raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Nastavljeno suđenje zbog pretnji novinarki Jeleni Zorić, odbrana tražila isključenje javnosti
26.05.2022.    Milica Ljubičić    Foto:YT/Birn_Srbija/printscreen
U nastavku suđenja advokatu Svetislavu Bojiću kome se sudi za ugrožavanje sigurnosti novinarke Jelene Zorić svedočio je snimatelj N1 televizije, Denijal Dabić. Bojiću se sudi zbog pretnji koje je Jeleni Zorić uputio u decembru 2020. godine po izlasku sa suđenja Predragu Koluviji koje je Zorić tada pratila. Dabić je ispričao između ostalog da je Bojić pozvao Jelenu na čaj i da joj je nakon toga rekao da se Koluvija „moli za njeno zdravlje, za zdravlje tužioca i policajca koji ga je hapsio.”
Snimatelj Denijal Dabić je 28. decembra 2020. bio ispred Specijalnog suda u Beogradu zajedno sa Jelenom Zorić koja je tada za televiziju N1 izveštavala sa suđenja Predragu Koluviji, optuženom za uzgajanje preko tone i po marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica.

Prema Dabićevim rečima, nakon završetka suđenja trebalo je da ispred zgrade suda snimi Jelenu Zorić koja je pravila izveštaj. „Kada je Bojić prošao iza mojih leđa, dok sam ja nameštao kadar, uljudno je pozvao Jelenu na čaj, što je ona odbila rekavši da imamo posla”, rekao je Dabić.

Zatim je, kako kaže, Bojić zastao nakon par metara i rekao Jeleni kako „ona njenog branjenika rastura, kako nešto nije u redu sa izveštavanjem, kao i da je Koluvija veliki vernik, da se moli za njeno zdravlje, za zdravlje tužioca i policajca koji ga je hapsio.”

„Jelena mu je rekla da nema potrebe da se neko moli za nju jer ima ujaka ili strica koji je sveštenik, i tu se završila komunikacija”, rekao je Dabić navodeći dalje da su oni potom završili snimanje i da mu je na pitanje „šta ovo bi” Jelena odgovorila da je to bila pretnja.

Advokat Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević je upitao Dabića da li je Jelena bila uplašena na šta je on odgovorio da mu je „Jelena rekla da to shvata kao pretnju”, ali da „ne može da oceni da li je bila u strahu ili ne jer je nije gledao”.

Advokatica Svetislava Bojića, Kristina Pavlović je svedoku postavila nekoliko pitanja, između ostalog i da li su Jelena i Bojić pričali normalnim tonom ili su vikali, na šta je on odgovorio da su „pričali normalnim tonom”.

I drugi Bojićev advokat, Feđa Dimović je upitao Dabića da li je Bojić tada rekao da se Koluvija moli za tužioca ili je naveo i ime tužioca, Dabić je rekao da „ne može da se seti da li ih je nazvao imenom, ali da zna da ih je naveo kao tužioca i policajca”.

Svetislav Bojić je negirao čitav Dabićev iskaz rekavši da je jedino tačno što je rekao da je uljudan.

Odbrana predložila isključenje javnosti

Na početku suđenja, odbrana Svetislava Bojića je dala predlog da se javnost isključi sa suđenja jer se kako su naveli mediji poput KRIK-a, Insajdera i N1 pogrdno izjašnjavaju o okrivljenom i prejudiciraju postupak.

„Nakon prošlog pretresa i davanja izjave oštećene ispred Palate pravde, prisutni mediji su uzimali izjavu samo jedne strane, a ne i druge što je protivno i pravilima novinarskog izveštavanja”, naveli su Bojićevi advokati.

Sud je međutim ovaj predlog odbrane odbio.

Suđenje advokatu Svetislavu Bojiću koji je optužen da je uputio pretnje novinarki Jeleni Zorić počelo je sredinom juna prošle godine pred Drugim osnovnom sudu u Beogradu.

Naime, 28. decembra 2020. godine, po završteku suđenja u slučaju „Jovanjica” jedan od branilaca prvooptuženog Predraga Koluvije, Svetislav Bojić se ispred zgrade Specijalnog suda obratio novinarki Jeleni Zorić rekavši joj da „bude precizna i da pazi kako izveštava” o ovom slučaju, navodi se u iskazu koji je Zorić dala u tužilaštvu. Sa njom je u tom trenutku bio snimatelj N1 televizije. Bojić joj je potom, kako dalje piše u iskazu, rekao da mu je Peđa (aut. prim Predrag Koluvija) rekao da ga Zorićka „rastura i razbija svojim izveštavanjem”, te da je on (aut. prim. Koluvija) „jako dobar čovek i veliki vernik i da se ipak moli Bogu za njeno zdravlje, za zdravlje tužioca Drecuna i onog što ga je uhapsio Milenkovića.” Bojić je potom, prema iskazu Jelene Zorić, rekao da „ko god se o Peđu ogrešio, nije dobro prošao, Bog mu vrati”.

Jelena Zorić je Bojićeve reči doživela kao pretnju, te je Radnoj grupi za bezbednost novinara prijavila šta joj je Koluvijin branilac rekao. Narednog dana, kako je navela u iskazu, Bojić joj se ponovo obratio rekavši da „zamalo da puste Peđu iz pritvora” te da ju je „Peđa puno pozdravio”, nakon čega je te događaje prijavila policiji.

Svetislav Bojić je u iskazu datom tužilaštvu rekao da se 28. decembra jeste u prolazu obratio Jeleni Zorić ali da joj je rekao da je njeno izveštavanje „jako korektno” i da se Predrag Koluvija „moli za sve, pa i za nju (...) Na šta mi je ona rekla da je njen ujak sveštenik, da će se ona pomoliti za Predraga Koluviju i da ako je tako da ga pozdravim”. Negirao je da joj je rekao da „ko god se o Peđu ogrešio, nije dobro prošao, Bog mu vrati”, i da izveštavanjem „rastura i razbija Koluviju”. Negirao je i da je spomenuo Drecuna i Milenkovića.

Inače, Svetislav Bojić u ovom procesu ne želi da se dodatno izjašnjava i iznosi odbranu jer kako je za Raskrikavanje rekla njegova advokatica Kristina Pavlović, Bojić sumnja u zloupotrebe.

Naime, video snimak razgovora između Bojića i Zorić koje su zabeležile kamere Specijalnog suda ne postoji i nije deo dokaznog materijala u ovom postupku.

Prema pisanju Insajdera, tužilaštvo je 23 dana nakon što je Zorić prijavila pretnje poslalo zahtev za dostavljanje video snimaka nadzornih kamera, ali da je sudska straža u dopisu navela da se snimci čuvaju baš 23 dana, te da nisu u mogućnosti da ih dostave.

Bojićevi branioci stoga navode za Raskrikavanje da je Posebno odeljenje za organizovani kriminal jedan od najbolje čuvanih objekata u Srbiji, te da je „prosto je neverovatno da se snimci sigurnosnih kamera cuvaju samo 23 dana.”

Advokat Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević kaže za Raskrikavanje da mu nije jasno šta bi ti snimci i dokazali.

„Kamere ne snimaju zvuk, samo snimaju sliku. Šta bi dokazale? Da je on bio tu? Pa on je i priznao da je bio tu”, rekao je Đorđević.

Naredno suđenje je zakazano za 30 jun.
  Vest
Nastavljeno suđenje za pretnje Jeleni Zorić, svedočila koleginica optuženog Koluvijinog advokata
Na današnjem suđenju advokatu Svetislavu Bojiću zbog pretnji koje je u decembru 2020. uputio novi...
  Vest
Advokatica: Bojić se šalio kada je rekao Jeleni Zorić da se Koluvija moli za nju
Na današnjem suđenju advokatu Svetislavu Bojiću, zbog pretnji upućenih novinarki Jeleni Zorić, ...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: U februaru iznošenje završnih reči
Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za pa...
Jelena Zorić
Svetislav Bojić
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: