raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 27.12.2020. (Večernje novosti)
Nema dokaza da je koronavirus veštački napravljen
27.12.2020.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Prasesh Shiwakoti
Spekulacije i teorije zavere o koronavirusu, bez utemeljenja, još jednom su našle svoje mesto na stranicama Večernjih novosti. Ovoga puta na naslovnoj strani od 27. decembra, Večernje novosti donose izjavu da su „koronu napravili zli i pokvareni ljudi“ koja potiče od - košarkaškog trenera Božidara Maljkovića.
Pitanje koliko je koronavirus uticao na njegove rezultate i planove, s obzirom da je nedavno započeo drugi mandat na mestu predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Maljković je iskoristio da iznese svoje mišljenje o koronavirusu.

„Ubeđen sam da je virus stvoren potajno, da su ga napravili trojica ili četvorica pokvarenih ljudi, zli "genijalci" sa velikim kapitalom iza leđa i sa namerom da sruše čovečanstvo. Kakva pijaca, kakvi šišmiši... Pre nekoliko meseci sam rekao da će se vakcina pojaviti odmah posle američkih izbora i pogodio sam“, rekao je on.

Osim svoje „ubeđenosti“, Maljković ne iznosi nikakve argumente, a ni dokaze za svoje tvrdnje da je virus veštački i napravljen „ljudskom rukom“.

Iako gotovo godinu dana kruže teorije o tome da je virus procurio iz laboratorije i da ga je stvorio čovek, i dalje se to svodi na spekulacije. Dokaza za tako nešto nema, a zvanična nauka smatra da je najverovatnije virus dospeo u ljudsku populaciju tako što je mutirao i sa šišmiša - koji su njegovi „rezervoari“ - prešao na čoveka.

Kako su iz SZO rekli u martu ove godine, da bi se ustanovilo poreklo nekog virusa, treba gledati njegov genetski materijal koji otriva njegovo poreklo, odnosno da li je sličan nekim poznatim virusima.

„Virusi koji su genetski blisko povezani potiču iz sličnog izvora ili sličnog geografskog područja“, navode iz SZO ističući da je ovaj virus sličan ranije otkrivenom virusima SARS i MERS.

O tome kako je virus tačno dospeo među ljude, nauka će verovatno imati više detalja narednih meseci. Naime, kako je najavljeno iz SZO, eksperti ove organizacije bi početkom januara trebalo da otputuju u kineski grad Vuhan - gradu iz koga je, kako se smatra, potekao virus, konkretno sa pijace gde se prodaju životinje - gde će ispitivati poreklo i širenje virusa. Prema pisanju Rojtersa, ekspert SZO Piter Ben Embarek rekao je da bi ovi stručnjaci voleli da intervjuišu i pijačne prodavce o tome kako su se zarazili virusom.

„Ništa ne ukazuje na to da je virus napravljen od strane čoveka“, rekao je Embarek, a prenosi Rojters.

Ne stoji ni Maljkovićeva tvrdnja da se vakcina protiv koronavirusa pojavila nakon američkih izbora, niti je jasno kako su te dve stvari, prema njegovom viđenju, povezane.

Iako je istina da je prvu vakcinu - kompanije Fajzer - primila jedna starija Britanka 8. decembra, vakcina se ispituje već mesecima unazad. Pojedine kompanije, poput kompanije Moderna, sa kliničkim ispitivanjima vakcine počele su već u martu, kada je pandemija bila na početku. Fajzer je svoju vakcinu počeo da ispituje u maju, šest meseci pre američkih izbora.
  Lažna vest
Izmišljeni sud nepostojeće republike „presudio“ Fajzeru, papi i kraljici
U Telegram grupi „Pravo na slobodu“, jedan korisnik je podelio tekst sa hrvatskog sajta Epoha, u...
  Manipulisanje činjenicama
Nema dokaza da kovid vakcina slabi prirodni imuni sistem
Tvrdnje da su vakcine protiv kovida oštetile prirodni imuni sistem onih koji su se vakcinisali šir...
  Analiza
Dezinformacije i korona: U 2021. dominirali antivakseri
Drugu godinu nakon što je svet upoznao novi virus korona, obeležio je početak vakcinacije u čita...
Koronavirus
Laboratorija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: