raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 15.06.2022. (Večernje novosti)
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica demantuje Večernje novosti
15.06.2022.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia/ Michael Buker
Večernje novosti objavile su tvrdnje da će „u Memorijalni centar Potočari uskoro moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio genocid“. Kako tvrde na osnovu svojih „saznanja“, reč je o „opasnoj ideji koja je samo prvi korak dobro osmišljene akcije“. Ipak, iz teksta se ne vidi da li su o ovome pitali i sam Memorijalni centar, ali je nakon objavljivanja teksta direktor ovog centra Emir Suljagić na Tviteru demantovao pomenute tvrdnje i rekao da je ulaz slobodan i besplatan.
Poznati negator genocida u Srebrenici, Večernje novosti, u susret obeležavanju ovog događaja 11. jula objavile su da će za ulazak u Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima ubuduće biti potreban potpis svakog punoletnog građanina, čime će svako ko želi da ga poseti morati lično da prizna Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U tekstu se pozivaju na izjave Branimira Kojića, predsednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koji je za Novosti rekao da je „namera da se posle određenog vremena svi sakupljeni potpisi pošalju u Evropski parlament da bi se tamo otvorila rasprava o „genocidu““.

Ređaju se i mišljenja predsednika Boračke organizacije RS Radana Ostojića, i predsednika Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika Veljka Lazića. Oni se slažu u tome da je praktično reč o agendi Bošnjaka da proglase srpski narod genocidnim, i da se zaboravlja na srpske žrtve.

Večernje novosti u tekstu nemaju drugu stranu o čijoj navodnoj odluci izveštavaju - Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Direktor ovog centra Emir Suljagić je posle nekoliko sati od objave teksta reagovao na Tviteru:

„Da rešimo prvo da je ovo laž. Ja sam direktor Memorijalnog centra Srebrenica i ulaz u centar je slobodan i besplatan“, rekao je između ostalog Suljagić, podelivši isti tekst sa portala B92 koji je prenet od Večernjih novosti.

Osim B92, tekst su preneli i neki drugi mediji poput Sputnika i portala TV Pink.

Na sajtu Memorijalnog centra Srebrenica piše da je otvoren za posetioce od 8 do 16 sati, a jedini uslov koji se ističe jeste da se poseta prethodno najavi „u cilju boljeg planiranja i organizacije“ - ljudi su pozvani da kažu kada će doći, da li im je potreban kustos, prilagođavanje posete osobama sa invaliditetom, smeštaj u Srebrenici, prevoz i slično.

Uprkos oštrim negiranjima genocida velikog dela javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj, genocid u Srebrenici je za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu utvrđena činjenica. Prva pravosnažna presuda kojom se ovaj zločin u leto 1995. godine tretira kao genocid doneta je 2004. godine, a u međuvremenu su za njega osuđeni pojedini komandanti Vojske Republike Srpske poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Takođe, tribunal je 2007. godine oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid, navodeći da za njega postoji individualna odgovornost ratnih generala, da Srbija nije učestvovala zvanično ni direktno u ovim događajima, ali isto tako i da vlasti u Beogradu nisu učinile ništa da genocid spreče niti da nakon toga kazne odgovorne.

Inače, Parlament Republike Srbije je 2010. godine usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Skupština je tom deklaracijom najoštrije osudila zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, „na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde“, izrazila saučešće i izvinjenje porodicama žrtava jer nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija, i navela da će pružiti punu podršku državnim organima za procesuiranje ratnih zločina.

Ipak, iako se deklaracija oslanja na odluke suda u Hagu i u njoj je izražena privrženost Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, ovi događaji u tom dokumentu nisu definisani kao genocid, već kao „zločini“.

Prorežimski domaći mediji, poput tabloida, redovno negiraju da se genocid u Srebrenici dogodio. U tome prednjače Večernje novosti koje se često bave temama Srebrenice, Jasenovca ili sukoba na Kosovu, i to na pristrasan način kojim se priznaju samo srpske žrtve u ratovima, dok se ostale žrtve negiraju ili minimalizuju. Takvi tekstovi se pojačavaju pred važne datume, kao što je 11. jul kada se svake godine obeležava godišnjica srebreničkog genocida.
  Dezinformacija
Performans „Žena u crnom“ NIJE posvećen stradalim pripadnicima Azova iz Ukrajine
Video u kojem su prikazane žene dok hodaju po belom platnu, ostavljajući za sobom crvene tragove p...
  Lažna vest
Crna Gora nije proglasila Srbe genocidnim narodom
Otkako su 17. juna crnogorski poslanici usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tabloidi u Srbi...
  Pristrasnost
Sudija Nijambe nije tražila oslobađanje Mladića već ponovno suđenje
Nedelju dana nakon što je sud u Hagu potvrdio doživotnu kaznu zatvora Ratku Mladiću između ostal...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 B92
 Sputnik
 Pink
Srebrenica
Memorijalni centar
Genocid
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: