raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 30.03.2021. (Objektiv)
Ivan već četiri godine ima 27 godina i iznova se nezadovoljan vraća iz Katara
30.03.2021.    Marija Vučić    Foto: Piqsels, CC
Od 2017. godine izvesni Ivan iz Beograda najmanje jednom godišnje, sudeći po pisanju domaćih portala, ode u Katar trbuhom za kruhom. Odatle se posle mesec dana vrati sa 6.000 evra, ali nezadovoljan jer su ga tamo „tretirali kao đubre“. I svaki put ima 27 godina. Ova domaća verzija „Dana mrmota“ može se naći na sajtovima brojnih tabloida i klikbejt portalima koji priču o navodnom Beograđaninu recikliraju već četiri godine.
U ponedeljak se tekst o Ivanu, revoltiranom 27-godišnjem Beograđaninu, našla na portalu Objektiv.rs, označena kao „ispovest“. Navodi se da je Katar jedna od najbogatijih zemalja sveta, gde su obrazovanje i zdravstvo besplatni, ne plaćaju se voda i struja i sve izgleda idealno.

Ipak, misteriozni Ivan je tu da po ko zna koji put od 2017. godine čitaocima domaćih tabloida razveje svaku iluziju o ovoj bogatoj bliskoistočnoj zemlji.

„Mi Srbi smo baksuzi. Večito radimo za druge, dok njima padaju pare s neba bez ikakvog truda, rekao je on“, piše Objektiv naznačavajući usput da je reč o iskustvu koje se Ivanu desilo pre nekoliko godina.

Tamo je, kako navodi u svojoj „ispovesti“, doživeo da su ga otpustili posle prvog radnog dana, ali da je ipak nekako ostao mesec dana i zaradio 6.000 evra. Ipak, ističe, pokajao se što je uopšte došao jer u Kataru imaju novca, ali su bahati, imaju „nerealna očekivanja“ prema radnicima i tretiraju ih kao da su na traci.

„Pare se potroše brzo, ali osećaj da te neko tretirao kao đubre, isparava mnogo sporije“, prenosi Objektiv ove reči.

Ovu navodnu ispovest Ivan je, sudeći po objavama na portalima, ponovio bezbroj puta. Prvi put se ona pojavljuje na portalu Telegrafa u maju 2017. godine, odakle ga preuzimaju i drugi, poput Kurira.

I 2018. godine Ivan je imao 27 godina i pričao istu priču koju krajem te godine prenose i Alo, Srbijadanas.com ili Espreso.

Šest meseci kasnije, u maju 2019. godine, i Alo i Espreso opet recikliraju istu ispovest sa malo drugačijim naslovima, ali ovaj Beograđanin je tada i dalje imao 27 godina, 6.000 evra u džepu i nezadovoljstvo u sebi zbog lošeg iskustva sa Katarom.

Ništa se u njegovom životu, sudeći po tekstu na portalu Objektiva od ponedeljka, nije promenilo ni do danas.

Ovakvo kopiranje nije novo u domaćim medijima. Raskrikavanje je 2018. godine zabeležilo priču o Blicovom štediši koji je sa platom od 42.000 dinara uspevao da uštedi više od 300 evra mesečno. O tome su pisali decembra 2016. godine kada je ovaj navodni Beograđanin imao 31 godinu, koliko je imao i dve godine kasnije kada su ponovili priču.

I portal Fejk Njuz Tragač je pisao o slučaju izvesne Diane iz Leskovca koja godinama ima 22 godine i „živi kao bog“ sa 22.000 dinara mesečno.
  Analiza
Tempirane bombe: Holandski dokumentarac o srpskim muškarcima razbesneo dijasporu
Dokumentarni film o tome „kako je biti muškarac u Srbiji, zemlji koja je izgubila rat“, emitova...
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
  Teorija zavere
Vakcinisani pokojnici ne emituju blutut signal
Bizarnostima koje je pandemija koronavirusa donela nikad kraja, pa su se tako pojavili i oni koji š...
Dijaspora
Katar
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: