raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Teorija zavere
Mikročip za životinje kao „dokaz” da se u vakcinama nalaze čipovi
21.05.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/KitzD66
Tvrdnje da vakcine protiv kovida 19 sadrže metal i imaju magnetna svojstva i dalje su popularne na društvenim mrežama, pa se pre nekoliko dana pojavio video u kome se to „dokazuje”. Naime, jedan korisnik Fejsbuka je podelio video u kome je prikazan magnet koji lako privlači mikročip. Reč je, međutim, o čipovima namenjenim životinjama i u njemu se ne pominju vakcine protiv kovida. Iz kompanije, čiji se logo prepoznaje na videu, navode za Raskrikavanje da se njihovi čipovi koriste za životinje, da nisu uređaji za praćenje i da nemaju veze sa vakcinom protiv kovida.
„VIDEO koji možda daje ODGOVOR na sve one silne videe sa MAGNETIMA koje gledamo ovih dana??? POGLEDAJTE i sami PROCENITE!!!! DELITE!!!!!!!” - objavljeno je na fejsbuk profilu Kraljević Marko lll uz video preuzet sa Tik-toka u kojem čovek pokazuje kako izgleda mikročip.U videu u kojem muškarac demonstrira kako magnet privlači mikročip, ne spominje se o kakvom čipu je reč, ali se uprkos tome i na srpskom jeziku video deli kao „moguć odgovor na silne videe sa magnetima”, aludirajući na lažne vesti o tome kako vakcine protiv kovida sadrže metale u sebi i imaju magnetna svojstva.

Ukoliko se pažljivije pogleda ambalaža u kojoj je špric i pribor, na njoj se može uočiti logotip kompanije „Microchip ID” ispod kog piše da je namenjeno za životinjski svet.

Kompanija „Microchip ID System” je za Raskrikavanje potvrdila da je reč o njihovom proizvodu kao i da se koristi za životinje.

Na pitanje Raskrikavanja - šta se nalazi unutar igle, iz kompanije su naveli da „sadrži jedan mali mikročip koji se koristi da identifikuje životinju pomoću broja. Mikročip nije GPS uređaj. Nije uređaj za praćenje. Nema bateriju. Ne šalje signale. Ne može biti praćen”.

„Mikročipovi se koriste za identifikaciju kućnih ljubimaca, konja i drugih životinja širom sveta. Nemaju nikakve veze sa kovid vakcinama”, objasnili su u pisanoj prepisci za Raskrikavanje.

Video na fejsbuku je inače podeljen preko 300 puta, ali komentari ispod pokazuju da je bilo i onih koji nisu poverovali da je mikročip povezan sa vakcinama protiv kovida. U jednom komentaru piše - „čekaj zar nisu korona vakcine u bočicama, pa oni navuku tekućinu u špric? Otkud ovom liku sada vakcina sa čipom upakovana tako instant?”. Drugi navodi da je to „očito drugo cepivo”, a bilo je i onih koji su objavu ocenili kao „glupost”.

U proteklom periodu na društvenim mrežama, pojavljivali su se video snimci na kojima ljudi na deo ruke na kome su prethodno primili vakcinu protiv kovida stavljaju magnet, koji se zadržava na tom mestu. Tim snimcima navodno dokazuju da vakcine protiv kovida sadrže metale i imaju magnetna svojstva. Ove tvrdnje su osporili stručnjaci, a i sama kompanija Fajzer o čemu je Raskrikavanje nedavno pisalo.

  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Magnet
Koronavirus
Fejsbuk
TikTok
Čip
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: