raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Ne, američki doktor ne predlaže da nevakcinisana deca nose žute bedževe
13.08.2020.    Marija Vučić    Foto: FB printscreen
Na Fejsbuku se masovno deli snimak ekrana iz emisije TV Foks Njuz gde doktor Mark Sigel drži žuti bedž, uz komentar: „Predlaže da se deca koja ne prime vakcinu obeleže žutim bedžom. Da li vam to zvuči poznato“, aludirajući na žute trake koje su u nacističkoj Nemačkoj nosili Jevreji. Kada se presluša snimak gostovanja, međutim, vidi se da ove tvrdnje nisu tačne - naime, Sigel predlaže da deca u školama nose bedž sa oznakom „No hugs please“ („Bez zagrljaja, molim“) kako bi održavala socijalnu distancu sve dok se ne pojavi vakcina protiv koronavirusa.
Post Vladimira Čičarevića je za četiri sata, do trenutka objavljivanja ovog teksta, podeljen više od 200 puta, uz komentar „Ja sam van sebe… Oni više i ne kriju svoje bolesne porive“, i izazvao je lavinu drugih komentara.Na samom snimku ekrana prikazan je voditelj emisije i sagovornik, doktor Mark Sigel, koji maše žutim bedžom, ali se na bedžu ne vidi jasno natpis niti je jasan kontekst. To, međutim, nije sprečilo korisnike Fejsbuka da preuranjeno zaključe da se radi o obeležavanju nevakcinisane dece.

Mark Sigel, redovni analitičar Foks Njuza iz oblasti medicine, gostovao je u ponedeljak u emisiji „Tucker Carlson Tonight“, a tema razgovora je bilo otvaranje škola u SAD, za koje se i Foks Njuz (medij blizak Donaldu Trampu) i Sigel zalažu.

Sigelov argument je da deca mnogo više umiru od uzroka koji nisu povezani sa koronavirusom „i nastaviće da umiru ako škole ostanu zatvorene“ - zlostavljanja, manjka vakcinacije protiv drugih bolesti poput malih boginja, gladovanja i slično.

„Ono što moramo da uradimo da bismo otvorili škole je da obezbedimo učenje onlajn za one koji su u najvećem riziku, za nastavnike koji su u najvećem riziku, moramo da imamo infrastrukturu i da naučimo decu kako da preduzmu adekvatne mere predostrožnosti. Ali naše škole moraju biti centri za učenje i socijalizaciju, to će smanjiti beznađe i broj smrti od uzroka koji nisu povezani s kovidom“, rekao je Sigel dodajući da je bitno i testirati decu.

Onda je izvukao žuti bedž na kome piše „No hugs, please“ (Bez zagrljaja, molim).

„Evo šta još nažalost treba da uradimo. (...) Hajde da damo deci ove bedževe, nažalost, ali reći ću ovo: sa ovim bedževima ili majicama pogodite šta će se desiti. Mi imamo 26 kandidata za vakcine koje su u kliničkim ispitivanjima. Vakcine će se pojaviti, pobedićemo ovo i onda ovo ide u smeće, i svi ćemo grliti jedni druge“, rekao je Sigel poručujući opet da škole moraju da se otvore.

Drugim rečima, nošenje bedža koje on predlaže nema veze sa obeležavanjem nevakcinisane dece, kako sugerišu postovi na Fejsbuku, već Sigel to vidi kao način da deca održavaju socijalnu distancu dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirusa.
   
  Neutemeljeno
Vakcine, herpes i majmunske boginje - ima li veze između njih?
Na antivakserskim kanalima na društvenim mrežama pojavio se video Volfganga Vodarga, nemačkog dok...
  Lažna vest
Koronavirus nije bakterija i ne može se izlečiti aspirinom
Lekari iz Singapura su izvršili obdukciju kovid pacijenata kojom su utvrdili da je kovid bakterija ...
  Lažna vest
Japanski nobelovac nije rekao da je koronavirus veštački napravljen
Tvrdnja da je japanski nobelovac Tasuku Hondžo izjavio da je korona virus veštački napravljen dos...
Koronavirus
COVID-19
Fejsbuk
Vakcinacija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: