raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Matić traži novu procenu bezbednosti za novinarku Jelenu Zorić
18.06.2021.    Milica Ljubičić    Foto:YT/N1
Novinarki Jeleni Zorić je 2. maja ove godine, preko fejsbuk profila N1 televizije, drugooptuženi u slučaju Jovanjica koji se nalazi u bekstvu, Sergej Mrđa, uputio preteću poruku, treću u nizu koju je ova novinarka dobila zbog izveštavanja o ovom slučaju. Ovo je danas objavio Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, i apelovao da se ponovo „analizira bezbednosna situacija u kojoj radi Jelena”.
„Pozdravio bih gospođu Zorić i poželimo joj srećan praznik Vaskrsenja. Izgleda da Kumove molitve nisu baš urodile plodom za vaše zdravlje pa ću evo ja da Vas stavim na spisak molitvi za zdravlje”, deo je poruke koju je drugooptuženi u slučaju Jovanjica, Sergej Mrđa ostavio u komentaru na fejsbuk profilu N1 televizije ispod objave teksta Jelene Zorić o o Predragu Koluviji, optuženom u slučaju „Jovanjica".

Reč je o njenom autorskom tekstu koji je objavljen u NIN-u, a koji je portal N1 preneo.

Ovo inače nije prva, već treća pretnja upućena ovoj novinarki zbog izveštavanja o Jovanjici, a za ovu pretnju javnost je saznala tek danas, u autorskom tekstu Verana Matića, koji je objavljen na portalu javniservis.net.

Naime, juče je održano prvo ročište povodom pretnji koje je krajem prošle godine, ispred zgrade Specijalnog suda, Jeleni Zorić uputio Koluvijin advokat Svetislav Bojić, rekavši joj između ostalog da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio” (misleći na Koluviju prim.aut).

Advokat Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević je na jučerašnjem ročištu predao sudu i dokaze za pomenute pretnje, koje je Mrđa ostavio u komentaru fejsbuk objave televizije N1.

Matić navodi da u dogovoru sa Jelenom i nadležnim tužiocem, informacije o ovim pretnjama nisu objavljene ranije u javnosti „kako bi nadležni organi obavili efikasniju istragu i verujem potragu za čovekom sa interpolovih poternica”.

„Pošto je juče u sudu kao dokaz predata i ova pretnja, veoma je važno da i javnost bude upoznata sa njenim sadržajem. Bilo je puno skeptika koji su sumnjali da su reči advokata baš ono što je i rekao, da se Koluvija moli za novinarku Zorić, i da je poruka da se niko nije dobro proveo u životu ko je nešto naudio Koluviji… da tu nema pretnje”, naveo je Matić u tekstu.

Jelena Zorić nije želela da ulazi u detalje slučaja i govori kako se oseća povodom svega.

Potvrdila je za Raskrikavanje da je slučaj prijavila nadležnim organima i Radnoj grupi za bezbednost novinara nekoliko dana nakon što je saznala za komentar.

Jelena Zorić inače prati i izveštava o slučaju „Jovanjica” - poljoprivrednom gazdinstvu za uzgoj organske hrane, na kojem je 2019. godine zaplenjeno 1,6 tona marihuane, dok je većinski vlasnik Jovanjice, Predrag Koluvija uhapšen.

Suđenje Koluviji i njegovim saradnicima počelo je 2020. godine, a u decembru, ispred zgrade Specijalog suda, nakon ročišta, Jeleni Zorić je prišao Koluvijin advokat Svetislav Bojić rekavši joj da je „moli da bude precizna u izveštavanju”, te da se Koluvija „moli za njeno zdravlje” i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“.

Zorić je ove pretnje prijavila Radnoj grupi za bezbednost novinara i Upravi kriminalističke policije.

Zatim je početkom godine, ispred vrata svoga stana, novinarka proinašla papir na kojem je pisalo: „ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može".

Ovu pretnju Zorić je takođe prijavila nadležnim organima, a novinarki Raskrikavanja je kratko rekla da „tužilaštvo radi na tome”.

Za treću pretnju, upućenu u fejsbuk komentaru N1 televizije, Sergej Mrđa čestitao je Jeleni Vaskrs, navodeći da „ kumove molitve nisu urodile plodom za njeno zdravlje”, te da će on da je stavi na „spisak molitvi za zdravlje”.

„Nazivate sebe novinarkom a pišete laži? Zanima me samo da li to radite sa namjerom ili vašom nesposobnošću da dođete do istinitih informacija? Mogli bi da se provedete kao i ta Mađarska u slučaju koji pominjete ! Ja Vama i Vašoj porodici ipak želim svako dobro od Gospoda i probajte malo da se družite sa Istinom, ne boli ! Jer sami znate ko je otac laži. Hristos Voskrese Jelena ! P. S. usput, nisam Njemački državljanin”, naveo je Mrđa, koji je inače u bekstvu i za kojim je raspisana Interpolova poternica.
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Manipulisanje činjenicama
Vakcine su toliko štetne da ni prvi čovek SZO ne želi da se vakciniše? Laž
Društvenim mrežama se ovih dana šire manipulativne tvrdnje da direktor Svetske zdravstvene organi...
  Lažna vest
Novi trend na antivakserskim kanalima: Ljudi se „zamrznu“ kad prime vakcinu
Na Telegram kanalu „Istina“ objavljena je neistina - da se jedan Afroamerikanac, po svemu sudeć...
Novinarka
Bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: