raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 26.10.2018. (Blic)
Novi pravilnik NE obavezuje pozivanje celog odeljenja na dečiji rođendan
26.10.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Pixabay / Taken
„Na rođendansku žurku zvati celo odeljenje inače je to diskriminacija“, tvrde brojni mediji ovih dana pozivajući se na novi pravilnik „o suzbijanju diskriminacije“ u školama. Međutim, u pomenutom pravilniku nema ni reči o rođendanima dece, kao ni o pravilu pozivanja celog odeljenja. Iz dnevnog lista Blic koji je u sredu takođe pisao o ovome kažu da su tekst naslovili sa „Ako praviš rođendan, zoveš celo odeljenje“ zbog izjava pomoćnice ministra prosvete. Iz tog Ministarstva pak tvrde da je u pitanju zamena teza.
Iako u tekstu Blica nema informacije o kom se pravilniku radi, dobili smo potvrdu da je u pitanju Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti.

Na pitanje Raskrikavanja u kom delu Pravilnika se spominje rođendan deteta i pozivanje na isti, iz redakcija Blica odgovaraju da u pomenutom Pravilniku ne postoji primer koji smo naveli, niti da su oni u članku pisali da je to tako.

Međutim, naslov i tekst Blica demantuju ove tvrdnje jer su novinari bez bilo kakve ograde ustvrdili da je u pitanju odredba pomenutog Pravilnika.

   Printscreen Blic.rs
Blic navodi:
Ako se roditelji odluče da njihovi najmlađi dele pozivnice za rođendan u školi ili u vrtiću, moraće dobro da pripaze na broj planiranih zvanica, odnosno moraće da pozovu celo odeljenje, tj. grupu. To bar predviđa novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije, koji važi od 1. septembra.
1
I autorka teksta u Blicu Maša Milojković potvrdila je za Raskrikavanje da se u ovom slučaju ne radi o odredbi Pravilnika, te da su se pozvali na izjavu pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković za RTS u kojoj se kaže da škola ne sme da dozvoli da deca, kada pozivaju na rođendanske proslave, ne pozovu svu decu iz odeljenja.

“Roditelji imaju pravo da slave rođendane kako žele, ali nemaju pravo da ne donesu pozivnice za svu decu ako pozivaju u školi” – prenosi Blic izjavu Nedeljkovićeve.

Verujem da joj je bio cilj da tim primerom ilustruje šta bi bila diskriminacija. Dakle, ukoliko se pozivnice za rođendan, koji je privatna proslava, dele deci van škole, onda slavljenik može da pozove koga hoće, a ukoliko se dele na času, onda je dete u obavezi da pozove sve učenike kako neko ne bi bio izdvojen. Tako sam razumela ovu izjavu Vesne Nedeljković”, kazala je novinarka Blica za Raskrikavanje.

Iz Ministarstva prosvete nam je stigao odgovor u kome se kaže da je zaključak pojedinih medija o pozivanju celog odeljenja na rođendan - zamena teza.

“Suština je da nije reč o slavljenju rođendana, već primera radi o podeli pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Reč je o mlađem uzrastu dece koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz celine i kod koje to može izazvati doživljaj odbačenosti, neprihvatanja i slično. Pozivnice za rođendane dete može da podeli na odmoru, pre ili posle časova i da pozove koga god hoće. To je odluka roditelja i vaspitni model porodice”, kažu iz Ministarstva prosvete.
O ovoj „nepostojećoj“ odredbi razgovaralo se i u jutarnjem programu televizije Prva u kojoj je na pitanje voditelja da li misli da je takva mera ekstremna, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković odgovorila da joj se čini da će to biti dosta teško sprovodljivo u praksi.

“Nije teško pozvati, ali da li ćete uvek da uspete, da li će deca da dođu, da li je moguće organizovati da imate koheziju da se svi međusobno druže, pitanje je. Mislim da se možda može naići na problem u praksi, upravo kod tih nekih slučajeva. Dakle, ja nisam protiv toga, možete imati jednu takvu odredbu”, rekla je Janković.
  Dezinformacija
Ne, deca koja nisu vakcinisana neće biti oduzimana od roditelja
Ministar prosvete Mladen Šarčević demantovao je za Raskrikavanje da će od roditelja biti oduzima...
  Lažna vest
Tabloid tvrdi da u Srbiji ukidaju podelu na dečake i devojčice
U kratkom tekstu Srpski telegraf pokušao je da ubedi čitaoce da se u Srbiji ukida podela na dečak...
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srbija danas
 TV Prva
 Nedeljnik
 B92
Ministarstvo prosvete
diskriminacija
osnovne škole
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: