raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 26.11.2021. (Alo)
Alo kopirao delove teksta iz „Wall street journala” i pripisao ih izmišljenom izvoru
26.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/FsHH
Alo je svojim čitaocima otkrio da je belgijska policija presrela razgovor plaćenih ubica iz Srbije, koji su koristili Skaj aplikaciju, te planirali da ubiju jednog sudiju. Tabloid je izneo detalje, pozivajući se na informacije neimenovanog izvora. Međutim, identične rečenice koje Alo pripisuje svom „izvoru” objavljene su pre tri dana u tekstu američkog magazina „Wall street journal”.
„Wall street journal” je 23. novembra objavio članak „Masovni hak omogućio policiji prolaz ka kokainu, novcu i ubicama”.

Tekst počinju detaljem da su srpski kriminalaci hteli snajperom da ubiju sudiju, a što su belgijski policajci saznali jer su pratili njihovu komunikaciju preko „skaj” aplikacije.

Tabloid Alo je to „ekskluzivno” otkrio, ali ne spominjući američki magazin. Umesto toga, Alo je sva saznanja pripisao izmišljenom izvoru.

Da je reč o preuzetim delovima teksta, koji nisu otkriće Aloa, lako je utvrditi upoređivanjem delova teksta sa oba sajta.

„Wall street journal” tako piše da su „Koristeći navodno neosvojive enkriptovane telefone, srpske ubice ranije ove godine diskutovali kako pravac vetra i udaljenost mogu da utiču na metak snajpera i planirali bekstvo.”

Alo u svom tekstu „otkriva” iste informacije, tvrdeći da je reč o prepiskama sa „skaja”, koje im je izvor dostavio. „Smer vetra i udaljenost bi mogli da utiču na metak koji ispalimo iz snajperske puške.”

Alo takođe dodaje i da se „u prepisci vidi i da su se dogovarali o načinu bekstva posle ubistva.”

„Wall street journal” piše i da kriminalci „nisu znali da su njihove poruke takođe blještale na ekranima računara tima tajne policije u Belgiji koji je upao u servis za slanje poruka pod nazivom Skaj ECC.”

I Alo gotovo identično konstruiše svoju rečenicu: „Njihove poruke bljesnule su tada na ekranima kompjutera tima tajne policije u Belgiji koji je hakovao aplikaciju Skaj.”

U kratkom tekstu Aloa dalje se navodi da su „Belgijanci informacije podelili sa kolegama iz Srbije, a meta je odmah sklonjena na bezbedno!”

Prevod rečenice iz teksta američkog magazina je da su „Belgijanci upozorili policiju u Srbiji, koja je odmah sklonila sudiju na sigurno.”

„Wall street journal” ne otkriva u svom tekstu o kojim ubicama iz Srbije je reč.

Sa druge strane, Alo u naslovu piše da je „otkriveno koga je Belivuk hteo da ubije snajperom”. U tekstu se ipak ograđuju, navodeći da „identitet ubica nije otkriven”, ali da se sumnja da je reč o članovima grupe Veljka Belivuka.

Inače, KRIK je u avgustu ove godine objavio detalje optužnice koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i pripadnika njegove kriminalne grupe. U njoj se navodi se da su članovi ove grupe tajno komunicirali preko „skaj” aplikacije, na kojoj je zabeleženo i kako su mučili i ubijali žrtve. Srpsko tužilaštvo je ranije otkrilo da je neke dokaze obezbedila policija zapadnoevrpskih zemalja, koja je uspela da „razbije" komunikaciju članova ove kriminalne grupe.

Američki magazin se u svom tekstu bavio naporima policije da pristupi enkriptovanoj komunikaciji kriminalaca širom sveta, koji su se preko „skaja” dogovarali oko slanja droge, planiranja ubistava i drugih kriminalnih aktivnosti.

Podsetimo, kako je Raskrikavanje pisalo, „skaj” aplikacija, nije obezbeđivala samo šifrovanu razmenu poruka, već i zaštitu uređaja. Mogla se koristiti samo na zaštićenim telefonima, čija se cena kretala od 800 do 2200 evra.

Komunikacija je bila zaštićena na brojne načine, između ostalog, aplikacija je podrazumevala da su poruke šifrovane kao i da su imena pošiljalaca i primalaca bila zaštićena. Ipak, neke od policijskih istraga su urodile plodom i „razbile” zaštitu ove aplikacije.
  Analiza
Najčitanije u 2021. na sajtu Raskrikavanja
Tema koronavirusa je i ove godine dominirala među člancima koje su novinarke Raskrikavanja analizi...
  Vest
Tabloidi uništavali inspektora Jovića, sada ga posthumno hvale
Provladini tabloidi koji danas pišu najlepše o preminulom inspektoru Dejanu Joviću koji je 2017. ...
  Neutemeljeno
Nema potvrde tužilaštva da su porodice gledale „ostatke” nestalih mladića
„Mučne scene, porodice identifikovale žrtve Velje Nevolje i njegove zloglasne ekipe. Gledali ost...
Skaj
Veljko Belivuk
Wall Street Journal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: