raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Ovo nisu Veljko Belivuk i njegova ekipa, već statisti na snimanju serije „Tajkun“
09.02.2021.    Marija Vučić    Screenshot iz snimka
Snimak trojice muškaraca kojima se vide samo oči, u crnim uniformama i sa puškama, dok u automobilu slušaju Cecinu pesmu „Nevaljala“, pojavio se u nekim domaćim medijima koji tvrde da su na njemu nedavno uhapšeni vođa navijačke grupe Principi Veljko Belivuk i članovi njegove ekipe. I dok tabloidi kažu da se ne zna gde je i kada ovaj snimak nastao, Raskrikavanje je to uspelo da ustanovi: nastao je krajem 2019. godine na snimanju domaće serije „Tajkun“, a muškarci na snimku su statisti u pauzi višečasovnog snimanja.
„Koliko je samo bila moćna i surova, dobro opremljena, okrutna prema protivnicima, ali i bahata ekipa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, pokazuje snimak koji se pojavio na internetu. Na njemu se vide trojica maskiranih muškaraca, sa "fantomkama" na glavama, automatskim puškama, laserskim nišanima, pancirima i vrlo modernom opremom kako se voze automobilom, đuskaju i veselo pevaju“, piše između ostalih portal Srbija danas.

    

Ova lažna vest je došla i do priloga N1 koji se poziva na druge medije, a snimak su sa Veljom Nevoljom povezali i Kurir (koji je tekst nakon objavljivanja sklonio i objavio na njegovom mestu novi, u kome se navodi da je reč o statistima), Espreso, portal 24sedam.rs.

Pretragom društvenih mreža, Raskrikavanje je ustanovilo da se skrinšot iz ovog snimka pojavljuje na Instagram nalogu firme „Familija Extreme Team“, koja za potrebe snimanja filmova i serija iznajmljuje uniforme, vozila, replike oružja.

Današnja fotografija bila je sporna i prošle godine u aprilu, kada su pojedini ljudi na društvenim mrežama tvrdili da su to policajci. Tada je ova firma reagovala i napisala na svom instagramu da ovo nisu policajci, već statisti. Ipak, gotovo godinu dana kasnije, ovaj lažni snimak se ponovo „zavrteo“, ali sada se povezuje sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom.

Direktorka ove firme Ana Simonović za Raskrikavanje kaže da ni momci na snimku, a ni njena firma, nemaju nikakve veze sa Belivukom. Snimak je nastao, koliko se seća, u decembru 2019. godine ispred hotela Radison u Beogradu, u pauzi dvanaestočasovnog snimanja TV serije „Tajkun“. U seriji, inače, ima scena u kojima se pojavljuju specijalne jedinice policije, policijski automobili i puške.

„Momci su već bili umorni, smrzli su se, pa su pauzi ušli u kola i počeli da se „glupiraju“, da se igraju. U pitanju su statisti koji su plaćeni za statiranje u seriji, nemaju kriminalni dosije i nemaju nikakve veze sa gospodinom koga spominjete“, kaže Simonović i navodi da će svima uputiti demanti ili će ih tužiti.

Kaže da je snimak privatni, odnosno da nije bio šerovan javno, ali da je nekako procurio i da ga je na svoj Instagram stori prošle godine podelila pevačica Svetlana Ražnatović, čiju pesmu „Nevaljala“ momci u automobilu pevaju.

„Onda je snimak postao viralan i svi su počeli da ga dele i da ga povezuju sa svim i svačim. Tada je bila korona i policijski časovi (...) i neko je objavio da su to pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice koji se snimaju na radnom mestu. Mi smo vlasnici svih uniformi, svih replika, svih vozila, i nemamo veze s tim“, kaže ona.

Puške koje se mogu videti na snimku su, pojašnjava direktorka ove firme, tzv. „airsoft“ puške koje se koriste za igranje istoimene igre. Uniforme koje ovi statisti nose su tzv. „dragon fly“, koriste ih specijalne jedinice i mogu se, ističe Simonović, naći u slobodnoj prodaji.

AŽURIRANO (9. februar, 23:16): Nakon objavljivanja teksta na sajtu Raskrikavanja, portal N1 je izmenio prvobitni tekst u kome su, u naslovu i prvim rečenicama teksta, ovaj snimak doveli u vezu sa Veljkom Belivukom. Ipak, stara verzija je ostala sačuvana u keš-memoriji.

   
  Neutemeljeno
Nema potvrde tužilaštva da su porodice gledale „ostatke” nestalih mladića
„Mučne scene, porodice identifikovale žrtve Velje Nevolje i njegove zloglasne ekipe. Gledali ost...
  Dezinformacija
Sky aplikacija nije ugašena „zbog Veljka Belivuka“
Vest da su američke vlasti podigle optužnicu protiv čelnika kanadske kompanije Sky Global, čiju ...
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
Velja Nevolja
Tajkun
Snimanje serije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: