raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Na fotografiji nije maloletni K. K, već mladić iz Irske
05.05.2023.    Marija Vučić    Foto: TikTok/ Edwin Hotea
Više medija, od Republike do Dejli Mejla, objavilo je juče tokom dana fotografiju na kojoj se navodno nalazi K. K, maloletnik osumnjičen da je ubio devetoro u sredu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Na fotografiji taj mladić prstima pokazuje pištolj. Međutim, sportista iz Irske, Edvin Hotea, objavio je juče na svom TikToku da je na fotografiji u stvari on, a ne K. K, i rekao da je ona nastala 2020. godine. Potvrda da je na fotografiji zaista Hotea stigla nam je i od sportskog kluba ABS Powerlifting iz Irske, za koji se ovaj mladić takmiči.
„Da, ovo je Edvin. Neko je ukrao njegovu fotografiju sa starog naloga pre izvesnog vremena“, naveli su za Raskrikavanje iz kluba ABS Powerlifting sa sedištem u Dablinu. Hotea, kako se može videti na njegovom Instagram nalogu, trenira za ovaj klub. I Istinomer je objavio podatak sa sajta Irish Powerlifting Federation o tome da Hotea nastupa kao član ABS Powerliftinga.

Hotea nije odgovorio Raskrikavanju do momenta objavljivanja ovog teksta, ali je juče tokom dana na svom TikTok nalogu podelio snimak u kome kaže da je mladić na fotografiji upravo on lično. Pokazao je i snimak ekrana svog telefona, na kome se vidi unutrašnjost foto-albuma: postoji još fotografija snimljenih istom prilikom na kojima su ova trojica, a vidi se i tačan datum i vreme fotografisanja.

„Ova fotografija je u mom albumu od 25. januara 2020, nalazi se u mom telefonu, snimljena je mojim telefonom. Evo i fotografije iz istog ugla, na istom mestu, sve je isto, različite su samo poze. I ona je na mom telefonu“, rekao je on.

Fotografiju je neko, po njegovoj pretpostavci, skinuo sa Pinteresta, a ona je tu postavljena pre najmanje dve godine, što se može videti i po dve godine starom komentaru.
   

„Očigledno ovo nisam ja“, rekao je referišući na fotografiju K. K. iz školskog godišnjaka koju su preneli mediji. „Nemam 14 godina, očigledno, i nisam iz Srbije. Ako biste mogli da prijavite svaki ovakav video koji vidite, jako bih to cenio“, apelovao je ovaj momak na svom TikToku.

Inače, na njegovom instagramu postoji nekoliko snimaka sa powerlifting takmičenja, na kojima se njegovo lice jasno vidi, odnosno vidi se da je u pitanju isti mladić koji je i na spornoj slici.

Pomenuta fotografija kruži kako društvenim mrežama, tako i medijima, ali nije moguće zasigurno utvrditi ko ju je prvi podmetnuo. Objavili su je mnogi: Republika, Informer, Pink, Novosti, Alo, Srbija Danas, Kurir, i drugi, a neki su je u međuvremenu obrisali. Objavio ju je i britanski tabloid Dejli Mejl ali su i oni uklonili tekst u međuvremenu.
   

   


Ažurirano 5. maja u 16:26: U prvobitnom tekstu je stajao citat „Očigledno ovo nisam ja. Nemam 14 godina, očigledno, i nisam iz Srbije“. Čitalac na Tviteru nam je skrenuo pažnju da citat unosi konfuziju, pa smo precizirali da je „Očigledno ovo nisam ja“ mladić iz Irske izgovorio dok je pokazivao fotografiju K. K.
  Analiza
„Krvavi pir“ - nekima klikovi, nekima traume. Gde su sve mediji grešili ove nedelje?
„Slikaju mrlje krvi, uzimaju izjave od komšija, ne znam da li je ostao još neko u Duboni ili Mal...
  Teorija zavere
Tik Tok teorije zavere: Neutemeljene tvrdnje da iza Amber Alert sistema stoje pedofili
Poslednjih par dana je na Tik Toku viralan video iz TV gostovanja poznatog teoretičara zavera Saše...
  Lažna vest
Ne, ovo nije GMO hibrid psa i žabe, ovo je pas sa retkim genetskim sindromom
Pojedini nalozi na Tviteru šire video-snimak pasa koji izgledaju pomalo bizarno: imaju kratke kičm...
Masovno ubistvo
Tik Tok
Lažna fotografija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: