raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 02.11.2023. (Srbijadanas.com)
Ekonomija van konteksta: Srbija Danas nas ubeđuje da nam je mnogo dobro
02.11.2023.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Markus Spiske
„SKOK SA 331 NA GOTOVO 1000 EVRA! Ovo su rezultati rada Vlade“, piše prorežimski portal Srbija Danas u tekstu objavljenom juče, na dan kada je Vučić zakazao vanredne parlamentarne izbore. U tekstu se daje samo podatak o tome da je prosečna plata duplo veća u odnosu na 2010. godinu, ali je on potpuno izolovan od konteksta - Srbija Danas ne spominje da su u istom periodu, logično, rasle i cene i da je prosečna plata i dalje nedovoljna da pokrije prosečnu potrošačku korpu. Da kupovna moć građana slabi, uprkos nominalnom povećanju plata i tekstovima o ekonomskom procvatu, pokazuje i činjenica da opada i promet robe u maloprodajama - ljudi su u septembru kupovali manje nego u avgustu, čak i manje hrane, a trend opadanja kupovne moći traje mesecima.
Da nam ide sve bolje, ovih dana nas intenzivnije nego inače ubeđuju prorežimski mediji budući da je krenula predizborna trka za ulazak u republički i lokalne parlamente. Dok sa jedne strane optužuju i vređaju predstavnike opozicije, o vlastima se piše samo pohvalno.

Takav je slučaj i sa tekstom o navodnom ekonomskom procvatu objavljenom na sajtu Srbija Danas.

„Politika Vlade Srbije nastavlja da štiti životni standard građana“, obaveštava nas ovaj portal, a u tekstu ređa podatke o tome koliko je porasla prosečna zarada u poslednjih 13 godina.

Tokom 2010. godine, prenosi Srbija Danas, prosečna plata je bila 331 evro, dok je danas 735 evra. Oni prenose i Vučićevo obećanje da će nam biti još bolje - već u decembru ćemo imati prosečnu platu od 840 evra, a krajem sledeće godine 927 evra.

Drugim rečima, iako nam je trebalo 13 godina da plate porastu za 122 odsto (sa 331 evra na 735 evra), sada će nam godina dana biti dovoljna za rast od 26 odsto (sa 735 evra na 927 evra), samo ukoliko Srpska napredna stranka zadrži vlast.

Međutim, sve i da bude tako, očekivano je da će i cene rasti, kao što su i rasle svih prethodnih godina, tako da je svaka priča o povećanju prosečnih zarada nepotpuna i manipulativna ukoliko je iz nje izostavljena krucijalna informacija o porastu cena odnosno prosečnoj potrošačkoj korpi.

Zvanična statistika pokazuje da je 2010. godine prosečna plata iznosila oko 34.000 dinara (po tadašnjem kursu - oko 330 evra), a prosečna potrošačka korpa je iznosila oko 50.000 dinara (skoro 490 evra). Dakle, bilo je potrebna gotovo plata i po da se kupi sve šta je potrebno jednom tročlanom domaćinstvu.

U narednim godinama, prosečne plate jesu rasle, ali rasla je i cena prosečne potrošačke korpe. Gledano od 2010. godine dosad, za namirivanje jedne potrošačke korpe uvek je bilo potrebno više od jedne prosečne plate, iako se, istine radi, raskorak između plate i korpe poslednjih godina smanjio u odnosu na, recimo, 2015. godinu kada je za prosečno funkcionisanje bila potrebna plata i po.


U 2023. godini ovaj raskorak se nastavio, kako je Raskrikavanje već pisalo. Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva trgovine, u julu ove godine prosečna neto plata iznosila je oko 715 evra, a prosečna korpa oko 853 evra.

Kako su u septembru objasnili ekonomisti za Raskrikavanje, prosečna plata i nije adekvatan pokazatelj standarda budući da u Srbiji 70 odsto stanovništva zarađuje manje od tog iznosa.

Da stvari ne stoje tako dobro kao što nam to prezentuje prorežimska medijska mašinerija, pokazuju i još neki podaci. Recimo, ovih dana je Republički zavod za statistiku objavio izveštaj koji pokazuje da je promet robe u maloprodajama, uključujući i hranu, pao za 2,3 odsto u odnosu na avgust. Drugim rečima, građani kupuju manje.

Ovo je osmi pad zaredom, kako navodi Bloomberg Adria, i on pokazuje slabljenje kupovne moći građana „koji tako kažnjavaju trgovce za visok rast cena i marži“.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Dezinformacija
Fajnenšl Tajms nije rekao da „Srbija munjevito ide napred“
Glavna vest u Srbiji juče bila je da je britanski list Fajnenšl Tajms (FT) objavio kako „Srbija ...
  Dezinformacija
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na ok...
Ekonomija
Cene
Inflacija
Srpska napredna stranka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: