raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 18.12.2023. (Srbin.info)
Ne, Desanka Maksimović nije izbačena iz školskog programa
21.12.2023.    Stefan Kosanović    Foto: Commons Wikimedia/Ljubivoje Ršumović
Pojedini domaći portali su nedavno izvestili da „Desanku Maksimović izbacuju iz školskog programa”. To jeste bila ideja pre tri i po godine i izazvala je mnogo pažnje kod javnosti – protestovali su čak i glumci i aktivisti ispred Ministarstva prosvete. Naposletku dela su vraćena na spisak, a iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za Rasrkikavanje su rekli da se ništa u programu od tada nije menjalo.
„Evo zašto izbacuju Desanku Maksimović iz lektira i čitanki” glase naslovi portala Srbin.info, Vaseljenska i Borba za istinu, dok nam sadržaj tekstova ne daje dodatne informacije da li je pesnikinja u potpunosti izuzeta iz plana i programa u školama ili je odlučeno da samo pojedina dela više ne budu deo kurikuluma. Zapravo, u tekstu se nalazi samo jedna pesma, koja je navedena kao razlog zašto bi, ljudi koji imaju tu moć, spisateljicu izbacili iz plana i programa.

Citiraju pesmu „U ropstvu” koja govori o gubitku vrednosti, osećaju tuge i razočaranja u vezi sa stanjem društva.

„Postali smo zemlja
robova i potkazivača
i stokatnih zelenaša.
Pune su nam ulice sada
poštovanih zlikovaca,
a zatvori nevinih robijaša.”
(odlomak iz pesme „U ropstvu”)


Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović za Raskrikavanje potvrđuje da nije došlo do novih promena i da je sadržaj ostao isti. „Dela Desanke Maksimović se obrađuju u svakom razredu osnovne škole, kao i u prvom, trećem i četvrtom razredu gimnazija. Obrađuju se i u srednjim stručnim školama”, rekao je Grušanović.

Postojao predlog da budu izbačena

Sredinom 2020. godine javnosti se pobunila nakon što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u okviru izmena nastavnog programa u trećem razredu gimnazije predložio izbacivanje dela izbora poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog razreda zbirku „Tražim pomilovanje”. Obrazloženja su bila razna, od da se „ne uklapa u epohu” i da „program nije promenjen od 1993. godine, a u međuvremenu su značajno modernizovani sadržaji za osnovnu školu”, do toga da nisu hteli da preforsiraju đake, pošto bi promenom kurikuluma bila uvedena mnoga nova dela.

Na moguće korigovanje programa predmeta Srpski jezik i književnost reagovali su mnogi srpski književnici, glumci, javne ličnosti, ali i „Zadužbina Desanka Maksimović”. Tokom protesta ispred Ministartsva prosvete recitovane su pesme Desanke Maksimović i držani govori. Ubrzo nakon toga nadležni su reagovali i odluku promenili.
  Lažna vest
Mejl dr Faučiju kao „dokaz” da je Kovid-19 biološko oružje
U Viber grupama u Srbiji opet su podgrejane teorije zavera o Kovidu-19 kao biološkom oružju. Ovog ...
  Lažna vest
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine,...
  Manipulisanje činjenicama
Simpsonovi kao večiti proroci – predvideli tehnologiju koja je već postojala
Teoretičari zavere godinama seriju Simpsonovi smatraju proročanskom, gde scene iz ove kultne animi...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Vaseljenska.net
 Borba za istinu
Desanka Maksimović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: