raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 07.04.2020. (Nova.rs)
Novi koronavirus predviđen u bestseleru i dokumentu nemačke vlade? Netačno.
07.04.2020.    Marija Vučić, Milica Ljubičić    Foto: Tviter Screenshot
Spisak teorija zavere oko nastanka novog koronavirusa još uvek nije iscrpljen. Ovih dana se u domaćim medijima i na društvenim mrežama „vrte“ još dve priče o tome da je virus odavno predviđen - najpre u jednom romanu, ali i u dokumentu nemačke vlade. I ove teorije služe da dokažu da virus nije nastao u prirodi, već da je navodno veštački napravljen.
Tako je u utorak u emisiji Ćirilica na TV Happy, voditelj Milomir Marić rekao:

„Znam da se pojavila u Americi knjiga 1981. godine u kojoj se pominje u jednoj rečenici da će 2020. da se pojave u Vuhanu neki mikrobi, Vuhan-400, i da nema leka ni vakcine“, naveo je Marić komentarišući sa pulmologom Branimirom Nestorovićem razne teorije zavere u vezi s pandemijom.

Marić je referisao na triler „Oči tame“ američkog pisca Dina Kunca (Dean Koontz) iz 1981, koji je nedavno dospeo u žižu javnosti jer se u njemu govori o fiktivnom, izmišljenom virusu „Vuhan-400“.

„To je bilo otprilike kada je kineski naučnik Li Čen prebegao u SAD noseći na disketi zapis najvažnijeg i najopasnijeg kineskog biološkog oružja decenije. Zvali su to „Vuhan-400“ jer je bio razvijen u RNDA laboratorijama kod Vuhana, i to je bio 400. održivi soj veštački napravljenih mikroorganizama u tom istraživačkom centru“, govori jedan od likova ovog trilera, a čitav roman predstavlja piščevu imaginaciju. Radnja romana, inače, ne odvija se u budućnosti.

Na društvenim mrežama u svetu i kod nas se već nekoliko nedelja šeruju ovaj i drugi odlomci koji navodno dokazuju da je Din Kunc još pre skoro 40 godina predvideo pandemiju novog virusa korona.

Međutim, kako su već dokazali svetski fekt-čekeri, osim koincidencije sa Vuhanom, nema više nikakvih sličnosti između Kuncovog virusa iz knjige i stvarnog koronavirusa.

Naime, „Vuhan-400“ iz ovog romana je napravljen laboratorijski, što, prema trenutno raspoloživim dokazima, nije slučaj sa novim koronavirusom. Zvanična medicina smatra da je virus mutirao i prešao sa životinje na čoveka.

Drugo, izmaštani virus iz Kuncove knjige je dovodio do smrti u 100 odsto slučajeva i to u roku od 24 sata, za razliku od novog koronavirusa.

„Vuhan-400“ ne može opstati, prema navodima iz knjige, na spoljnim površinama duže od minuta. Novi koronavirus, prema podacima SZO, može opstati na površinama i do nekoliko dana.

Inkubacija Kuncogov virusa traje svega nekoliko sati, nakon čega se javlja vrtoglavica i mučnina. Inkubacioni period kod novog koronavirusa je u proseku od 5-6 dana do dve nedelje, a izaziva simptome respiratorne infekcije.

Inače, „Vuhan-400“ se pojavljuje tek u kasnijim izdanjima ove knjige, počev od 1989. Prva verzija iz 1981. govori o virusu „Gorki-400“ koji su napravili Rusi. U tom izdanju nigde nema reči „Vuhan“.

Nije poznato zašto je Din Kunc kasnije napravio ovu izmenu.

   Verzija iz 1981. i verzija iz 1989. godine


Pojedini mediji u Srbiji, poput nova.rs, preneli su i citat iz, navodno, ovog romana:

„Oko 2020. godine opako obolenje nalik upali pluća proširiće se planetom, napadajući pluća i bronhije, otporna na sve poznate lekove i terapije“, citira nova.rs.

Ovaj citat, međutim, nije iz Kuncove knjige već iz knjige „Poslednji dani“ („End of Days“) Silvije Braun čija je „predviđanja“ ranije osporio portal Snopes.

Nemačka predvidela virus 2012?

Još jedna od teorija koje ovih dana kruže je da je nemačka vlada predvidela virus 2012. godine. Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak Jutjub emisije „Šta ima profesore - sa Valterom Vejtom“ u kojoj Vejt analizira dokument koji je pre osam godina doneo nemački Bundestag, „Izveštaj o analizi rizika u civilnoj zaštiti“.

Pozivajući se na to istraživanje, Vejt tvrdi da „dokument liči na pravi obrazac onoga što sada vidimo da se dešava u svetu, on oslikava ovo stanje, liči na scenario“.


Za brojne korisnike društvenih mreža koji veruju u teorije zavere, to je ujedno bio dokaz da iza pandemije koronavirusa postoji „plan“ i da je „sve dogovoreno“.

Naime, u jednom delu dokumenta razrađuje se scenario pandemije hipotetičkog virusa Modi-SARS, gde je opisano kako će se virus razvijati, kakve posledice može da izazove i kakav bi trebalo da bude odgovor nemačkih vlasti.

Međutim, kako je nemačka vlada krajem marta objasnila, radi se o „hipotetičkom scenariju u kome je opisan tok pandemije“.

„Scenariji ne predstavljaju prognozu ili predviđanje nekog događaja, već opisuju mogući fiktivni tok ekstremnog događaja“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dakle, ovaj scenario trebalo je da omogući bolje planiranje prevencije i odbrane ukoliko bi došlo do slične katastrofe.

Kako se navodi u samoj analizi, koju je izradio nemački Institut Robert Koš, hipotetički virus Modi-SARS zasnovan je na stvarnim svojstvima već poznatog virusa SARS iz 2003. godine.

Sa pomenutog instituta su za sajt bavarskog radija objasnili da to nije bilo nikakvo predviđanje , već scenario koji je služio da se ilustruje najgora moguća situacija i šteta koja bi nastala od bolesti koju izaziva vrlo zarazni virus.

„Ovaj scenario ne odgovara trenutnoj situaciji“, naveli su iz Instituta.

Osim fiktivne epidemije, dokument razrađuje i situaciju u kojoj dolazi do velikih poplava.

Tvrdnje da je „Nemačka predvidela koronu pre osam godina“ preneli su i portali Alo, Kurir, B92, Vesti.rs...
  Lažna vest
Kako je Orbanov promo-video postao „dokaz“ da je pandemija režirana
Društvenim mrežama kruži video snimljen sa prozora zgrade kako na ulici ekipa sa kamerama i mikro...
  Manipulisanje činjenicama
Japan nije pobedio koronu ivermektinom, a Izrael nema 90 odsto vakcinisanih
Jedan od poznatijih antivaksera i teoretičara zavera u Srbiji, Saša Borojević, opet je na Fejsbuk...
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su p...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Kurir
 B92
 Vesti.rs
 Tvin.rs
Koronavirus
COVID-19
Teorije zavere
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: