raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 24.05.2021. (Alo)
Novi izveštaj američkih službi o virusu korona ne menja sve, uprkos tvrdnjama Alo-a
24.05.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/geralt
“TRI STVARI KLJUČNE Procurio izveštaj američkih obaveštajaca o Vuhanu koji menja sve”, piše danas portal Alo prenoseći tekst CNN-a o novom izveštaju američkih službi o koronavirusu. Tekst međutim ne otkriva ni koje su to „tri ključne stvari”, niti šta je izveštaj promenio, već samo prenosi delove teksta CNN-a o navodima da je nekoliko istraživača laboratorije u Vuhanu imalo simptome bolesti slične aktuelnom virusu još u novembru 2019. godine.
Alo u svega šest pasusa teksta nije otkrio čitaocima ono što je najavio u naslovu - „tri ključne stvari” iz izveštaja o virusu korona „koje će promeniti sve”.

Alo zapravo prenosi delove tekst CNN-a i drugih američkih medija koji ovih dana pišu, pozivajući se na anonimne izvore, da je američka obaveštajna služba otkrila da je troje istraživača sa kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu u novembru 2019. godine bilo bolesno, te da su zahtevali bolničku negu.

Ovo je podgrejalo sumnje da je aktuelni virus korona možda „pobegao iz laboratorije”.

Prethodno je i Trampova administracija u januaru objavila izveštaj u kojem je navedeno da je nekoliko istraživača Instituta u Vuhanu bilo bolesno u jesen 2019. godine, ali kako piše CNN u tom izveštaju Stejt departmenta nisu „otišli toliko daleko, da kažu da su (istraživači) hospitalizovani”.

U izvornom tekstu CNN-a, čije delove je Alo preneo, dva anonimna izvora, koja su upoznata sa izveštajem, ocenila su da bi „novi detalji o ozbiljnosti simptoma (koje su istraživači tada imali) mogli da podstaknu dalju debatu o poreklu pandemije virusa korona”.

Kineske vlasti su prvi slučaj virusa korona kod ljudi inače prijavili u decembru 2019.

Izvor je međutim napomenuo i da „obaveštajna zajednica i dalje ne zna od čega su istraživači bili bolesni”, te da je i dalje „nisko poverenje, kada je reč o procenama o poreklu virusa, osim činjenice da je virus došao iz Kine”.

CNN navodi i da su kineski zvaničnici demantovali navode o bolesnim istraživačima.

Direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Haines nedavno je opet ponovila pred senatorima da „obaveštajna zajednica ne zna tačno gde, kada i kako je virus prenet u početku”, te da se procene nisu promenile.

A trenutne procene su da je virus nastao prirodnim putem, kontaktom životinje i čoveka.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno sprovela istragu o poreklu pandemije, a u svom izveštaju je zaključila da je verovatnoća da je virus posledica nezgode „veoma niska”.

Alo je i juče bio kreativan u smišljanju klikbejt naslova pa je preneo i vest pod naslovom „UPOZORENJE! Pojavio se novi koronavirus!”. Dok bi čitaoce takav naslov naveo da svetu preti nova pandemija, u tekstu se objašnjava da je reč o nalazima nedavno objavljene studije, prema kojoj je novi pseći virus korona pronađen u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća i bio hospitalizovan tokom 2018. godine.
  Manipulisanje činjenicama
U Škotskoj jeste umrlo 5.522 vakcinisanih, ali to nema veze s vakcinama
Koliko je za tačnost informacije važan kontekst, svedoči tekst na portalu Srbin.info sa naslovom ...
  Dezinformacija
Britiš ervejz demantuje da su smrti njihova četiri pilota povezane
U javnosti se nedavno pojavio audio zapis, u kojem anonimni čovek tvrdi da je nekoliko pilota komp...
  Dezinformacija
Ne postoje dokazi da su vakcine protiv kovida toksične
Teorije zavere o vakcinaciji ne prestaju, a poslednju u nizu je, pre dva dana, objavio antivakserski...
Koronavirus
Vuhan
Laboratorija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: