raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Skriveno reklamiranje
Izmišljeni lekari i korisnici opet reklamiraju „magični lek za dijabetes”
12.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/prirodnoljeciste.com
Bez obzira što su u nekoliko navrata mediji u Srbiji pisali o prevarama i lažnim reklamama „proizvoda” koji u kratkom roku pomažu u lečenju bolesti poput dijabetesa, ovakve reklame i dalje „iskaču” čitaocima na portalima u Srbiji. Tako smo na sajtu tabloida Alo pronašli reklamu u kojoj „endokrinolog Dragan Jovanović” i jedan zadovoljni korisnik, svedoče o čudotvornim kapima koje leče dijabetes. Reč je o lažnoj stranici koja po dizajnu podseća na fejsbuk stranicu, dok su lekar i zadovoljni korisnik koji svedoče o preparatu koji leči dijabetes zapravo izmišljeni.
Za sve one koji imaju dijabetes, oglas na sajtu tabloida Alo može zvučati primamljivo - „prorodni pripravak protiv dijabetesa koji preporučuju svetski stručnjaci”.

   

Prva reklama sa leve strane

Klik na ovu reklamu vodi na sajt koji liči na profil na društvenoj mreži Fejsbuk navodnog doktora Dragana Jovanovića. Da bi sve izgledalo uverljivije pored njegovog imena nalazi se verifikacioni bedž koji se koristi kao „potvrda” da je reč o pravom nalogu poznate osobe ili kompanije. Posetioci stranice mogu videti i kako navodni doktor izgleda, kao i da njegova navodna fejsbuk stranica ima pet miliona pratilaca.

   


Odmah na početku možemo pročitati „ispovest” jednog šesdesetsedmogodišnjaka koji je navodno pre godinu dana oboleo od dijabetesa tipa 2 i koji navodi da terapija koju je uzimao nije dala očekivane rezultate, te da je počeo sam da istražuje kako izlečiti dijabetes.

„Pokazalo se da su u razvijenim zemljama odavno izmislili lek za ovu bolest! Dijabetes se u Izraelu leči za 20-30 dana jednostavno kao, na primer, obična prehlada”. Sagovornik je navodno nakon poseta brojnim klinikama odgovor našao upravo kod „lekara vrhunske kategorije”, doktora Dragana Jovanovića, za kog piše da je „vodeći specijalista u području vaskularnih komplikacija dijabetesa na Institutu za endokrinologiju”, mada se ne navodi na kom tačno Institutu.

U priču se tada uključuje po prvi put i „doktor Jovanović” tvrdeći da se u apotekama mogu kupiti samo lekovi stare generacije kao i da „farmaceutska mafija” ne želi da unapredi lečenje dijabetesa.

On, naravno, ima magično rešenje - „Dia Drops kapi”, koje u roku od 30 dana mogu da izleče dijabetes.

„To su posebne biljne kapi koje je potrebno konzumirati 2-3 puta dnevno u toku cele terapije”, tvrdi doktor Jovanović, nakon čega je istaknuto da kapi garantuju 99 odsto izlečenje dijabetesa i to bez nuspojava i kontraefekata.

Tvrdi da su ispitivanja leka rađena na Odeljenju za vaskularne komplikacije šećerne bolesti Instituta za endokrinologiju, ali ne i u kojoj državi konkretno.

Pri dnu stranice se nalazi polje za porudžbinu čudotvornih kapi, uz napomenu da su ostala još samo četiri komada i da se kapi prodaju sa 50 odsto popusta, odnosno da koštaju 3700 dinara. Radi dodatne uverljivosti na dnu se mogu pročitati i komentari zadovoljnih korisnika ovih kapi.

Na prvi pogled može delovati da je reč o originalnoj i zvaničnoj fejsbuk stranici uglednog lekara, koga prate milioni ljudi i koji nudi čudotvoran lek za lečenje dijabetesa za samo mesec dana.

Iako izgleda kao zvanična stranica na Fejsbuku, ona međutim to nije. U domenu ove stranice umesto standardnog fejsbukovog domena piše prirodnolijecite.com. Isti sajt, kako je Raskrikavanje pisalo, ranije je lažno prikazivao stranicu portala Republika.

Kako se može videti na internet pretraživaču, u prošlosti su i izgled ali i funkcija ovog sajta često menjani. Tako su reklamirali različite preparate - od mršavljenja do lečenja dijabetesa, a „glumili” odnosno pozajmljivali izgled različitih portala za vesti.

Stranica ne nudi linkove koji bi dali više informacija o „doktoru Jovanoviću” i proizvodu koji reklamira na stranici.

Gugl pretraga poput „endokrinolog Dragan Jovanović” nije dala informacije o ovom navodnom stručnjaku, a fotografija navodnog lekara „Jovanovića” je fotografija Luciana Poggia, hirurga iz Perua.

   

Dragan Jovanović (levo), Luciano Poggi (desno)

I fotografija na kojoj doktor Jovanović drži navodno priznanje o Dia Drops kapima zapravo je montirana. Google pretragom smo na sajtu Clinica Anglo Americana pronašli originalnu fotografiju Luciana Poggia sa priznanjem.

   


I sagovornik od 67 godina koji je navodno tragao za lekom protiv dijabetesa je po svemu sudeći izmišljen jer je na slici ustvari prikazan televizijski voditelj iz Rusije, Leonid Yakubovich.

   


Dia Drops kapi se inače mogu naći i na drugim stranicama na internetu gde se nudi njihova prodaja, pri čemu se na stranicama navodi da ga je moguće kupiti samo na internetu po sniženoj ceni od 50 odsto.

   


Nismo uspeli da utvrdimo da li su ove kapi odobrene za upotrebu u Srbiji, a na sajtu legalnih i odobrenih dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja ovih kapi nema. Spisak je međutim poslednji put ažuriran u junu 2018, te nije poznato da li su u međuvremenu odobrene.
  Lažna vest
Nepostojeći doktor Tomić i lažna penzionerka rešili problem dijabetesa
Ukoliko bolujete od dijabetesa, mogao je da vam privuče pažnju naslov na portalu Republika.rs, „...
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
Dijabetes
lek
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: