raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 20.09.2020. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf prepisao tekst BIRN-a i bez dokaza tvrdi da Zoran Babić gradi u Vrnjačkoj banji
20.09.2020.    Marija Vučić    Foto: BIRN
„Zorane, odakle ti milioni?“, pita Srpski telegraf direktora Koridora Srbije Zorana Babića, tvrdeći da on „gradi kompleks od 4.000 kvadrata u Vrnjačkoj banji. Međutim, za tu tvrdnju ovaj tabloid nema nikakvih dokaza - kako navode, formalni investitor je njegov rođak Goran, a Babić je „viđan kako obilazi gradilište“. Ovaj tekst Srpskog telegrafa je zapravo manje-više prepričan tekst BIRN-a iz maja ove godine, sa tom razlikom što BIRN nigde nije tvrdio da je Zoran Babić vlasnik ovog kompleksa.
U maju je BIRN objavio istraživanje „Vrnjačka banja na vodi“ o tome kako brat Zorana Babića, Goran, zida u Vrnjačkoj banji po planu za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nelegalan, jer ugrožava izvor mineralne vode.

Reč je o objektu od 4.000 kvadrata, piše BIRN, a na gradilištu je nekoliko puta, kako navode, viđan i Zoran Babić, ali „nema formalne potvrde da Zoran Babić ima prste u ovom unosnom poslu“.

Tu istu rečenicu četiri meseca kasnije, ali bez pozivanja na BIRN, prepisuje i sam Srpski telegraf.

„Iako, kao što rekosmo, nema papirološke (zvanične) potvrde da Zoran Babić "ima prste" u ovom unosnom poslu, on je redovno obilazio gradilište“, piše Srpski telegraf.

U naslovu, a i u tekstu, tvrdi se da iza ove gradnje stoji upravo Zoran Babić, iako za to ovaj tabloid nema baš nikakav dokaz.

Ipak, to ih nije sprečilo da „ubace“ Zorana Babića u rečenice koje prepisuju od BIRN-a tako da ispadne da je direktor Koridora definitivo investitor.

Tako na primer, BIRN navodi:

„Pedesetosmogodišnji rođak Zorana Babića svoj građevinski prvenac podiže na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite“.

Srpski telegraf prepisuje uz svoju interpretaciju:

„Sada, međutim, braća Babić građevinski prvenac podižu na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik, koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite“.

Nije poznato iz kog razloga je Srpski telegraf posle četiri meseca „izvukao“ tekst BIRN-a, kao ni zašto ih ne navode kao očigledne izvore za svoj tekst.
  Pristrasnost
Mediji prećutkuju umešanost Stefanovićevog oca u prodaju oružja Saudijcima
Iako je BIRN pre više od godinu dana objavio istraživanje o tome da otac ministra policije Nebojš...
  Manipulisanje činjenicama
Istrajnost u odbrani ratnih zločina
U jučerašnjem izdanju Večernjih novosti u rubrici „Komentar dana“ reditelj Božidar Zečević...
  Vest
Ni nova presuda za ubistvo Ćuruvije nije rasvetlila ko su nalogodavci i ubica
Danas su u Višem sudu u Beogradu za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđena četvorica nekadašnjih pripa...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika.rs
BIRN
Zoran Babić
Vrnjačka Banja
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: