raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Nestorović veruje da je direktor SZO priznao kako vakcinama ubijaju decu
27.12.2021.    Marija Vučić    Foto: Vkontakte/ Branimir Nestorović
Dok antivakseri ne veruju u brojne naučne studije koje dokazuju učinkovitost vakcina protiv koronavirusa niti u preporuke domaćih i stranih zdravstvenih organizacija, veruju da je šef Svetske zdravstvene organizacije nehotice priznao da vakcinama ubijaju decu. Ovo navodno „priznanje“ se dogodilo javno, pred celim svetom, na redovnoj konferenciji za novinare SZO. Vest o tome je podelio i Branimir Nestorović na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, na koju se preselio u martu ove godine sa Fejsbuka zbog „cenzure“.
„Frojdovska greška? Direktor SZO rekao da se Covid busteri koriste za ubijanje dece?!?“, napisao je Nestorović i podelio link ka tekstu opskurnog sajta thegatewaypundit.com.

Reč je o portalu koji širi razne teorije zavere o vakcinama i dubokoj državi i zalaže se za oslobađanje Trampovih pristalica koji su početkom januara upali u Kapitol u pokušaju da spreče izglasavanje Džoa Bajdena za novog predsednika.

   


„Frojdovska greška“, koju ovaj pulmolog spominje, referenca je na psihoanalitičara Sigmunda Frojda koji je govorio o lapsusima ili omaškama u govoru - kada osoba greškom kaže nešto što zapravo misli. Drugim rečima, direktor SZO je, prema Nestoroviću i njegovim sledbenicima, napravio omašku rekavši da se buster dozama ubijaju deca, čime je nehotice zapravo izgovorio istinu.

Na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije 20. decembra, direktor SZO Tedros Gebrejesus govorio je o vakcinama, konkretno o tome kako bi u zemljama u razvoju buster-dozama (trećom dozom) trebalo vakcinisati ljude iz ugroženih populacija, starije i bolesne, pre nego decu.

„Ako će se koristiti, bolje je fokusirati se na grupe koje su u riziku od bolesti i smrti, ali neke zemlje, kao što vidimo, koriste buster doze da ih daju deci, što nije u redu“, rekao je.

Pri tome je rekao „kill children“ (ubiti decu), što je antivakserima poslužilo kao dokaz „frojdovske greške“.

O čemu se zapravo radi?

Kako su naveli iz SZO, Gebrejesus je „zaglavio“ na prvom slogu, pa je umesto „čil“ (kako se izgovara reč „deca“ na engleskom (čildren)), izgovorio „kil“ (ubiti).

„Ono što se dogodilo na konferenciji SZO tokom njegovog izgovaranja reči „deca“ („čildren“) jeste da je „zapeo“ na „čil“ i onda je ispalo „kil“ (ubiti)“, rekli su iz SZO za fekt-čeking organizaciju Politifakt. „Odmah potom je ispravno izgovorio isti suglasnik, pa je rekao „čildren“ (deca). Svaka druga interpretacija ovoga je 100% netačna“.


Branimir Nestorović je, inače, na mrežu Vkontakte „migrirao“ u martu ove godine sa Fejsbuka gde je njegove postove ova mreža u više navrata označavala kao lažne vesti. Ovaj kontroverzni doktor i jeste postao poznat po paušalnim konstatacijama i širenju dezinformacija, počev od izjave da je koronavirus „najsmešniji virus koji postoji samo na Fejsbuku“, pa do mnogih drugih netačnih tvrdnji o virusu, vakcinama, raku i slično, kojima se Raskrikavanje u više navrata bavilo.

Nedavno se „udružio“ sa Sašom Borojevićem, još jednim teoretičarem zavera koga na Fejsbuku prati više od 36.000 ljudi. Borojević je osnivač srednje škole Artimedia, bio je i direktor škole za talentovanu decu UMS, a odnedavno je potpredsednik Udruženja „Vitezovi reda zmaja“ u kome je Nestorović predsednik.

Ovo udruženje je promovisano 22. decembra, a kako je Nestorović rekao na pres-konferenciji, ideja udruženja je zaštita dece od manipulacija - od nasilja na internetu preko pedofilije do zaštite dece od „promocije LGBT pokreta u školama“.

„Krenulo se sa napadima na decu sa raznih strana, a ideja jeste manipulacija dece i promena njihovog obrasca ponašanja. Konkretno je prevršilo sa primerom kako instruktorke Crvenog krsta uče dečake da se ljube bez znanja roditelja“, rekao je Nestorović ali dalje nisu obrazlagali o kom slučaju govore.

Pretragom medija o tom slučaju, novinari Raskrikavanja su naišli samo na izjave Andreja Fajgelja, nekadašnjeg direktora Kulturnog centra Novi Sad, koji je 2016. hapšen zbog pretnji smrću zaštitniku građana Saši Jankoviću. On je za Večernje novosti 2015. tvrdio da su aktivisti Crvenog krsta tokom radionice o vršnjačkom nasilju u školi, učili njegovog tada osmogodišnjeg sina da se „ljubi sa drugim dečacima, da se predstavlja kao devojčica i da može imati seksualne odnose sa istim polom“.

Osim priče o opasnostima koje u modernom dobu prete deci, na konferenciji „Vitezova“ spomenuta je i politika. Nestorović je rekao da nemaju političkih ambicija, ali „ako zagusti bogami će da pršti“, odnosno izaći će na izbore i pokušati da borbu institucionalizuju.

„Vi svi znate, svi se nešto pretvaramo. Vi znate da ja imam 20-25 posto glasova ako bih se kandidovao. Vi znate da bi to bila druga partija u Srbiji po jačini To svi znate, što se svi pretvaramo. Nemam tu ambiciju ali ako stvarno bude frka, bez ikakvog razmišljanja“, rekao je on.

Kako je ranije izvestio Njuzmaks Adria, ovo udruženje je nastalo preimenovanjem udruženja MIR, osnovanog 2012. godine koje je, paradoksalno, nekom prilikom organizovalo manifestaciju „LGBT čajanka“.
  Teorija zavere
Teorije zavera oko „pandemijskog sporazuma“ Svetske zdravstvene organizacije
Otkako su iz Svetske zdravstvene organizacije i Evropske Unije stigle najave međunarodnog sporazuma...
  Analiza
Dezinformacije i korona: U 2021. dominirali antivakseri
Drugu godinu nakon što je svet upoznao novi virus korona, obeležio je početak vakcinacije u čita...
  Neutemeljeno
Više soli, duži život? Netačno
Da je unos velike količine soli dobar za zdravlje, tvrdi Srpski telegraf u izdanju od utorka. Ovaj ...
Branimir Nestorović
SZO
Vakcine
Saša Borojević
Vitezovi reda zmaja
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: