raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Huligani opet prete Brankici Stanković sa tribina, novinarska udruženja traže reakciju
26.05.2022.    Marija Vučić    Brankica Stanković; Foto: mc.rs
Nakon što su u nedelju na košarkaškoj utakmici Partizan-Budućnost urednici televizije Insajder Brankici Stanković huligani ponovo skandirali preteće poruke, novinarska udruženja su zatražila hitnu reakciju policije i tužilaštva. Ova novinarka je i ranije bila targetirana sa tribina kada je 2009. godine na tadašnjoj B92 objavila istraživačku emisiju o sprezi huligana sa kriminalom, zbog čega joj je bilo dodeljeno policijsko obezbeđenje.
„B92 policijska emisija, lagaće vas tog četvrtka Brankica k***“, čulo se u nedelju 22. maja sa tribina hale „Pionir“ u Beogradu gde su košarkašku utakmicu igrali Partizan i Budućnost.
    

Redakcija Insajdera je juče saopštila da na ovo niko od nadležnih nije reagovao, iako je hala bila puna, a meč je prenošen i na televiziji.

„Ono što se dogodilo (...) pokazalo je da je vreme prošlo, ali da su neke stvari ostale nepromenjene. Huligani su Brankici Stanković ponovo skandirali poruke zastrašivanja. Činjenica je, pak, da su eksplicitne pretnje ovog tipa Brankici Stanković upućene pre 13 godina i da je zbog toga živela pod policijskim obezbeđenjem“, naveli su iz ove redakcije.

Tada su, podsetimo, huligani skandirali „Opasna si kao zmija, proći ćeš ko Ćuruvija, k*** Brankice“, a doneli su i lutku na naduvavanje koja je predstavljala Brankicu Stanković, i koju su bacali, šutirali i probadali.

Novinarska udruženja su zbog ovoga zatražila hitnu reakciju policije, tužilaštva i uprave Partizana.

Iz NUNS-a su naveli da huligani predstavljaju opasnost po čitavo društvo, i da ih nereagovanje ohrabruje da nastave sa još brutalnijim zastrašivanjem.

„Pozivamo čelnike ABA lige i Košarkaškog kluba Partizan da snose odgovornost, da se ograde i osude skandalozno skandiranje kako se na narednim sportskim događajima ono ne bi ponavljalo“, kažu iz NUNS-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da su policija i tužilaštvo dužni da se ovim bave, budući da se uvrede i zastrašivanja ponavljaju.

„Tražimo da se ovim povodom oglasi i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i da se rukovodstvo Partizana ogradi od ovakvog ponašanja navijača“, saopšteno je u ovom udruženju.

Serijal zbog koga je Brankica Stanković postala trn u oku huligana nosio je naziv „Nemoć države“ i bio emitovan na TV B92 2009. godine. U njemu je ukazano na njihove veze sa kriminalom uz „blagoslov“ države koja ih nije procesuirala ili se sa procesima odugovlačilo. Po prvi put su objavljene i fotografije njihovih vođa. Posle emitovanja serijala, sa tribina se, osim da će završiti kao Ćuruvija, mogla čuti i ista pretnja koja je skandirana u nedelju na meču Partizan-Budućnost.
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: U februaru iznošenje završnih reči
Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za pa...
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Prvobitni iskaz okrivljenog koji inkriminiše Simonovića ostaje među dokazima
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sud je odbacio predlog...
Brankica Stanković
Huligani
Pretnje novinarima
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: