raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Medicinare zbunio zaključak Kriznog štaba: otkaz svakom ko odbije da pređe u COVID centar
26.06.2020.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/ valelopardo
Medicinskim radnicima širom Srbije stigao je zaključak Kriznog štaba od 23. juna po kome svaki zdravstveni radnik može biti upućen u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu gde fali kadar za borbu protiv koronavirusa, a ukoliko odbije - sledi otkaz. Ovakva ista odluka već je bila doneta u aprilu, ali je ona, međutim, prestala da važi kada je ukinuto vanredno stanje. Sagovornici Raskrikavanja smatraju da ovaj zaključak ne može biti obavezujuć, jer Krizni štab nema takva ovlašćenja, kao i da se ovako nešto ne može propisivati ukoliko nije na snazi vanredno stanje.
U zaključku Kriznog štaba stoji da zdravstveni radnici, saradnici i drugi zaposleni u zdravstvenim i vojnim zdravstvenim ustanovama mogu biti upućeni u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili u privremenu bolnicu kojoj nedostaje potreban broj radnika za borbu protiv koronavirusa, i to na osnovu usmenog naloga.

Ko insistira, može da dobije pisano rešenje, ali je po njemu svakako dužan da postupi ukoliko ne želi da ostane bez posla.

„Obvezniku radne obaveze koji ne postupi po rešenju (...), prestaje radni odnos“, navodi se u zaključku od 23. juna.

U dokumentu se ne navodi pravni osnov, odnosno koji zakon ovo dozvoljava, a nema ni potpisa predsednice Vlade Ane Brnabić, već samo osobe iz Generalnog sekretarijata Vlade.

   


U poslednjoj tački stoji da se zaključak upućuje Generalnom sekretarijatu i Ministarstvu zdravlja koji će po jedan primerak dostaviti svim zdravstvenim ustanovama, i to „radi pripreme akta za Vladu“.

Da li to znači da ovaj Zaključak nije obavezujuć i da Vlada tek treba da donese obavezujući akt, nije jasno ni sagovornicima Raskrikavanja - predsedniku Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radetu Paniću, kao i ekspertu za radno pravo Mariju Reljanoviću.

Panić za Raskrikavanje navodi da mu nije jasno zašto bi ovaj, po svemu sudeći neobavezujući dokument Kriznog štaba, bio uopšte upućen zdravstvenim ustanovama po Srbiji jer je samo zbunio medicinare.

„Čini mi se da pokušavaju da nas prevare, kako i inače rade, i to jednim polupapirom koji nije zvaničan. Nijedan dokument ne kaže da Krizni štab može da da bilo kakav nalog, uredbu ili zaključak. Oni daju preporuke, a potom neko od ovlašćenih tela to potpisuje i tek tad to postaje obavezujuće“, navodi Panić.

Nekoliko domova zdravlja širom Srbije potvrdilo je Raskrikavanju da su dobili ovaj zaključak, a Panić kaže da su zdravstveni radnici već počeli da se obraćaju Sindikatu sa pitanjem da li je on obavezujuć ili ne.

„Naš savet kolegama je da ne prihvataju usmeni nalog, već pisano rešenje. Pa da vidimo na osnovu čega će ga napisati i potpisati. Onda pretpostavljam da ćemo napraviti sudske slučajeve od svega toga“, kaže Panić.

Ne samo da je zaključak Kriznog štaba uneo zabunu i dodatni haos među zdravstvene radnike, koji sada ne znaju da li mogu da očekuju da sutra iznenada budu raspoređeni na drugi kraj Srbije, već ovakav dokument, smatraju sagovornici, i ne sme da bude donet mimo vanrednog stanja.

Naime, Krizni štab ovde spominje termin „radne obaveze“ što pravni ekspert Mario Reljanović smatra veoma spornim.

„Prvo, ni u vanrednom stanju ni inače ne može da postoji samo usmeni nalog, sve mora da bude zasnovano na pisanim rešenjima. Drugo, ne može da se koristi termin „radna obaveza“ ako nije vanredno stanje“, kaže Reljanović.

Reljanović podseća da je ova ista naredba, koja je sada samo prepisana, već bila na snazi tokom vanrednog stanja (Uredba o merama za vreme vanrednog stanja, prim. aut), i automatski je ukinuta onda kada je ukinuto i vanredno stanje.

Na samom početku te uredbe je stajalo da se njome definišu mere kojima se „odstupa od ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja“, poput, na primer, ograničavanja i zabrana kretanja.

Kao što ni zabrane kretanja više ne važe jer nije vanredno stanje - niti bi mogle sada da budu propisane jer bi se time kršili Ustav i brojni zakoni - tako ne mogu da važe ni ovakva raspoređivanja zdravstvenih radnika.

Kada bi se ovo sada sprovodilo, kaže Reljanović, kršila bi se osnovna radna prava zaposlenih, koja su drugačija u vanrednim stanjima nego inače.

„Kada neki zaposleni u vreme vanrednog ili ratnog stanja bude upućen na izvršavanje neke radne obaveze, on nema ograničenje radnog vremena, može da radi po 10-12 sati ili duže, može da bude upućen kad god i gde god treba, probudiš se danas, odeš na posao, on ti kaže „E ti si danas raspoređen tu i tu“, znači moguća je takva mobilnost. Osim toga, manja je plata, nema više prava na odsustva i slično. Dakle ukida se niz radnih prava, što ima nekakav legitimitet u vanrednom stanju zarad odbrane u vreme rata ili zaraza, ali mimo toga ne“, objašnjava Reljanović i dodaje da će „biti opasno ako neko u zdravstvenim ustanovama bude mislio da je ovo validno“.

Rade Panić navodi da u vreme kada nije vanredno stanje zaposleni zaista može da dobije otkaz ako odbije pisano rešenje kojim se upućuje na drugo radno mesto u slučaju potrebe. Ipak, napominje on, u „mirnodopsko“ vreme niko nema pravo da uputi radnika u ustanovu koja je dalje od 50 kilometara od njegove matične ustanove u kojoj radi.

Sprovođenje ovog zaključka bi značilo da lekar iz Novog Sada može da bude upućen u, recimo, Novi Pazar jer su tamo potrebni zdravstveni radnici za borbu protiv koronavirusa. Da bi tako nešto bilo legalno, mora da bude proglašeno vanredno stanje.

„Radnici u tercijarnim zdravstvenim ustanovama ne mogu sami da zbrinu sve pacijente zaražene koronavirusom. Da bi zbrinuli pacijente u tercijarnim ustanovama na ovaj način, nadležni moraju sada da nađu pravni osnov, a pravni osnov može da bude samo vanredno stanje. Međutim, ja smatram da oni ne žele da ga proglase jer su bili izbori, i sve je navodno bilo u redu pre nekoliko dana, pa će sada biti čudno ako se uvede vanredno stanje“, smatra Panić.

Ne samo da Krizni štab, kaže Panić, nema ovlašćenja da izdaje naredbe ovog tipa, već nije siguran ni da to Vlada u ovom trenutku može, s obzirom da je reč o tehničkoj vladi.

Do momenta objavljivanja teksta od Vlade Srbije nismo uspeli da saznamo da li su usvojili ovaj dokument, da li se može smatrati obavezujućim i po kom pravnom osnovu s obzirom da nije vanredno stanje.
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Manipulisanje činjenicama
Vakcine su toliko štetne da ni prvi čovek SZO ne želi da se vakciniše? Laž
Društvenim mrežama se ovih dana šire manipulativne tvrdnje da direktor Svetske zdravstvene organi...
  Neutemeljeno
Vakcine, herpes i majmunske boginje - ima li veze između njih?
Na antivakserskim kanalima na društvenim mrežama pojavio se video Volfganga Vodarga, nemačkog dok...
Koronavirus
COVID-19
Vlada Srbije
Krizni štab
Lekari
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: