raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Igor Žeželj ugasio Adria media group, novi izdavač Kurira njegova druga firma - Mondo
01.09.2023.    Vesna Radojević, Milica Ljubičić    Foto: Kolaž Raskrikavanje
Kompanija Adria Media Group, dugogodišnji izdavač Kurira, obrisana je početkom avgusta iz poslovnog registra, pa je novi izdavač ovog tabloida postala druga firma Igora Žeželja - Mondo INC. Na pitanje zašto se ova promena dogodila - iz Monda tvrde radi lakšeg poslovanja i da ne planiraju njegovu prodaju. Ipak, ako i kada to budu planirali prvi potencijalni kupac biće državni Telekom koji će od sredine oktobra, prema ugovoru iz 2018, imati prava da zahteva od Žeželja da im proda kompaniju Mondo.
Četiri godine nakon što je kupio Adria media group (AMG), Igor Žeželj ju je pripojio svojoj drugoj kompaniji Mondo. Tako je AMG na Mondo prebacio svu svoju imovinu kao i zaposlene, navodi se u ugovoru o pripajanju priloženom Agenciji za privredne registre.

Adria Media Group je, osim Kurira, bila izdavač i nekoliko drugih portala i magazina među kojima su Espreso, Glossy, Stil, Lepa i Srećna, Elle. AMG je dobila dozvolu i 2020. pokrenula i televiziju Kurir. Krajem prošle godine je preuzela i brend Euraktiva na srpskom jeziku. Sve to je sada prešlo u ruke kompanije Mondo INC.

Šta se krije iza ove poslovne odluke iz Monda odgovaraju šturo i birokratski - kažu da su pripajanjem „započeli proces objedinjavanja poslovanja sa ciljem formiranja integrisane organizacije sa liderskim položajem u oblastima digitalne transformacije i medija”.

Ipak, s obzirom na ugovor koji je još pre pet godina Igor Žeželj potpisao sa državnim Telekomom, logično se nameće i pitanje da li ovo pripajanje može značiti i pripremu za prodaju.

Naime, tim ugovorom s kraja 2018, Telekom se obavezao da će uložiti čak 38 miliona evra u Žeželjevu krovnu firmu Wireless media (WM), odnosno njegovu ćerku firmu Mondo INC.

Iz ugovora nije bilo jasno u šta tačno Telekom ulaže - kažu da se ugovor potpisuje zbog ulaganja u razvoj internet portala „Mondo“.

Kako je pisao BIRN u novembru 2018, portal Mondo je 2004. osnovao državni Telekom Srbija i tadašnji urednik ovog portala, Predrag Vujić, za BIRN je potvrdio da je Telekom Srbija vlasnik portala. Tada je u Registru nacionalnog internet domena Srbije upravo Telekom bio naveden kao vlasnik domena ovog portala.

Međutim, tek u februaru 2019. internet portal Mondo upisan je u registar medija, ali je kao njegov izdavač navedena firma Igora Žeželja - Mondo INC.

Ovaj dogovor između Žeželja i Telekoma je 2020. obelodanila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić tvrdeći da je Žeželj na taj način kupio Kurir.

I zaista, svega nekoliko meseci nakon što je Žeželj zaključio ovaj ugovor, uspeo je da od Aleksandra Rodića kupi Adria media group, izdavača Kurira.

Ipak, ugovor sadrži još jednu bitnu odredbu zbog koje se i postavlja pitanje trenutka pripajanja Kurira i drugih izdanja firmi Mondo.

Naime, u tom dokumentu iz oktobra 2018. piše i sledeće: nakon pet godina od potpisivanja, Telekom ima prava da zahteva od Žeželja da im proda kompaniju Mondo INC.

„Telekom Srbija ima pravo da, nakon ispunjenja svojih ugovornih obaveza i po isteku pet godina od dana zaključenja ovog ugovora, zahteva od WM-a da WM proda Telekom Srbija ili njegovom vlasniku Udeo (prim. aut. Mondo)”.

I baš uoči isteka ovog petogodišnjeg dogovora, Mondo INC je pripojila drugu Žeželjevu firmu - Adria Media Group.

Iz Monda kažu da ne planiraju prodaju, već širenje u regionu, a procureli ugovor iz 2018. smatraju „ukradenim”.

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, nije odgovorio na pitanje novinarke Raskrikavanja da li ova firma zainteresovana za kupovinu Monda.

S obzirom da se ugovor između Telekoma i Žeželja odnosi samo na Mondo Inc, ovo uvlačenje Kurira i Adria media grupe u Mondo, moglo bi da znači da će Telekom, osim Monda, kupiti i Kurir, smatra novinar Birna, Radmilo Marković.

„Ukoliko se ovo dogodi, zlobnici bi mogli da kažu - zbog redosleda poteza 2018, kada je Telekom usuo pare u Mondo, a potom njegov vlasnik kupio Adria media grupu - da je Telekom još tada, 2018, suštinski kupio Kurir i prateće medije. Ipak, ova nagađanja o prodaji su još uvek samo to - nagađanja.”

Kompanija Mondo INC, novi izdavač Kurira u svom vlasništvu ima i druge firme - Firefly Productions koja se bavi proizvodnjom serija, a stoprocentni je vlasnik i kompanija Adria Media Magazine čija je delatnost izdavanje novina, Mondo trgovina ogl i Admatic media.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovn...
Kurir
Mondo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: