raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
EU nije zabranila izvoz vakcina, niti preti Srbiji
27.01.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Steven Cornfield
„KORONA LUDILO - EU ZABRANILA IZVOZ VAKCINA, A NAMA PRETE ZBOG KINEZA“ - glavna je tema današnje naslovne strane tabloida Informer. Tvrde da je EU zabranila izvoz vakcina, a da sa druge strane preti Srbiji zbog uvoza Sinofarm vakcine iz Kine. Međutim, ništa od toga nije tačno.
1. „EU zabranila izvoz vacina“, navodi Informer u naslovu teksta.

EU je, zapravo, pooštrila izvoz vakcina. Sada će farmaceutske kompanije pre izvoza morati o tome da obaveštavaju EU. Ipak, više detalja nije poznato.

To je saopštila evropska Komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane Stela Kirjakides. Ova odluka je doneta nakon što je farmaceutska kompanija AstraZeneka obavestila EU da neće biti u mogućnosti da im isporuči onoliko doza koliko je dogovoreno, što se Evropskoj uniji nije dopalo.

Kirjakides je rekla da je EU finansirala razvoj i proizvodnju njihove vakcine, „i da hoće da im se to vrati“. Zahtevaju da znaju koliko je tačno doza AstraZeneka dosad proizvela i kome su one isporučene.

„EU hoće da im se isporuče naručene i finansirane vakcine što je pre moguće. I želimo da naš ugovor bude u potpunosti ispunjen“, navela je ona.

Navela je da EU zbog ovog slučaja ubuduće zahteva transparentnost kada je reč o izvozu vakcina te da će ubuduće važiti oštrija pravila:

„Ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcine protiv kovida u EU, moraće da dostave rano obaveštenje (Evropskoj uniji, prim. aut) kad god žele da izvoze vakcine u treće zemlje“, rekla je Kirjakides.

Napomenula je da ovo ne važi za humanitarne isporuke i dodala da će EU učiniti „sve da zaštiti svoje građane i njihova prava“.

Ipak, iako u ovom momentu EU nije zabranila izvoz vakcina, nije isključeno da će se to desiti. O tome je juče pisao i Fajnenšl Tajms, navodeći da zabrana izvoza ne sme da se desi.

„Ono što Brisel ne bi trebalo da učini je da zabrani izvoz vakcina iz EU (...) Rizikovao bi odmazdu trgovinskih partnera, poremetio lance snabdevanja i nedovoljno pospešio proširenje ukupne proizvodnje vakcina, što mora da bude zajednički cilj“, piše Fajnenšl Tajms.

2. „Brisel preti zbog kineskih vakcina“, naslov je drugog Informerovog teksta u istom broju.

Istina je nešto manje atraktivna. Naime, tekst pod ovim naslovom u Informeru je napisan na osnovu intervjua koji je Radiju Slobodna Evropa dala poslanica Evropskog parlamenta Mirjam Leksman.

Informer se fokusirao na njenu izjavu da je vakcina „Sinofarm“ - tačnije milion doza koje je Srbija nabavila od Kine - „politička investicija Kine“ u Srbiji.

Niko iz EU, suprotno tvrdnjama Informera, nije zahtevao bilo kakvu kaznu za Srbiju zbog vakcina.

Šta se zapravo desilo?

Grupa evropskih poslanika, predvođena poslanicom Leksman, sredinom januara poslala je pismo Evropskoj komisiji da „obrati pažnju na kineske investicije u oblasti teške industrije u Srbiji, jer donose brojne negativne posledice kako po životnu sredinu, tako i po pravni poredak“.

„U pismu smo izrazili veliku zabrinutost zbog kineskog investiranja u tešku industriju u Srbiji, naročito u železare, rudnike uglja i fabrike guma, u gradovima kao što su Bor, Smederevo, Kostolac i Zrenjanin. Zbog ovih investicija, situacija sa životnom sredinom u ovim mestima se pogoršava. Voleli bismo da Evropska komisija obrati pažnju na to, jer se mnogi problemi u vezi s ovim investicijama ignorišu“, rekla je Leksman za RSE.

Kada je o kineskoj vakcini reč, Leksman ne navodi da je Srbiji prećeno bilo kakvim sankcijama već iznosi svoje mišljenje - da je isporuka vakcine deo strategije Kine da ljudi poveruju da bez Kine nećemo moći da se izborimo protiv pandemije, te da je isporuka „politička investicija“:

„Nažalost, mislim da je ovo pokušaj Kine da manipuliše ljudima u Srbiji, obezbeđujući im zdravlje. Ja nisam stručnjak, ne znam kakav je kvalitet vakcina koje dolaze iz Kine, ali mislim da građani Srbije treba da traže od svoje vlade da se sve ispita – da li su te vakcine bezbedne, učinkovite, da li imaju nuspojave, jer to je nešto od vitalnog značaja“, rekla je ona za RSE.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Vakcina
Koronavirus
COVID
EU
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: