raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 01.08.2018. (Srpski telegraf)
Tabloidi optužuju Evropu i LGBT zajednicu da “uvode pedofiliju” u Srbiju
01.08.2018.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Trym Nilsen
U Srpskom telegrafu i nedeljniku Afera osvanuli su tekstovi o tome kako inostrana LGBT udruženja uvode termin „pedo-seksualnost” i štampaju knjige i slikovnice u kojima se pedofilija predstavlja kao društveno prihvatljiva. Ne samo da svoje navode baziraju na već osporenim homofobnim kampanjama starim nekoliko godina, već bez ikakvih argumenata upozoravaju da LGBT udruženja i u Srbiju žele da „ubace pedofiliju”. Domaći aktivisti navode da u Srbiji nema niti je ikada bilo inicijativa od strane LGBT zajednice da se pedofilija legalizuje i ove tekstove smatraju pokušajem diskreditacije.
Ovi tabloidi tvrde da nam iz Evrope i sveta dolazi inicijativa da se pedofilija legalizuje, i to kroz letke i knjige koje navodno štampaju i dele LGBT udruženja širom sveta. Uz tekstove je priložen i poster koji je navodno potekao od LGBT zajednice (Lesbian Gay Bisexual Transgender) na kome je dodato i slovo „P” koje znači „Pedosexual”.
   
Srpski telegraf navodi:
Može li strašnije od ovoga? Pokušavajući da pedofiliju predstave kao društveno prihvatljivu, LGBT udruženja širom Evrope i Amerike na mala vrata uvode termin pedo-seksualnost.   1  
1
Snopes.com, jedan od vodećih svetskih portala koji se bavi proverom informacija u medijskim tekstovima, osporio je autentičnost ovog postera, navodeći da iza njega ne stoji LGBT zajednica.

On se, kako navode, pojavio 2016. godine na sajtu 4chan, u homofobnoj diskusiji o tome kako diskreditovati LGBT pokret i osporiti legitimnost njihovih zahteva. Ovaj sajt je, inače, čest izvor lažnih vesti i internet prevara.

Jedan od učesnika rasprave je predložio da se pokrene kampanja na internetu i društvenim mrežama, gde će se između ostalog koristiti poster sa natpisom LGBTP i haštagovi #lgbtp i #LoveIsAgeless, kako bi izgledalo da se LGBT zajednica zalaže za legalizaciju pedofilije.
Srpski telegraf navodi:
Najstrašnije od svega je što postoje i knjige za decu u kojima im se slikovito objašnjava da je sasvim u redu da budu u seksualnoj vezi sa odraslim muškarcima. U jednoj od njih, između ostalog, može se videti ilustracija dečaka kako sedi u krilu odraslog muškarca, ali i golo dete u krevetu sa golim muškarcem.   2  
2
Ilustrujući ovu tvrdnju, Srpski telegraf daje i fotografiju stranice ove knjige na kojoj se vidi opisana scena. Međutim, knjiga nema veze sa promocijom pedofilije.

Naime, radi se o knjizi „Alfie’s Home” o dečaku koga u porodici zapostavljaju, a koga ujak seksualno zlostavlja. Dečak Alfi počinje da veruje da je gej, da bi, nakon razgovora sa terapeutom, shvatio da je njegovo uverenje posledica zlostavljanja koje je preživeo od strane članova porodice. Knjigu potpisuje autor Ričard Koen, koji zastupa tezu da je homoseksualnost često posledica traume i da se kao takva može „izlečiti” kroz terapiju.

Ivana Žigić, novinarka Srpskog telegrafa koja je autorka teksta, nije odgovorila na pitanja Raskrikavanja o tome na čemu temelji tvrdnje da LGBT pokret uvodi pedofiliju kod nas, odnosno da li ima nekih konkretnih saznanja o kojim udruženjima i kakvoj inicijativi je reč.
    

Aktivisti: Kampanja protiv LGBT zajednice

Nije novina da se LGBT zajednica povezuje sa pedofilijom, a aktivisti iz Srbije smatraju da je reč o pokušaju diskreditacije.

Predsednik Gej-lezbejskog info centra Predrag Azdejković za Raskrikavanje navodi da u Srbiji nema pokušaja od strane LGBT zajednice da se pedofilija legalizuje. U svetu, kaže on, takve inicijative postoje, ali ovaj aktivista ističe da mu nije poznato da li ima LGBT udruženja koja se za to zalažu.

LGBT organizacije koje ja znam se time ne bave. U pitanju je podmetanje LGBT pokretu, odnosno kampanja diskreditacije”, navodi Azdejković.

Sa njim se slaže i aktivista Aleksandar Savić, koordinator za komunikacije u udruženju „Da se zna“. Prema njegovim rečima, ovakve i slične kampanje postoje otkako postoji LGBT pokret u Srbiji, ali da pedofilija nema veze sa seksualnom orijentacijom niti vrednostima ovog pokreta.

Izražavanje pedofilije podrazumeva distribuciju dečije pornografije i seksualno zlostavljanje dece, što je apsolutno neprihvatljivo, nelegalno i ne može biti deo LGBT pokreta. Fotografije koje su objavljene ne potiču od LGBT organizacije. Seksualno zlostavljanje dece nikako ne može da se poklopi sa vrednostima LGBT zajednice”, ističe Savić.
  Manipulisanje činjenicama
Borba protiv prava i sloboda pod maskom borbe protiv pedofilije
Ovih dana na društvenim mrežama, među ljudima koji se bore protiv ljudskih prava i sloboda, naro...
  Dezinformacija
Francuska ne legalizuje pedofiliju
Jovana Stojković, kandidatkinja za poslanicu na predstojećim izborima ispred liste Suverenisti, a ...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacije Večernjih novosti: Niko ne tera osnovce da „izaberu pol“
U Nemačkoj se ovih dana vodi polemika oko predloga novog zakona koji bi trebalo da olakša ljudima ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Afera
Pedofilija
LGBT
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: