raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Čoveku vakcinom ubačena pijavica u glavu? Netačno.
07.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Screenshot
Na jednom video snimku koji kruži antivakserskim Vajber grupama, lekar pacijentu izvlači pijavicu iz nosa. U opisu videa, antivakseri tvrde da se radi o čoveku koji je šest puta vakcinisan protiv koronavirusa i testiran PCR testovima, nakon čega je imao velike glavobolje pa je rendgen otkrio da ima parazita u glavi. Ovaj video, međutim, nema nikakve veze sa vakcinama, budući da je objavljen još 2018. godine, pre nego što se koronavirus SARS-CoV-2 uopšte pojavio.
   

Video se pojavio na grupi „Pobuna protiv Novog svetskog poretka“, pa je proširen dalje, između ostalog i na grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku (LRNE) - roditeljski sastanak za opstanak“, koja je postala poznata pre nekoliko meseci kada su lekari u njoj promovisali ivermektin kao lek za koronavirus.

„Osoba koja je vakcinisana i testirana 6 puta PCR brisevima imala je jake glavobolje u predelu čela (...) Rendgen je identifikovao nešto čudno u nosnim prolazima. Izgledao je kao džinovski crv, živeo je i hranio se krvlju i izlučevinama“, piše u „objašnjenju“ ovog videa i dodaje se da je „vakcinisanom laknulo“ nakon što mu je lekar „uklonio životinju“.

U nastavku opisa, osoba koja je ovo podelila navodi da se radi o tzv. „žigu zveri“. Reč je o interpretaciji jednog dela iz Novog zaveta, gde stoji da će među ljude doći „zver“ i „dati im žig na desnoj ruci njihovoj ili čelima njihovim“. Ovaj deo služi kao „dokaz“ pojedinim ljudima da vladari iz senke žele da nas „čipuju“, ili u ovom slučaju - vakcinišu i testiraju PCR testovima, istovremeno nam u telo ubacujući parazite.

„PCR test - životinjska oznaka“, zaključio je jedan član ovih grupa.

Ipak, ovaj slučaj nema nikakve veze sa vakcinama. Raskrikavanje je pronašlo da se isti video pojavio na internetu još u oktobru 2018. godine, više od dve godine pre prvog slučaja koronavirusa u svetu i tri godine pre nego što je počela vakcinacija.

Nije poznato gde je prvi put objavljen, ali je postao viralan nakon što je podeljen na sajtu ViralHog 8. oktobra 2018. godine. U opisu se navodi da je snimljen u vijetnamskoj pokrajini Lao Kaj.

Snimak je odatle počeo da se širi pa su ga tada podelili i popularni sajtovi Daily Mail i New York Post, ali bez ikakvih dodatnih detalja o tome o kojoj se bolnici radi i kako je pijavica dospela u nos čoveka. Na jednom od sajtova za deljenje viralnih videa piše da se ovo najverovatnije dogodilo tokom kupanja.
    

Ovo nije jedini ovakav slučaj o kome se može čitati na internetu, a ni jedini ovakav snimak. Tako je BBC 2014. godine zabeležio slučaj devojke iz Škotske koja je imala krvarenje iz nosa po povratku iz jugoistočne Azije, pa se ispostavilo da se i u njenom nosu nastanila pijavica duga čak sedam i po centimetara.

Objašnjenje Marka Sidala, eksperta za pomenute parazite iz američkog Muzeja prirodne istorije u Njujorku, bilo je da je žena najverovatnije „pokupila“ ovog parazita iz vode u Vijetnamu tokom plivanja.

„Ove pijavice ne rastu tako brzo, tako da pijavica nije mogla da bude mnogo manja kada joj je ušla u nos. (...) Interesantno je kako ljudi to ne osete“, rekao je Sidal za britanski portal Independent.
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
  Manipulisanje činjenicama
Jedno od 500 dece hospitalizovano zbog Fajzerove vakcine? Manipulacija.
Portal Nulta tačka, poznat po širenju antivakserskih stavova, objavio je tekst sa naslovom „Stud...
  Dezinformacija
Nije istina da je kovid vakcina 98 puta opasnija od virusa
Tvrdnja da su vakcine protiv kovida 98 puta opasnije od preležane infekcije ubrzano se širi Tviter...
Koronavirus
Pandemija
Vakcina
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: