raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Intervjui Igora Isailovića u Alo-u i Politici: Živimo u „super-Srbiji“, ovakva moć je nezapamćena
06.12.2023.    Marija Vučić    Igor Isailović u medijima; Kolaž: Raskrikavanje
Predizborna kampanja je u jeku, a doprinos borbi SNS-a da ostane na pozicijama moći ovih dana stigla je i sa ne sasvim očekivane adrese. O Srbiji kao državi u zenitu moći kakva nije zapamćena u novijoj istoriji, fantastičnim projektima poput Beograda na vodi, novoj energiji i nadi koja se probudila zahvaljujući Vučiću i njegovom timu, ovih dana u intervjuima za Politiku i Alo govorio je advokat Igor Isailović. Reč je čoveku koji se inače ne eksponira i ne daje političke izjave, ali je više puta bio predmet novinarskih istraživanja zbog svojih veza sa ljudima iz vlasti, naročito Sinišom Malim kome je pomagao da vodi ofšor poslove. Njegova advokatska kancelarija zastupa i pojedine prorežimske medije na sudu, poput Srpskog telegrafa i Alo-a, a registrovala je i firmu Media 026 koja je kupila Večernje novosti i Politiku.
„Kao da je juče bilo, sećam se Srbije u kojoj su centralne teme bile građanski rat u BiH, sukobi u Hrvatskoj, pogromi Srba, (...), sukobi na Kosovu, (...) šverc, (...) klanovi iznad države, svečane najave i hapšenja raznih kriminalnih klanova kao da je u pitanju rijaliti (...) nepredvidivost u poslovanju, dvovlašće, gužve u gradskom prevozu, restrikcije struje, devalvacija domaće valute, privreda u stečaju ili reorganizaciji dugova, korupcija, nepotizam, sumrak pravne države…“, ispričao je Isailović u intervjuu za Alo 5. decembra.

„To je bila Srbija nekada, danas je to ipak sasvim druga slika“ konstatovao je potom Alo, a advokat se saglasio rekavši kako nije verovao da će ikada moći da kaže da će nekada „moja Srbija biti super-Srbija“.

„Danas je ovo država koja dostiže zenit svoje moći koji se ne pamti u novijoj istoriji“, rekao je i nabrojao, kao uspehe vlasti SNS-a, projekat Beograd na vodi, izgradnju auto-puteva, rast BDP-a, otvaranje fabrika, rast zarada, bolju zdravstvenu zaštitu i vladavinu prava.

Njegove klijente, posebno one inostrane, kako je ispričao, najviše brinu „predstavnici opozicije s ekstremnim stavovima“, a između ostalih i „privrednici koji politiku i vlast gledaju kao privredni cilj“.

Poručio je na kraju da se nada da će građani na izborima znati da „kazne laž a nagrade rezultate“.

Sličan intervju, sa istim poentama, objavljen je nekoliko dana pre toga u listu Politika, a potpisuje ga novinarka Jasna Petrović Stojanović. Fokus je u ovom intervjuu ponajviše na infrastrukturnim poduhvatima.

Kao i u Alo-u, Isailović je i ovde ponovo istakao projekat Beograd na vodi s kojim je započela „era rasta i razvoja Srbije“, na šta je novinarka Politike konstatovala da upravo taj projekat „pojedinci zameraju ovoj vlasti“.

Advokat je onda opet nabrojao auto-puteve i stadione, spomenuo je i nacionalnu avio-kompaniju, BDP, zdravstvo i ulaganje u kulturu, i opet podsetio čitaoce na ono što je bilo nekada - hiperinflacija, propala preduzeća, ratovi, apatija, šverc, mafija jača od države.

Jedino bolje od ovoga sad, prema mišljenju advokata, jeste ono što će tek uslediti: rezultati su impresivni, ali planovi još impresivniji. Do dolaska SNS na vlast, kaže on, nismo imali dugoročne planove, a vlast je samo gasila požare.

Sada se stvari menjaju - Isailović priča o projektu Ekspo2027, Otvorenom Balkanu, inostranim ulaganjima u građevinsku industriju, poverenje investitora u stabilnost zemlje, i ponovo - vladavinu prava.

Pitanje koje se potom novinarki „spontano“ nametnulo u intervjuu sa ovim sagovornikom je: kako smo došli do takvih rezultata.

„Duboko i iskreno verujem da uspeh nije došao slučajno već je za taj rezultat zaslužan Aleksandar Vučić i njegov tim“, rekao je advokat i spomenuo kako Vučićeve rezultate opozicija ne može da ospori, niti bi sami, kada bi došli na vlast, znali da vode državu kako treba.

Na kraju i ovog intervjua, Isailović je uputio poruku glasačima - 17. decembra biraćemo, kaže, „budućnost za nas i svu našu decu, nastavak razvoja i rasta Srbije“.

„Ovo su najvažniji izbori u poslednjih 30 godina i bila bi nacionalna tragedija ukoliko bismo na pozicije moći doveli ljude koji bi našu zemlju vratili u stara, ružna vremena“, zaključuje Igor Isailović.

Ovaj intervju Politike preneo je i portal Srpskog telegrafa, Republika.

Ko je Igor Isailović?

Na početku ovog stranačkog predizbornog pamfleta u formi intervjua, novinarka Politike je konstatovala da Isailovića „u široj javnosti, naročito onoj naklonjenoj opoziciji, povezuju sa pojedincima iz vlasti“.

Svoju aluziju nije precizirala - ni ko je „javnost naklonjena opoziciji“, niti zašto ga tačno „povezuju“, a ni sa kojim to „pojedincima“.

Možda najvažniji „pojedinac“ s kojim je Isailović povezan, makar prema onome što su istraživački novinari dosad otkrili, jeste aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Prijateljstvo i saradnja Malog i Isailovića sežu godinama unazad. Kako je u intervjuu za KRIK 2017. godine otkrila Marija Mali, njen bivši suprug je praktično bio mentor Isailoviću kojeg je uključio u vođenje svojih poslova, između ostalih i u ofšoru. Takva je bila kompanija Busby Financial Corp sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali koristila za kupovinu mercedesa da bi izbegla da plati porez, a Isailović je imao punomoćje da tu kupovinu obavi.

Marija Mali je za KRIK ispričala i da je ovaj advokat pomagao njenom bivšem suprugu da smisle kako da prevare Agenciju za borbu protiv korupcije i lažno prikažu poreklo 95 hiljada evra keša koje je Mali odnekud dobio.

Koliko je Isailović čovek od poverenja Siniše Malog, pokazuje i činjenica da ga je, kada je postao gradonačelnik Beograda, 2013. ovlastio da vodi njegovu konsultansku firmu Oli consulting.

Ovaj advokat je povezan i sa drugim figurama iz vrha gradske i državne vlasti. Premijerka Ana Brnabić ga je u intervjuu za KRIK nazvala prijateljem - njih dvoje su bili i poslovni partneri budući da su u julu 2015. godine zajedno osnovali kompaniju Energy & Inovation.

Isailović je imao zajednički posao i sa nekadašnjim prvim urbanistom Grada Beograda Milutinom Folićem, takođe je otkrio KRIK. Zajedno su osnovali firmu Sillage – agenciju za prodaju luksuznih stanova iz velikih stambenih kompleksa čiju je gradnju, dok je radio u Gradu Beogradu, pomogao upravo Folić.

Ekspert za vođenje ofšor poslova, Isailović je i sam bio vlasnik ofšor firme koju je otvorio da bi preko nje imao račun u banci, pisao je ovaj istraživački portal. Nije poznato čemu je račun služio. Isailović je, inače, u autorskom tekstu za magazin Profit pisao o legalnim i legitimnim aspektima ofšor poslovanja, i naveo da bi Srbija, kada bi bila ofšor destinacija, imala od toga ozbiljne budžetske prihode.

Uticajni advokat je, kao pravni zastupnik, tokom godina osnivao firme za moćne klijente - Srđanu Milovanoviću, vlasniku TV PRVA i O2, a obavljao je pravne radnje u poslovnom registru i kontroverznom biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću.

Isailović je povezan i sa medijima u kojima se ovih dana pojavio njegov intervju.

Njegova kancelarija „Isailović & Partners“ na sudu zastupa i list Alo, kao i Srpski telegraf. Osim toga, Isailović je Bobanu Rajiću, suvlasniku Politike i vlasniku Večernjih novosti, 2018. registrovao firmu Media 026 preko koje je smederevski biznismen kupio ova dva lista, o čemu smo ranije pisali.

Kancelarija ovog advokata zastupa još jednu moćnu ličnost - predsednikovog kuma Nikolu Petrovića.
  Vest
Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti
O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu reg...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
Igor Isailović
Politika
Alo
Republika
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: