raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Čistka na Fejsbuku i Instagramu: brišu sve stranice povezane sa grupom „QAnon“
08.10.2020.    Marija Vučić    Pristalice grupe QAnon u publici; Foto: CNN printscreen
Fejsbuk je pre dva dana objavio da će početi da uklanja sve stranice, grupe i naloge koji su povezani sa grupom „QAnon“ za koju kažu da je „opasna“ organizacija koja širi dezinformacije i poziva na nasilje. Iako pokret ima najveće uporište u SAD, sledbenika ima i u drugim delovima sveta, pa i u Srbiji gde je takođe ugašeno nekoliko stranica.
Najavljena „čistka“ započeta je sredinom avgusta kada je za mesec dana, kako navodi Fejsbuk, ugašeno preko 1.500 stranica i grupa povezanih sa ovim pokretom, a koje su sadržale diskusije o potencijalnom nasilju. Tada je takođe uklonjeno i preko 6.500 grupa povezanih sa više od 300 različitih militantnih društvenih pokreta. Mnogim drugim stranicama - na kojima se nije diskutovalo o nasilju ali koje su promovisale ove ideje - smanjen je domet, odnosno njihove objave se ne pojavljuju često u News Feed-u.

Međutim, Fejsbuk sada smatra da treba ukloniti sve „QAnon“ grupe i stranice koje postoje na platformama u njihovom vlasništvu - Fejsbuku i Instagramu, bez obzira na to da li pozivaju na nasilje ili ne.

Jedan od razloga za to je i što ove grupe, kako navode, proizvode i drugu vrstu štete.

„Iako smo uklonili „QAnon“ sadržaje koji podržavaju nasilje, videli smo i druge sadržaje koji proizvode drugu vrstu stvarne štete, uključujući nedavne tvrdnje da su određene grupe podmetnule požar na zapadoj obali SAD-a, što je skrenulo pažnju lokalnih zvaničnika sa gašenja požara i zaštite stanovništva“, navodi Fejsbuk i ističe da će posao detektovanja i uklanjanja ovih grupa trajati nedeljama.

Prethodno je, u julu ove godine, i Tviter najavio da počinje da uklanja hiljade naloga povezanih sa ovom grupom. Detaljnije o tome čitajte u posebnom tekstu Raskrikavanja.

Šta je „QAnon“?

Reč je o globalnom pokretu čiji se nastanak vezuje za oktobar 2017. godine kada je jedan anonimni korisnik na forumu 4chan, sa nadimkom „Q“, tvrdio da ima insajderske informacije iz Trampove administracije o tome da se Tramp bori sa grupom satanista i zlostavljača dece.

Među tim satanistima i zlostavljačima su navodno i Hilari Klinton i druge demokrate, kao i holivudske i TV zvezde poput Opre Vinfri. Sledbenici ove teorije zavere su svoje objave šerovali iz haštag #SaveTheChildren (Spasimo decu), a tvrdili su i da dolazi dan (koji su nazvali „Storm“ (Oluja)) kada će svi oni biti pohapšeni.

Ova teorija je „naslednik“ čuvene teorije zavere „Pizzagate“ koja je bila viralna u vreme predsedničkih izbora u SAD 2016. godine, a zastupala je tezu da se u podrumima raznih restorana po SAD-u odvija seksualno zlostavljanje dece koje organizuju američke demokrate.

Ubrzo po nastanku, grupa „QAnon“ je, navodi Rojters, počela da okuplja i druge sledbenike raznih teorija zavere, poput toga da vanzemaljci sleću na zemlju, do antivakcinaša i boraca protiv 5G tehnologija, pa se pretvorila u riznicu najrazličitijih dezinformacija.

Sajt News Yahoo je u avgustu prošle godine objavio dokument američkog FBI-a, u kojem je „QAnon“ označen kao domaća teroristička pretnja. FBI navodi i primere nekoliko ljudi koje je policija uhapsila, a koji su planirali ili izazvali razne incidente, motivisani uverenjima koje propagira ova grupa.

U avgustu ove godine je Gardijan otkrio više od 170 „QAnon“ grupa, stranica i naloga na Fejsbuku i Instagramu koje je pratilo više od 4,5 miliona ljudi, i to u najmanje 15 zemalja. Osim u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, povezane stranice našli su i u zemljama poput Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, ali i - Srbije.

U Srbiji je bilo aktivno više stranica povezanih sa grupom „QAnon“, koje su širile i neke druge dezinformacije i neutemeljene teorije - o čipovanju, prisilnoj vakcinaciji, Bilu Gejtsu koji diže u svemir velike količine prašine da zatamni Sunce, o maskama, koronavirusu i slično, a bilo je i diskriminišućih postova o „pederima“ i „lezbejkama“.

Reč je o stranicama poput Qanon- Srbija, Q/ QANON ARMY Srbija/Serbia, Qanon Balkan, kao i grupama Q Anon SERBIAN VERSION, QAnon Serbia WWG1WGA, QANON / Buđenje Srbije, i sličnim, koje su okupljale i preko 5.000 ljudi.

Sve ove stranice su sada ugašene.
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Manipulisanje činjenicama
Helikopter izaziva požare, klimatske promene ne postoje. Netačno
Jedan video koji prikazuje helikopter koji ispušta vatru iznad šumskog područja bio je prilika br...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
Fejsbuk
Instagram
QAnon
Dezinformacije
Teorije zavere
Društvene mreže
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: