raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Skriveno reklamiranje
Izvorni članak je objavljen 25.04.2018. (Večernje novosti)
Promovisanje na turbo-pogon
27.04.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay
Tekst Večernjih novosti koji je, po svemu sudeći, reklama - u njemu se hvali poslovanje lanca benzinskih pumpi Knez Petrola, ali se i obeveštavaju čitaoci da će uz kupon koji će se dobiti uz primerke novina moći da ostvare popuste na njihovim benzinskim stanicama - nije označen kao oglas.
U izdanju Večernjih novosti od 25. aprila tekst „Knez Petrol na turbo pogon“ potpisan je inicijalima, ima obaveštenje o dobijanju kupona sa popustima i skoro svaku rečenicu koja hvali lanac ovih benzinskih pumpi. Tvrdi se da ova firma ima vioskoobučene radnike, da obezbeđuje povoljne uslove za kupovinu derivata kao i da postoje „lako i jednostavno dostupne“ kartice sa popustima za pravna lica i poljoprivrednike.
   Printscreen


Pošto nije naznačeno da je reč o promotivnom sadržaju, na pitanje Raskrikavanja da li je ovaj tekst plaćen iz Večernjih novosti nisu odgovorili, a i iz firme „Knez Petrol“ tvrde da ovaj tekst uopšte „nije oglas, pa samim tim ne spada među placene oglase“.

Na pitanje da li postoji bilo kakva druga ugovorna obaveza za objavljivanje ovakvih tekstova, odnosno deljenja kupona za kupovinu goriva na benzinskim stanicama Knez Petrola sa Večernjim novostima, rečeno nam je da „dogovor postoji, ali da on spada u formu poslovne tajne.“

Zanimljivo je da je akcije jeftinijeg goriva „Knez Petrol“ u nekoliko navrata sproveo i sa prorežimskim tabloidom Informer. Iako je u maju 2016. Informer pisao „BRUKA I SRAMOTA! PUN PARA, A NEĆE DA PLATI: Gazda Knez Petrola krade struju!“, već u avgustu iste godine pokrenuta je „velika letnja poklon akcija Informera i Knez Petrola“.

U izveštajima Saveta za štampu prikriveno oglašavanje uvek se ističe kao problem. Kako navode u periodu april - decembar 2015. godine bilo je čak 204 prekršaja odredbi Kodeksa koji uređuju prikriveno oglašavanje.

Knez Petrol je bio u vlasništvu Srđana Kneževića do marta prošle godine, kada vlasnik postaje njegov otac, Sava Knežević.

Na svom sajtu ističu da imaju 90 benzinskih pumpi, a prema poslovnom registru bave se i hotelijerstvom.

Srđan Knežević osuđen je u grupi poznatijoj kao "Naftna mafija" koja se teretila se da je oštetila državu za više od 97 miliona evra. Knežević i direktor Knez Petrola Siniša Popadić osuđeni su na godinu i osam meseci zatvora, odnosno godinu i četiri meseca, jer su u prodajnoj mreži tog preduzeća prodavali petrolej iz Grčke kao dizel D2, ostvarujući zaradu od 2,43 dinara po litru.

Kako su pisali mediji, iako je Knežević pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog šverca nafte, Agencija za energetiku nije proveravala da li zbog toga ovoj kompaniji treba da se oduzme licenca. Naime, po Zakonu o energetici dozvola za rad se izdaje ako „direktor, odnosno članovi organa upravljanja nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obnavljanjem privredne delatnosti“.

Pretpostavlja se da je Srđan Knežević upravo zbog ove odredbe preneo vlasništvo nad „Knez Petrolom“ na oca.

Serijal Insajdera Patriotska pljačka objavljen 2012. bavio se poslovanjem Srđana Kneževića. Njegove firme bile su među onima koje su otpremale najviše nafte i derivata iz Srbije na teritoriju Kosova, a ekipa Insajdera je skrivenom kamerom zabeležila i cisterne firme Knez petrol na alternativnom putu ka Kosovu.
  Vest
Najčitaniji tekstovi 2022. godine na portalu Raskrikavanja
Rat u Ukrajini je obeležio 2022. godinu, te su najčitaniji tekstovi prošle godine na našem sajtu...
  Manipulisanje činjenicama
Informer u EU bazi medija koji šire propagandu Kremlja, tvrde da su „satanizovani”
Tabloid Informer, osim po širenju prorežimske propagande, poznat je i kao veoma naklonjen Rusiji i...
  Istraživanje
Analiza 4.000 tekstova domaćih medija o ratu u Ukrajini: Dominacija proruskog narativa
Raskrikavanje je analiziralo više od 4.000 tekstova o ratu u Ukrajini koji su od početka februara ...
Informer
Knez Petrol
gorivo
kuponi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: