raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 14.01.2022. (Tviter)
Nema dokaza da kovid vakcina slabi prirodni imuni sistem
14.01.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/geralt
Tvrdnje da su vakcine protiv kovida oštetile prirodni imuni sistem onih koji su se vakcinisali šire se društvenim mrežama u poslednje vreme, a zasnovane su na pogrešnoj interpretaciji izveštaja britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost. Antitela se mogu formirati i nakon vakcinacije i nakon prirodnog zaražavanja virusom korona. Nema međutim dokaza da kovid vakcina slabi prirodni imunitet. Brojne studije štaviše podržavaju vakcinaciju i nakon prirodne kovid infekcije.
„BOMBAAAA. Vlada UK priznaje da su vakcine oštetile prirodni imuni sistem dvostruko vakcinisanih. Priznaju da nakon dvostruke vakcinacije više nikada nećemo moći steći prirodni imunitet na varijante Covid-a”, objavio je juče korisnik Tvitera dodajući da je to pobeda, te da slede „multimilionske odštete”.

   


Nakon što su pojedini tviteraši u komentarima demantovali navode iz objave - tvit je izbrisan.

Neutemeljena tvrdnja da potpuno vakcinisani gube prirodni imunitet zasnovana je na pogrešnoj interpretaciji Izveštaja o nadzoru vakcine protiv kovida 19, koji svake nedelje objavljuje Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Tvrdnje o izgubljenom imunitetu potiču iz pogrešne interpretacije dela izveštaja u kome se navodi da su nivoi antitela koja se formiraju kao reakcija na N protein, niži kod osoba koje se inficiraju nakon dve doze vakcine (48. strana).

U izveštaju ne piše da je prirodan imunitet ugrožen nakon vakcinacije, štaviše učinkovitost vakcine protiv kovida 19 nije dovedena u pitanje.

Na sajtu britanskog Ministarstva zdravlja objašnjeno je da telo pokušava da se zaštiti od zaražavanja tako što stvara antitela, kao reakciju na strukturne proteine virusa SARS-CoV-2.

Anti-N antitela formiraju se nakon prirodnog zaražavanja kovidom 19 (kao odgovor na Nukleokapsidni protein N), dok se anti-S antitela mogu stvarati nakon prirodnog zaražavanja ili vakcinacijom (kao odgovor na Spajk protein).

Vakcine protiv kovida koje su odobrene u Ujedinjenom Kraljevstvu zasnovane su na Spajk proteinu, te stoga podstiču formiranje anti-S antitela.

Antitela koja se formiraju vakcinacijom, odnosno nakon prirodne infekcije variraju. Anti-S antitela su prisutna kod velike većine pojedinaca 28 dana nakon potpune vakcinacije i zadržavaju se u telu duže od anti-N antitela (koja se mogu formirati samo nakon prirodnog zaražavanja).

Dakle, to što neko ima manje anti-N antitela nakon vakcinacije, ne znači da ne poseduje imunitet na virus, već mu zaštitu mogu pružati anti-S antitela.

Tvrdnje da je britanska vlada priznala kovid vakcine slabe prirodni imunitet nisu nove, pojavile su se u oktobru 2021 godine i takođe su bile zasnovane na pogrešnoj interpretaciji tadašnjeg izveštaja britanske Agencije. Te tvrdnje osporio je Rojters.


Prirodan i imunitet stečen vakcinacijom

Imunitet na kovid 19 može se dakle steći na dva načina - prirodnim zaražavanjem ili vakcinacijom protiv kovida. Svaki od ovih načina, uzrokuje formiranje antitela.

Brojne studije međutim podržavaju vakcinaciju protiv kovida i nakon preležane prirodne infekcije.

U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz oktobra prošle godine, navodi se da vakcinacija protiv kovida 19 i nakon preležane infekcije pojačava imunitet i smanjuje rizik od ponovnog zaražavanja.

Studija CDC-a iz septembra 2021. godine pokazala je da otprilike trećina kovid zaraženih nije razvila prirodni imunitet nakon preležane infekcije.

I studija koja je u avgustu prošle godine objavljena na sajtu PubMed pokazala je da osobe koje su imale kovid 19 i nisu primile vakcinu, imaju veće šanse da se ponovo zaraze u odnosu na one koji su nakon preležanog kovida primili i vakcinu.

Profesor infektivnih bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, Majkl Malim objasnio je za portal Zoe Covid Study da „kada ste zaraženi pravim virusom, vaše telo proizvodi antitela i T-ćelije protiv svih virusnih proteina (a njih ima dosta), pružajući širok ali i promenljiv imuni odgovor”.

„Vakcine sadrže samo spajk protein, te samo trenirate imuni sistem da prepozna taj određani protein, ali su one dizajnirane da daju snažan i pouzdan zaštitni imuni odgovor”, naveo je Malim, dodajući da prirodni imunitet, iako daje širu zaštitu protiv virusa, nije nužno bolji.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Koronavirus
Kovid 19
Tviter
antitela
imunitet
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: