak da je njihov dolazak gotov i dogovoren i da je sve samo stvar formalnosti.

   
Večernje novosti navodi:
„Folksvagen“ pravi fabriku u Šumadiji
Nemački gigant kod nas otvara fabriku. Ulaganja 1,4 milijarde evra
SRBIJA se nalazi pred privrednim zemljotresom! Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ odlučio je da novu fabriku gradi u našoj zemlji, saznaju „Novosti“.
 
  1  
1
Iz kompanije Folksvagen za Raskrikavanje navode da neće komentarisati nijednu konkretnu zemlju, i da je jedino zvanično saopštenje koje su imali na ovu temu upravo saopštenje iz novembra u kome stoji da planiraju izgradnju fabrike na istoku Evrope.

„Trenutno ispitujemo različite opcije za novu fabriku u Istočnoj Evropi. Nikakva odluka dosad nije doneta“, kažu iz ove kompanije za Raskrikavanje.
Iz Večernjih novosti nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja o tome kako su sigurni u ovo što tvrde u tekstu kao nespornu stvar, iz kojih je krugova njihov izvor i šta čitaocima garantuje njihov kredibilitet.

Ipak, urednik ekonomske rubrike i autor teksta Dušan Stojaković je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, rekao da je izvor „iz najvažnijih mogućih struktura“.

„Pre nego što smo objavili pojavila informacija sa bugarskog servisa Dojče Velea da odluka još nije doneta i da su u igri osim Bugarske i Srbija, Rumunija, Severna Makedonija i Turska. Krenuli smo da proveravamo i dobio sam ozbiljna uveravanja iz ozbiljnih izvora da su Nemci odlučili da njihova nova fabrika bude u Srbiji“, navodi on.

Na pitanje voditeljke kako su to proverili i otkud im informacija, on je rekao:

„Proverili smo iz više izvora, znači… Izvor je naš, iz najvažnijih mogućih struktura“, kaže Stojaković.

Zanimljivo je da je deo „ekskluzivnih“ informacija koje se iznose u tekstu Večernjih novosti - o 5.000 zaposlenih, 650 inženjera, pet modela Folksvagena, Škode i Seata koji bi tamo trebalo da se proizvode - 28. februara već izneo novinar bugarskog servisa Dojče Velea u intervjuu sa Mitkom Vasilevim, predsednikom Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore.

U tom intervjuu se navodi da je upravo Folskvagen navodno zainteresovan da uloži u neku od zemalja regiona, da su u konkurenciji sa Bugarskom i Srbija, Severna Makedonija, Turska, Rumunija, ali da Bugarska, prema mišljenju Vasileva, ima najviše šansi.

Ovaj intervju su preneli i pojedini bugarski mediji, u formi pitanja ističući da je „Bugarska favorit za investiciju“.

Inače, informaciju, koju su Večernje novosti objavile u subotu na svom sajtu, u ponedeljak su u štampanim izdanjima objavili domaći tabloidi, a samo je Blic tražio odgovor i iz Folksvagena.

   

   

   
  Manipulisanje činjenicama
Mediji u kampanji: Vučić najavljuje investicije, tabloidi pumpaju priču
Najave Aleksandra Vučića da će neka kompanija možda investirati u Srbiju, o čemu će se odluči...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
Folksvagen
Investicija
Večernje novosti
Kurir
Srpski telegraf
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: