raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
CIK reagovao na tekst Raskrikavanja, nije demantovao ništa
30.09.2019.    Marija Vučić    Katarina Stamatović, direktorka CIK-a; Foto: mc.rs
Nakon teksta „Stefanovićev čovek osnovao portal CIK koji brani MUP od kritike“ koji je Raskrikavanje jutros objavilo, direktorka Centra za istraživanje korupcije (CIK) Katarina Stamatović se oglasila saopštenjem u kome je navela da ta organizacija nema nikakvu saradnju sa ministrom policije i da je ovo „novi talas medijskog napada na CIK“. Ništa od informacija iz teksta Raskrikavanja, međutim, nije demantovala.
Raskrikavanje je otkrilo da je ovu nevladinu organizaciju, koja je tokom godina u više navrata branila MUP i napadala kritičare policije i ministra Nebojše Stefanovića, 2015. godine osnovao Aleksandar Papić, čovek blizak upravo Stefanoviću.

Iako je Raskrikavanje pre objavljivanja teksta pokušalo da razgovara i sa sadašnjom direktorkom CIK-a Katarinom Stamatović, ona se nije oglašavala. Nekoliko sati nakon objavljivanja teksta na sajtu CIK-a je objavljeno saopštenje u kome Stamatović tvrdi da se radi o medijskom napadu.

Ona navodi da „tokom proteklog perioda organizacija nije bila pod ekonomskim, privrednim, političkim ili bilo kakvim drugim uticajem“, kao i da ona lično ne poznaje ministra Stefanovića „niti je organizacija imala saradnju sa njim“.

„Kao zastupnik CIK-a, posebno napominjem da nikad nisam bila član niti deo bilo kakve političke organizacije, a još manje rođak, poslovni partner ili saradnik bilo kojih političkih aktera“, odgovara Stamatović iako se u tekstu Raskrikavanja ništa od toga i ne tvrdi.

CIK se, prema njenim rečima, za četiri godine postojanja finansirao samostalno, donacijama građana i manjim sponzorstvima, ne novcem iz državnog budžeta, „a još manje donacijama stranih ambasada i drugih stranih institucija“.

„Vrlo je interesantno da svake godine kada se povede bilo kakva polemika ili debata oko izbornih procedura, pojedini mediji i organizacije počnu da upadaju u klinč sa svim drugim organizacijama i akterima koji neće da budu deo političkih zloupotreba i interesa, ne bi li zadovoljil potrebe svojih finansijera, kako domaćih tako stranih“, navodi Stamatović.

Ona dodaje i da se CIK „nikada nije bavio lažnim vestima, niti bilo kakvim drugim izmišljenim događajima, političkim ili polupolitičkim komentarima, a da jasno nije prikazan stav redakcije po tom pitanju“.

Upravo su, međutim, u tekstovima potpisanim sa „Redakcija CIK-a“ najčešće iznošene optužbe na račun kritičara MUP-a.

Žestina kojom je tokom godina CIK branio vrh policije nije čudna ako se ima u vidu da ih je, kako je Raskrikavanje otkrilo, osnovao Aleksandar Papić, čovek blizak ministru Stefanoviću.

Detaljnije o tome pročitajte ovde.
  Istraživanje
Stefanovićev čovek osnovao portal CIK koji brani MUP od kritike
Sajt Centra za istraživanje korupcije (CIK), nevladine organizacije koja napada kritičare ministra...
  Pristrasnost
Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun
U štampanom izdanju Srpskog telegrafa vest o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva koji je ovih dana po...
  Pristrasnost
Mediji prećutkuju umešanost Stefanovićevog oca u prodaju oružja Saudijcima
Iako je BIRN pre više od godinu dana objavio istraživanje o tome da otac ministra policije Nebojš...
Centar za istraživanje korupcije
Nebojša Stefanović
MUP
Aleksandar Papić
Katarina Stamatović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: