raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje Simonoviću: Odbrana osporava da se Milan Jovanović umalo ugušio u požaru
26.10.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Raskrikavanje
Na današnjem suđenju Dragoljubu Simonoviću i trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ispitivana je Jovanovićeva supruga Jela Deljanin. Među mnogobrojnim pitanjima advokata odbrane bilo je onih o tome kada je građena kuća, ko je sve živeo u njoj, na kojoj temperaturi puca staklo i koliko kilograma ima njen suprug koga je Deljanin, prema navodima optužnice, te noći izvukla iz kuće. Odbrana je aludirala na to da ona to nije mogla sama da učini, te da se Jovanović zapravo nije gušio od dima te noći i da je, štaviše, lično pozvao vatrogasce.
U nastavku današnjeg suđenja u Drugom osnovnom sudu, Jovanovićeva supruga Jela Deljanin je izjavila da ostaje pri iskazu koji je pred sudom dala početkom juna 2020. i napomenula da se Milanu Jovanoviću i njoj pogoršalo fizičko i mentalno zdravlje nakon požara. Pre svega, tvrdi da Jovanović po šesnaest sati dnevno provodi prikačen na kiseonik, a da ona pati od anksioznosti.

„Vrlo malo spavam jer sam preživela šok, ne bih ovo poželela nikome, čak ni onima koji su zapalili našu kuću”, rekla je Deljanin.

Potom su usledila pitanja advokata odbrane, fokusirana na osporavanje navoda iz optužnice o dešavanjima te noći - da je Deljanin izvukla iz kuće svog supruga koji se nagutao dima, i da su komšije pozvale vatrogasce i hitnu. Odbrana je aludirala na to da Deljanin nije mogla da ga iznese sama iz kuće, štaviše - da je Jovanović bio u svesnom stanju jer je, kako tvrde, lično pozvao vatrogasce.

Simonovićev advokat, Ivica Vuković, upitao ju je koliko Milan Jovanović ima kilograma odnosno da li je moguće da ga je poluonesvešćenog te noći sama iznela iz kuće.

„Nisam ga merila, verujte. Moj jedini cilj je bio da spasem svog supruga iz dima. Ne znam kako, dobila sam neku nadljudsku snagu”, odgovorila mu je.

Vuković je pitao i kako je moguće da je Jovanović pušten istog dana iz bolnice, kako Jela Deljanin tvrdi, kada je tog jutra davao izjavu na TV Prva i to u odelu. Deljanin je objasnila da je Jovanoviću odelo pozajmio komšija.

Advokaticu drugog okrivljenog Vladimira Mihailovića, Aleksandru Zlatić, između ostalog je zanimalo gde se nalazila kada je videla vatru i kada je dim ušao u kuću.

Deljanin je objašnjavala da je bila na spratu kuće kada je čula pucanje i šištanje, i da je vatru u garaži videla sa terase. Navela je da je dim ušao u kuću kada su popucala stakla, na šta ju je advokatica upitala - na kojoj temperaturi puca staklo. Deljanin je odgovorila da ne zna jer nije stručna za to. Zlatić je pitala još sličnih pitanja - da li su popucala stakla od vrata ili prozora, koliko su ulazna vrata udaljena od sobe u kojoj je novinar spavao, kao i ko je otvorio ulazna vrata - ona ili njen suprug.

„Kakav Milan, ja sam ga vukla, ja sam otvorila vrata”, odgovorila je ona, navodeći da ga je ostavila kod drveta u dvorištu da povraća i otišla po pomoć kod komšija.

   

Jela Deljanin i Milan Jovanović; Foto: Raskrikavanje

Osim osporavanja njenih tvrdnji o samoj noći požara, odbrana je nastojala da dovede u pitanje i iznos materijalne štete. Naime, i u prethodnom i u ovom postupku, advokati okrivljenih tvrde da je materijalna šteta znatno manja nego što stoji u optužnnici.

Simonovićev advokat Ivica Vuković je upitao Jelu Deljanin zašto su spisak izgorelih stvari sastavljali i njihovi sin i snaja kada oni nisu živeli sa njima, aludirajući na to da njih dvoje nisu mogli da znaju šta Jovanović i Deljanin imaju u kući.

„Oni su porodica, kako ne bi znali, oni su kod nas dolazili”, odgovorila je Jovanovićeva supruga začuđeno.

Vuković je podsetio da je Deljanin prvobitno rekla da su u toj kući živeli Jovanovićev pradeda, deda, majka, otac i sada i on, dok je kasnije izjavila da je kuća građena početkom osamdesetih godina.

Deljanin je na to zbunjeno odgovorila da za pradedu ne zna, ali da otac i majka jesu živeli u toj kući. „Ja sam bila u šoku tada, kada sam to pričala”, napomenula je.

Podsetimo, 12. decembra se navršavaju četiri godine od kada je MIlanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin zapaljena kuća. Prema optužnici se bivši predsendik opštine Grocka Dragoljub Simonović obratio policajcu Vladimiru Mihailoviću, da nađe čoveka od poverenja koji bi oštetio Jovanovićev automobi u znak opomene jer je Jovanović na portalu Žig info pisao o korupciji u Grockoj. Mihailović se za pomoć obratio trećeokrivljenom Igoru Novakoviću, koji je pronašao lokalnog dilera Aleksandra Marinovića i rekao mu šta treba da uradi. Marinković je u garažu Jovanovićeve kuće ubacio molotovljev koktel, a vatra se proširila na ostatak kuće umalo usmrtivši Milana Jovanovića i njegovu suprugu.

U prvostepenom postupku su četvorica okrivljenih osuđeni na ukupno 16 i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo prvostepene presude, te je suđenje ove godine počelo ispočetka.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: