raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Bez pomaka u istrazi obijanja redakcije portala „Kolubarske“
13.01.2020.    Vesna Radojević    Foto: Kolubarske (Đordje Đaković)
U subotu uveče obijena je redakcija portala Kolubarske.rs koja se nalazi u centru Valjeva, a dva dana kasnije nema nikakvih novih informacija u vezi sa istragom u ovom slučaju. Darija Ranković, urednica ovog portala kaže za Raskrikavanje da je rekla policiji na koga sumnja, te da je sigurna da joj je u redakciju provaljeno zbog posla koji radi.
Na pitanja Raskrikavanja da li ima novih informacija u vezi sa slučajem obijanja redakcije portala „Kolubarske“ iz Valjeva, Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu kaže da je uviđaj obavljen, te da preduzimaju sve mere da slučaj reše.

„Obaveštavamo vas da tužilaštvo u saradnji sa policijom preduzima sve mere i aktivnosti u cilju otkrivanja izvršioca krivičnog dela učinjenog na štetu pomenute redakcije“, stoji kratko u dopisu Osnovnog javnog tužilaštva iz Valjeva redakciji Raskrikavanja.

Urednica portala, Darija Ranković kazala je za Raskrikavanje da je skoro sigurna da se radi o svojevrsnom upozorenju i zastrašivanju.

„Ovom provalom i premetačinom, u našoj redakciji iz koje ništa nije odneto, šalje nam se poruka da menjamo uređivačku politiku i teme kojima se bavimo“, rekla je Darija Ranković za Raskrikavanje.

„Imam osnovanu sumnju po čijem je nalogu provaljeno u redakciju s obzirom na to da već tri godine trpim verbalno nasilje od medija, koji su bliski gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću. O tim sumnjama smo govorili policiji, ali ne želim nikoga javno da optužim bez čvrstih dokaza. A dokaze očekujem da pribavi policija“, kazala je Rankovićeva za Raskrikavanje.

Portal u kom je urednica prati lokalne teme, a često se bave i istraživanjima korupcije, trošenju budžetskih sredstava, nameštanju javnih nabavki.

Kako nam je Ranković rekla, ne veruje da će institucije uraditi sve da saznaju ko je i zbog čega provalio u njenu redakciju.

„I ranije sam podnosila prijave zbog verbalnih napada, tražeći da policija otkrije ko stoji iza skaradnih fotomontaža i tekstova objavljenih u jednim internet novinama o meni, međutim nikada nisu otkrili“, kaže ona i dodaje da trenutno ne veruje u institucije, i kaže da veruje da će jednog dana tužiti državu zbog nečinjenja.

Kako su Kolubarske obavestile javnost u subotu, provalnik je u prostorije redakcije ušao preko dvorišnog prozora koji je nasilno otvoren. U obe kancelarije redakcije ispreturane su fioke radnih stolova, a papiri i predmeti, i dokumentacija su se nalazili na podu.

Iz redakcije Kolubarskih.rs nije odneta oprema, niti bilo šta od vrednosti koje su se nalazile u prostorijama.

Inače, Raskrikavanje je ranije pisalo sa kakvim se sve pritiscima suočava redakcija Kolubarskih i urednica Darija Ranković.

Naime, kako nam je tada prepričala koleginica Ranković, zbog njenog kritičnog pisanja o lokalnoj samoupravi, protiv nje je 2016. godine u Valjevu vođena žestoka kampanja koju ona izdvaja kao jednu od najtežih stvari sa kojima se suočila.

„Sve je započelo na jednoj sednici kolegijuma na kojoj je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (ginekolog) nezadovoljan mojim pisanjem rekao da bi mi rado pomogao ali da ne leči matore nerotkinje“, rekla je za Raskrikavanje Darija Ranković u decembru 2018.

Gradonačelnik Valjeva koji je inače lekar vređao je Rankovićevu rečima da je ona isfrustrirana, bolesna, samozvana novinarka, nepismena. Kampanju protiv nje je vodio i urednik Radio Valjeva Zoran Majdak koji je kako kaže Rankovićeva, štiteći gradonačelnika od njenog pisanja na svakih pola sata dva dana čitao otvoreno pismo u kome ju je najstrašnije vređao.

„Između ostalog pisalo je da sam medijski isfrustrirana te da razlog tome leži u činjenici mog ličnog nezadovoljstva jer se nisam ostvarila kao majka, da vrištim po ulicama Valjeva na šta su Valjevci i navikli. Na kraju otvorenog pisma on zaključuje: Ono što Dariji Ranković treba niti želim niti mogu da joj dam jer nije moj tip“, prepričala je novinarka.

Nema pomaka ni u slučaju obijenih stanova novinarki KRIK-a


Novinarki KRIK-a Dragani Pećo pre dve i po godine obijen je stan u kojem je tada živela. Iz stana ništa nije ukradeno, a policija slučaj i dalje nije rešila.

Nedavno je i drugoj novinarki KRIK-a, Milici Vojinović obijena kuća u kojoj živi sa porodicom dok su oni bili van Srbije. Njena rođaka je zatekla obijenu porodičnu kuću, a od oktobra do danas nema nikakvih podataka od policije i tužilaštva šta je sa istragom u ovom slučaju.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
  Vest
Legalizacija nelegalnog - država bi da se vrati u medijsko vlasništvo preko Telekoma
Bezmalo je prošla decenija otkako se država zakonom obavezala da će izaći iz vlasništva nad med...
mediji
obijanje redakcije
Kolubarske
Darija Ranković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: