raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dve godine ni traga ni glasa osuđenom za paljenje kuće novinara iz Grocke
12.12.2021.    Marija Vučić    Jovanović ispred spaljene garaže; Foto: Cenzolovka/ Perica Gunjić
Pre tri godine, usred noći 12. decembra, novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću iz Grocke zapaljena je kuća, dok su on i njegova žena spavali. U međuvremenu su za to paljenje osuđeni bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još trojica koje čeka zatvor ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu. Ipak, jedan od njih i dalje izmiče pravdi - Aleksandar Marinković koji je okrivljen da je bacio „Molotovljev koktel“ u Jovanovićevu garažu, već dve godine se nalazi u bekstvu. Ni sud ni njegov advokat ne znaju šta je sa njim.
Marinković se poslednji put u sudu pojavio početkom novembra 2019. godine. Na suđenju koje je održano 12. decembra te godine, njegov advokat Nikola Mihajlović rekao je da se sa Marinkovićem nije čuo i da njegova majka već 15 dana ne zna gde se on nalazi. Drugi osnovni sud je raspisao poternicu i od tada mu se sudilo u odsustvu. U februaru ove godine je nepravosnažno osuđen na 4 godine i tri meseca zatvora kao direktni izvršilac koji je bacio „Molotovljev koktel“ u Jovanovićevu garažu.

Iz Drugog osnovnog suda za Raskrikavanje su potvrdili da je poternica i dalje na snazi i da Marinković još uvek nije uhapšen.

Ni njegov branilac Nikola Mihajlović nema nikakve informacije o Marinkoviću otkako je prvi put izostao sa suđenja.

„Već dugo nisam u kontaktu ni sa njegovom porodicom, a ni on me od tada nikada nije kontaktirao“, rekao je Mihajlović za Raskrikavanje.

Iz policije nisu odgovorili na naša pitanja o tome šta su preduzeli dosad kako bi ga locirali, tako da ostaje nepoznato gde se Marinković nalazi.

Paljenje, suđenje, opstrukcije

U međuvremenu, ostala trojica osuđenih na slobodi čekaju odluku Apelacionog suda. Sudsko veće je razmatralo žalbe tužilaštva i odbrane u oktobru ove godine, a zasad nije poznato kada će doneti presudu.

Podsetimo, reč je o postupku koji je vođen od maja 2019. godine do februara ove godine, nakon što je u noći između 11. i 12. decembra zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića.

U tom požaru koji se iz garaže - u koju je ubačen „Molotovljev koktel“ - proširio i na kuću, Jovanović i njegova žena su umalo poginuli, a posle nekoliko dana je zbog ovoga uhapšen tadašnji predsednik Opštine Grocka i kadar SNS-a Dragoljub Simonović.

Uhapšeni su i policajac interventne jedinice Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković zvani Kloki, koji je već ranije bio osuđivan zbog nasilja, a ležao je i u zatvoru zbog dilovanja marihuane.

O krivičnim biografijama ovih ljudi možete čitati u istraživanju Raskrikavanja.

Kako se navodi u presudi Drugog osnovnog suda u Beogradu, Marinković je te noći došao do Jovanovićeve kuće u društvu sa pevačicom iz Vrčina Bojanom Šijački Cvetković. Ona je 12 dana nakon paljenja priznala krivicu i sklopila sporazum sa tužilaštvom. Osuđena je tada na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Te noći, kako je rekla, dovezla je Marinkovića svojim kolima na lice mesta, parkirala se u blizini kuće i sačekala Marinkovića. Nakon što je ubacio „Molotovljev koktel“ kroz prozor garaže, njih dvoje su zajedno pobegli.

Dragoljub Simonović je dobio 4 godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na izazivanje opšte opasnosti. On je, kako se navodi u presudi, zatražio od Vladimira Mihailovića, policajca i svog poznanika (Mihailovićeva žena i Simonovićeva ćerka su kume, prim. aut) da mu pomogne da reši problem koji je imao sa Jovanovićem zbog njegovog izveštavanja o korupciji u ovoj beogradskoj opštini.

Ideja je, navodi se u presudi, bila da se Jovanoviću zapali automobil i za to je Mihailoviću obećao novac. Mihailović je kontaktirao Novakovića, koji je za ovaj posao našao Aleksandra Marinkovića.

Optužnica je podignuta tri meseca posle paljenja, a suđenje počelo u maju 2019. godine.

Tokom suđenja su i okrivljeni menjali iskaze koje su prvobitno dali u policiji. Mihailović i Novaković su posle hapšenja najpre priznali krivicu, ali su tokom suđenja izjavljivali da im je to priznanje iznuđeno. Novaković je tvrdio da su mu policija i tužilaštvo pretili i naterali ga da kaže kako je po nalogu Mihailovića našao Marinkovića da zapali automobil, a Mihailović je govorio da je bio nateran da za sve optuži Simonovića. Na suđenju je rekao i da je sve bila njegova ideja, odnosno da je hteo da pomogne Simonoviću da „reši“ problem sa Jovanovićem, računajući da će Simonović to „znati da ceni“. Tvrdio je da ideja nije bila da se zapali automobil, nego da se ošteti, ali se stvar otrgla kontroli.

Postupak protiv Igora Novakovića je razdvojen u januaru 2021. godine nakon što se njegov advokat Goran Pejić nije pojavio u sudu. I Novaković je na kraju, u novembru 2021. godine, osuđen na četvorogodišnju kaznu zatvora.

Samo suđenje obeležile su i opstrukcije odbrane koja je u nekoliko navrata tražila izuzeće sudije Slavka Žugića, i fokusirala se na preispitivanje materijalne štete - izgorelih instalacija, građe, goblena, pločica i zavesa - tvrdeći da je šteta duplo manja nego što su veštaci ustanovili. Osim toga, suđenja su često otkazivana - kako je u svojim završnim rečima rekao tužilac Predrag Milovanović - od 20 zakazanih do tog trenutka, bilo je održano devet, a otkazano 11 suđenja.

   Foto: Cenzolovka/ Perica Gunjić
  Vest
Početak ponovnog suđenja Dragoljubu Simonoviću odložen po peti put
Ni peti pokušaj da ove godine suđenje okrivljenima za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću p...
  Vest
Apelacioni sud ukinuo još jednu osuđujuću presudu za paljenje kuće novinara, suđenje odloženo po četvrti put
Ponovno suđenje Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okrivljenih odloženo je po četvrti put u ov...
  Vest
Po treći put odložen početak suđenja za paljenje kuće novinara
Početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina ni danas nije održ...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Igor Novaković
Vladimir Mihailović
Aleksandar Marinković
Suđenje za paljenje kuće
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: